Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Georgescu: Ministrii incompatibili stiau de 2-3 saptamani de acuzatiile ANI; mesajul politic e voit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat miercuri ca mesajul politic al demnitarilor acuzati de ANI de incompatibilitate, dupa emiterea comunicatului de presa, a fost unul voit.

    "ANI a primit apararile celor trei ministri cu doua, respectiv trei zile inainte de emiterea comunicatului de presa. Aceste persoane stiau de doua, trei saptamani ca exista o problema, pentru ca fusesera informati prin scrisoare recomandata, asa cum prevede legea. Nu intamplator au trimis documentele justificative catre ANI astfel incat sa se ajunga cat mai aproape de campanie", a sustinut Georgescu.

    Presedintele ANI a mai spus ca dupa ce demnitarii si-au exprimat opiniile, institutia a mai primit si de la alte institutii ale statului cateva documente relevante care au adus lamuriri.

    "Aceste documente ne-au parvenit in 8 noiembrie si, potrivit procedurii, se emite un raport si apoi facem comunicatul", a relatat Horia Georgescu, precizand ca investigatiile au fost incepute cu "ceva saptamani in urma".

    Presedintele ANI a adaugat ca investigatiile ANI au pornit in urma unor sesizari din oficiu, dar si dupa ce au fost facute sesizari.

    "Nu stiu pe care cazuri am fost sesizati, nu sunt date relevante. Noi urmarim toate cazurile, in special din media", a mentionat acesta.

    Georgescu a mai precizat ca institutiile au transmis raspunsul in termen legal insa, cu doua zile inainte, ANI a trebuit sa ceara date suplimentare.

    "Eu trag niste concluzii in functie de declaratiile lor de dupa aflarea comunicatului de presa si nu pot sa nu fac o legatura intre aceste elemente. Dumnealor stiau de ceva timp, puteau sa exprime aceste aparari mai repede, iar in momentul in care aveam toate datele le faceam publice", a mai spus Georgescu, mentionand si ca ultimul document a fost primit de la Inspectoratul Teritorial de Munca pe data de 8 noiembrie.

    Georgescu a mai declarat ca unul dintre ministrii verificati, Eduard Hellvig, desi a declarat ca nu stie nimic despre societatea in legatura cu care era acuzat, ca nu are cunostinta sa aiba vreo functie, a reziliat contractul de munca cu o saptamana inainte de transmiterea punctului de vedere, respectiv 31 octombrie.

    "Argumentele lui nu stau in picioare. A fost un gest voit sa rezilieze acel contract cu o saptamana in urma. A facut acest demers dupa ce a aflat de investigatia ANI", a mai spus Georgescu.

    Intrebat despre relatia pe care ar avea-o cu presedintele Traian Basescu, Georgescu a subliniat ca nu are niciun fel de comunicare cu Administratia prezidentiala si ca nu a vorbit cu seful statului decat pe probleme institutionale. El a adus in discutie o intalnire la Cotroceni privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in 2009. "Am vorbit atunci cu presedintele cateva minute si-atata tot", a spus Georgescu.

    Seful ANI a mai declarat ca agentia a gestionat foarte multe cazuri, in general din partide aflate la putere.

    "Nu cred ca avem prieteni in clasa politica", a tinut sa sublinieze Georgescu, adaugand ca "discursul devine din ce in ce mai agresiv, se doreste schimbarea Legii ANI pentru ca au inceput sa apara consecinte - parlamentari care isi pierd mandatul din cauza incompatibilitatii".

    ANI a anuntat vineri, 9 noiembrie, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre ministrii Eduard Raul Hellvig, Ovidiu Silaghi si Liviu Pop si de catre secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache.

    Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost gasit incompatibil de catre inspectorii de integritate, intrucat pe langa functia ministeriala a fost si director la o firma, angajat ca cercetator in stiinte politice in alta societate si a mai incasat salariu de la o banca de celule stem.

    In acelasi timp, Agentia Nationala de Integritate l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe Liviu Pop, intrucat in calitate de ministru interimar al Educatiei ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general anterior preluarii portofoliului ministerial.

    Si pentru ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, se considera ca nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obtinuti in ultimele cinci luni, astfel ca Agentia Nationala de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spalarea Banilor, dar si Comisia de cercetare a averilor a Curtii de Apel Oradea.

    De asemenea, secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate, care a constatat faptul ca pe langa functia din cadrul Executivului a fost si administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnitatile publice.

    Ministrul Dezvoltarii, Eduard Hellvig, a declarat ca acuzatiile care i se aduc de catre ANI sunt "o mizerie", ca motivul atacurilor la adresa sa este legat de functia pe care o detine in PNL si de faptul ca se doreste ca USL sa piarda parlamentarele din 2012 si prezidentialele din 2014. De asemenea, el a spus ca va trimite la toate ambasadele statelor UE si la cea a SUA toate documentele prin care a probat ca este nevinovat si pe care ANI nu le-a luat in considerare.

    La randul sau, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a spus ca nu se simte "absolut deloc" vulnerabil, ca va contesta decizia ANI si ca va face un demers politic pe plan european.

    Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a declarat agentiei MEDIAFAX ca ANI reprezinta "o oficina de propaganda politica", iar comunicatul acesteia este o "mizerie", demnitarul urmand sa actioneze in instanta Agentia pentru acuzele aduse. Ulterior, el a anuntat ca il va da in judecata pe seful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "aceasta jigodie frustrata".

    Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca i-a transmis lui Ponta o scrisoare in care i-a cerut sa analizeze situatia celor patru membri ai Cabinetului, spunand ca viza si o remaniere.

    Dan Mihalache a fost singurul care a fost demis, insa pentru declaratii referitoare la parteneriatul strategic cu SUA.

    Mediafax


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri