Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Guvernul a aprobat metodologia de organizare si functionare a creselor: Contributia parintilor nu va depasi 20% din costurile de intretinere

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Potrivit metodologiei, parintii trebuie sa plateasca pana la 20% din costuri.

    Ministerul Muncii, familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) arata, in comunicatul de presa, ca documentul vine in completarea actualului cadru legislativ, prin introducerea de reglementari concrete care sa asigure dreptul la educatie, la ingrijire de calitate a copiilor cu varste intre 0-3 ani si contribuie la o mai buna coordonare si intelegere a rolului si responsabilitatilor ce revin fiecarei autoritati sau institutii de la nivel central sau local ori specialistilor acestora care intervin in acest domeniu.

    Totodata, prin hotarare se asigura cadrul necesar dezvoltarii unui sistem unitar de servicii sociale specializate de calitate in domeniul educatiei timpurii, printr-o abordare unitara la nivel national, se mai arataa in comunicat.

    Proiectul propus de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatei prevede:

    - reglementarea perioadelor si duratei de desfasurare a activitatilor ce au loc in cadrul unitatilor de educatie prescolare, in acord cu legislatia si standardele existente pe plan national si international si in raport cu varsta copilului si aptitudinile acestuia.

    - introducerea obligatiei unitatilor de a organiza retele de suport profesional care, prin servicii specializate de consiliere psihologica, sociala si de sanatate, ajuta la imbunatatirea aptitudinilor parentale ale acestora.

    - dispozitii referitoare la contributia lunara a parintilor ori reprezentantilor legali, in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic.

    Proiectul prevede ca programul de functionare a unitatilor/structurilor/sectiilor in care se ofera servicii de educatie anteprescolara este flexibil, urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor si poate fi normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor), prelungit (10 ore pe zi) sau saptamanal (de luni pana vineri).

    Programul de functionare a creselor va fi de luni pana vineri, in intervalul orar 6:00 - 18:00.

    Actul normativ mai stabileste ca in cadrul unitatilor/structurilor/sectiilor cu program saptamanal, serviciile pot fi furnizate pe timpul noptii numai in situatii deosebite si de urgenta ale parintilor/reprezentantilor legali, respectiv program de lucru pe timpul noptii pentru ambii parinti sau familii monoparentale, urgente medicale sau deces in familie.

    "Se recomanda parintilor ca, in limita posibilitatilor, sa nu lase copilul in serviciile de educatie timpurie anteprescolara mai mult de 10 ore pe zi", se arata in proiectul de hotarare aprobat de guvern.

    De asemenea, se recomanda ca in grupa mica sa fie inscrisi copii de pana la un an, in grupa mijlocie - copii de unu-doi ani, iar in grupa mare - de doi-trei ani.

    O alta recomandare se refera la constituirea grupelor eterogene si repartizarea fratilor si prietenilor de varste diferite in aceeasi grupa.

    Unitatile de educatie anteprescolara cu program prelungit si saptamanal vor functiona pe tot parcursul anului, inclusiv in timpul vacantelor scolare, perioada in care nu se organizeaza proces instructiv-educativ. Acestea vor putea fi inchise temporar, cu acordul inspectoratului scolar si cu informarea parintilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curatenie, reparatii sau dezinsectie.

    Dupa inscrierea copilului la cresa, in vederea adaptarii, parintele/reprezentantul legal il vor putea insoti pe o perioada de maximum 15 zile.

    Parintii/reprezentantul legal al copilului vor avea dreptul la consiliere si sprijin din partea personalului unitatii in care se ofera servicii de educatie anteprescolara, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta in ceea ce priveste educatia timpurie a copilului, dezvoltarea psihologica a acestuia, precum si pentru probleme de ordin medical si/sau, social, dar si la primirea oricaror informatii necesare dezvoltarii armonioase a copilului, pe care personalul didactic si nedidactic le poate furniza, in functie de evolutia copilului, mai prevede proiectul.

    Parintii/reprezentantii legali ai caror copii beneficiaza de servicii in crese si alte unitati de educatie timpurie anteprescolara publice sunt obligati la plata unei contributii lunare a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului, in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu lunar brut cumulat al parintilor/reprezentantilor legali calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului.

    Vor fi scutiti de la plata contributiei, sarcina fiind preluata de bugetul local, parintii/reprezentantul legal care au in ingrijire copii care sunt expusi riscului de separare de familie si au aprobate planuri de servicii.

    Contributia lunara de intretinere a copiilor inscrisi in unitatile in care se ofera servicii de educatie timpurie anteprescolara, suportata de parintii/reprezentantul legal al acestora, se va stabili in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic.

    De asemenea, contributia lunara pentru cheltuielile copiilor inscrisi la unitatea in care se ofera servicii de educatie anteprescolara se va realiza cu plata in avans pentru o luna calendaristica.

    Contributia lunara de intretinere a copiilor inscrisi in crese, care revine parintilor/reprezentantului legal, se determina in functie de cheltuielile de intretinere, hrana si gospodarie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale igienico-sanitare si altele asemenea, precum si de numarul de zile frecventate de copil in aceste unitati.

    "Valoarea contributiei nu poate depasi 20 la suta din costul mediu lunar de intretinere in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolara", se arata in documentul adoptat de Guvern.

    hotnews.ro


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri