Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Englezii au facut un documentar despre coruptia din Romania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    De la maternitate si pina in Parlamentul de la Bucuresti, spaga a facut cariera

    Coruptia din Romania este un fenomen cotidian, raspindit in spitale, dar si pe stadioane si in ministere, cea mai mare problema fiind aceea a politicienilor corupti care detin puterea si blocheaza orice eforturi de reforma, se arata intr-un reportaj britanic postat pe site-ul YouTube. "Din ziua in care se nasc, romanii se confrunta cu coruptia", afirma reportajul produs de Journeyman Pictures, o casa independenta de film cu sediul la Londra specializata in documentare. Materialul video prezinta coruptia ca parte a vietii de zi cu zi din Romania. Reportajul porneste de la nasterea in maternitate, unde "nici nu ti se mai cere mita, se stie ca trebuie sa o dai", si culmineaza cu dosarele de coruptie la nivel inalt, dintre care sint prezentate cazurile fostului premier Adrian Nastase si al fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes.

    "Pe masura ce cresc, romanii isi dau seama ca sint o serie de alte servicii ce necesita o abordare «pe sub tejghea». De exemplu, in serviciile publice, unde, daca nu vrei sa ai probleme, cel mai cel mai bine este sa-i dai «atentii» functionarului public", comenteaza realizatorul britanic.

    "Daca romanul devine microbist, ajunge sa se confrunte cu lumea tenebroasa a transferurilor ilegale, a evaziunii fiscale si spalarii de bani. Desigur, aici nu mai vorbim de coruptia la mic nivel. Simpaticul patron al Steaua Bucuresti trebuie sa dea socoteala cu privire la achizitionarea unor terenuri in conditii suspecte. Judecind dupa dimensiunile casei sale, nu pare a fi foarte sarac", noteaza reportajul realizat de Journeyman Pictures.

    Dosarele parlamentarilor, blazonul coruptiei

    Parlamentul Romaniei este prezentat ca fiind "locul unde se afla cea mai mare problema. Majoritatea politicienilor sint corupti, intr-un fel sau altul", spune realizatorul documentarului, citindu-l pe Victor Alistar de la Transparency International.

    Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei vorbeste despre dificultatile de "a combate coruptia politica intr-o tara cu politicieni corupti care detin puterea si emit legi sau ordonante" prin care contraataca permanent orice masura anticoruptie.

    Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, confirma pentru realizatorii britanici "tentativele Legislativului de a modifica structura si organizarea DNA, astfel incit in primul rind sa nu mai aiba competenta de a cerceta parlamentari".

    Cu toate tentativele de dezmembrare a DNA si de demitere a unor procurori, mai multi politicieni de rang inalt au fost anchetati si trimisi in judecata de catre DNA, cum ar fi fostul premier Adrian Nastase sau fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes, noteaza realizatorul britanic.

    Cazul Remes este detaliat si in ceea ce priveste presiunile politice si consecintele manageriale din TVR, unde Rodica Culcer a fost "trecuta pe linie moarta" in urma deciziei de a face public materialul video si audio privind mita luata de fostul ministru.

    Concluziile sint totusi optimiste, Daniel Morar afirmind ca DNA beneficiaza de sprijin din partea populatiei, a societatii civile si "a unei anumite parti a presei". "Lumea vrea sa vada condamnari, daca intr-adevar sint probe, pentru aceste persoane importante", spune Morar.

    Asteptarile romanilor se indreapta insa si spre Uniunea Europeana, din care Romania face parte de la 1 ianuarie 2007. "UE a fost cea care le-a cerut intotdeauna liderilor politici din Romania sa faca reformele necesare. Nu au facut acest lucru niciodata fara presiunea din partea UE. Sper ca UE va juca un rol pozitiv in chestiunea luptei anticoruptie", conchide Rodica Culcer.

    Presa germana arata spre fraudele de la Bac

    Fraudele de la bacalaureatul din acest an, exemplificate de cazul directoarei liceului din Sighet unde s-au strins aproximativ 30.000 de euro pentru obtinerea de note bune la examen, arata amploarea coruptiei din Romania, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia de ieri. "Teama de bac? Asa ceva nu a mai existat anul acesta la liceul particular «Gheorghe Pop de Basesti» din Sighet. Peste 100 de elevi in pericol de a pica bac-ul au dat fiecare directoarei mita in valoare de 1000 de RON, care a transmis banii - minus comisionul incasat de ea - presedintelui comisiei de corectare. In acest mod s-au strins peste 30.000 de euro pentru notele bune date la examen", scrie ziarul. Directoarea liceului, Meda Leordean, se afla in arestul procurorilor anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) avind competenta de a ancheta acest caz deoarece suma depaseste 10.000 de euro.

    "Fraudele de la Bacul de anul acesta indica amploarea pe care a luat-o fenomenul coruptiei din Romania", considera cotidianul german, citind un raport al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE), care arata ca acest gen de cazuri sint obisnuite la nivel national. In mai bine de jumatate din judetele Romaniei au fost descoperite deviatii semnificative de la media anuala a notelor elevilor, constata AEACE. "La fel cum se cumpara note la Bac, se cumpara si permise de conducere, autorizatii generoase de constructie, scutiri de impozite sau o programare timpurie la operatie", arata Frankfurter Allgemeine Zeitung - care descrie pe larg istoricul, performantele si presiunile la care este supusa DNA, tragind concluzia ca "din atitutidinea fata de DNA se va vedea daca Romania continua lupta anticoruptie".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri