Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Guvern - Opozitie: 1-0. Legea pensiilor este constitutionala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Votul la limita pe legea pensiilor readuce in discutie influenta politicului asupra deciziilor Curtii Constitutionale

    Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, potrivit hotaririi de ieri a Curtii Constitutionale (CCR) care a respins sesizarile PNL si PSD-PC. Decizia a fost luata cu votul "pentru" a cinci magistrati, ceilalti patru judecatori ai Curtii votind impotriva. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.

    Noua lege a pensiilor va intra in vigoare in termen de sase luni de la data publicarii ei in Monitorul Oficial, iar metodologia de recalculare a pensiilor speciale va fi stabilita in 30 zile de la aceasta data, actualele pensii fiind insa mentinute in plata pina la incheierea procesului de recalculare. Pensiile speciale vor fi recalculate intr-o perioada de sase luni de la stabilirea metodologiei.

    Opozitia a contestat constitutionalitatea Legii pensiilor imediat dupa ce actul normativ a fost adoptat de Parlament. PNL a sustinut ca in adoptarea legii nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie sau dreptul fundamental de alegere a profesiei. De asemenea, liberalii au reclamat aplicarea gresita a articolului 16 din Constitutie la egalizarea virstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ. Obiectii asemanatoare au venit si din partea PSD-PC, principalul argument impotriva promulgarii legii fiind "ilegalitatea" votului din Camera Deputatilor.

    Avertizare cu suspendare in caz de promulgare

    Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, dar ca ii vor cere din nou presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea pensiilor, adoptata prin "frauda". In caz contrar, PSD va declansa procedura de suspendare a sefului statului. Victor Ponta a precizat ca, desi nu le convine, social-democratii vor respecta decizia Curtii Constitutionale.

    O reactie identica a venit si din partea presedintelui PNL, Crin Antonescu. Liberalul s-a declarat "consternat" de decizia Curtii Constitutionale si i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge actul normativ. Liderul PNL a sustinut ca Legea pensiilor este "inechitabila" si "injusta" si ca a fost adoptata "prin furt".

    Creste punctul de pensie in 2011?

    Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ieri ca, daca ar fi fost adoptata Legea pensiilor cu formula propusa de opozitie, pensiile ar fi putut sa scada. Insa, in forma actuala, "matematic este imposibil" ca acest lucru sa se intimple, sustine el. Ioan Botis a afirmat ca in formula actuala a legii exista un indicator de baza, valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei, si un alt indicator, fix, numarul de puncte acumulat.

    "Matematic, este imposibil ca o pensie sa scada", a sustinut Botis. El a facut si o simulare pentru anul 2012. "Valoarea actuala a punctului de pensie, de 732,8 lei, se indexeaza cu rata inflatiei, cu 100% din rata inflatiei. Orice depreciere a veniturilor indusa de inflatie trebuie reconsiderata prin acoperirea ei, 100% din rata inflatiei. Am luat o rata a inflatiei analizata de 5,3%, o rata a inflatiei anualizata, si o crestere a cistigului salarial mediu brut de 0,4%. In aceste conditii, punctul de pensie va creste, in mod natural, de la 732,8 lei la 773,1 lei, deci o crestere de 40,3 lei", a spus ministrul Muncii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri