Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guvernul a aprobat Metodologia de aplicare a Legii imobilelor nationalizate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Guvernul a aprobat, in sedinta trecuta, normele metodologice de aplicare a Legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate, a anuntat, vineri, la teleconferinta cu prefectii, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca.
    Cozminca a precizat ca normele metodologice "nu adauga nimic acestei legi", asa cum a procedat, in 1997, fosta guvernare "prin experiente nelalocul lor".
    Ministrul Administratiei Publice a spus ca normele adoptate de Guvern detaliaza sfera bunurilor care intra sub incidenta Legii 10/2000, dispozitiile cu privire la persoanele indreptatite la masuri reparatorii si contine lista imobilelor care nu pot fi retrocedate, potrivit acestei legi.
    Repararea prejudiciului suferit de persoanele carora statul le-a preluat abuziv locuintele in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 se va putea face prin restituirea in natura a imobilelor sau prin stabilirea unor masuri reparatorii prin echivalent, precum compensarea cu alte bunuri sau servicii din sfera de activitate a detinatorului locuintei sau despagubiri banesti, a decis Guvernul, prin adoptarea normelor metodologice de aplicare a Legii imobilelor nationalizate.
    Totodata, aceste masuri reparatorii vor putea viza acordarea de actiuni la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital sau acordarea de titluri de valoare nominala, folosite exclusiv in procesul de privatizare.
    Potrivit normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului, sub incidenta acestei legi intra imobilele preluate abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in aceasta perioada, precum si cele preluate in baza Legii nr.139/1940 privind rechizitiile si nerestituite si pentru care fostii proprietari nu au primit nici un fel de compensatii sau acestea nu au fost echitabile.
    In privinta persoanelor indreptatite sa beneficieze de masuri reparatorii, acestea sint persoanele fizice proprietare ale imobilelor la data preluarii acestora in mod abuziv, persoanele fizice, asociate ale persoanei juridice, care detineau in proprietate imobilele si alte active la data preluarii si persoanele juridice proprietare ale imobilelor preluate, daca si-au continuat activitatea ca persoana juridica pina la data intrarii in vigoare a legii sau si-au reluat acivitatea dupa 22 decembrie 1989, iar prin hotarire judecatoreasca s-a constatat ca "sint aceeasi persoana juridica cu cea desfiintata sau interzisa".
    De masuri reparatorii vor putea beneficia si partidele politice a caror activitate a fost interzisa sau intrerupta in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, daca si-au reluat activitatea in conditiile legii, precum si mostenitorii persoanelor fizice indreptatite.
    De astfel de masuri reparatorii nu beneficiaza persoanele care au primit despagubiri, fostii proprietari si mostenitorii acestora, pentru terenurile al caror regim juridic este reglementat prin Legea nr.18/1991 a fondului funciar si Legea nr.1/2000 referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, precum si fostii proprietari, culte religioase sau comunitatile minoritatilor nationale, ai imobilelor preluate de stat sau alte persoane juridice al caror regim juridic va fi reglementat prin acte normative speciale.
    In normele metodologice aprobate de Executiv se arata ca "desi Legea nr.10/2001 nu prevede conditia cetateniei romane pentru persoanele care urmeaza a beneficia de dispozitiile acesteia, lipsa unui text care sa reglementeze interdicitia pentru cetatenii straini sau apatrizi de a dobindi dreptul de proprietate asupra terenurilor nu poate conduce la concluzia ca acestia pot fi beneficiarii restituirii in natura a suprafetelor de teren".
    Nu se va putea decide restituirea in natura a locuintelor in cazul in care imobilul a fost transformat, devenind un imobil nou, daca imobilul a fost instrainat fostului chirias, cu respectarea Legii nr.112/1995 privind casele nationalizate, daca imobilele sint preluate cu titlu valabil si ocupate de unitati bugetare din invatamint, sanatate, de asezaminte social-culturale sau de institutii publice, de sedii ale partidelor politice legal inregistrate, de misiuni diplomatice, oficii consulare, in vederea continuarii activitatilor de interes public, social-cultural sau obstesc.
    Nu pot fi acordate restituiri in natura in cazul imobilelor care nu mai exista la data intrarii in vigoare a legii, iar in cazul celor distruse ca urmare a unor calamitati naturale, situatie in care, fiind vorba de forta majora, nu pot fi acordate nici despagubiri in echivalent.
    In situatia in care persoana indreptatita la masuri reparatorii avea calitatea de asociat la persoana juridica proprietara a imobilelor si activelor la data preluarii acestora in mod abuziv, nu este posibila restituirea in natura. In schimb, daca aceasta persoana era asociat unic sau persoanele indreptatite asociate erau membrele aceleiasi familii - fiind deci si proprietarele imobilelor sau activelor ce constituiau capitalul social - au dreptul la restituirea in natura.
    Imobilele preluate de stat in baza unor legi, acte administrative sau hotariri judecatoresti de confiscare, constind in terenuri si cladiri evidentiate in patrimoniul societatilor comerciale privatizate sau in curs de privatizare, in absenta carora societatea nu ar mai putea sa isi continue activitatea si ar urma sa fie dizolvata sau lichidata, nu vor fi restituite in natura.
    Despagubirile banesti se acorda numai pentru imobilele cu destinatia de locuinte si dupa dovedirea calitatii de persoana indreptatita.
    Pentru declansarea procedurii de restituire, persoana indreptatita trebuie sa trimita persoanei juridice detinatoare o notificare prin executorul judecatoresc, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, insotita de actele doveditoare ale dreptului de proprietate. In cazul in care persoana nu dispune de aceste acte in momentul notificarii, ele pot fi depuse in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a legii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri