Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Guvernul rostogoleste greul reformei pina anul viitor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Discutiile dintre autoritatile romane si delegatia FMI nu s-au incheiat. Daca se va semna sau nu scrisoarea de intentie, se va afla vineri", a spus ieri Claudiu Lucaci, purtatorul de cuvint al Guvernului. Se va semna sau nu scrisoare? Greu de spus, cita vreme multe probleme nu s-au rezolvat. Se stie insa sigur ca discutiile au fost aminate cu doua luni. Prezent la reuniunea anuala a ambasadorilor si consulilor onorifici, ministrul Tanasescu a declarat ca, abia din 2002, Guvernul va implementa o noua politica salariala in regiile cu pierderi, in strinsa legatura cu productivitatea, insa cresterea salariului nu trebuie sa depaseasca rata inflatiei, a afirmat Tanasescu, adaugind ca este necesar, in acest sens, un pact cu sindicatele. Problema insa trebuia rezolvata inca din acest an. Cu toate rezervele FMI, ministrul Finantelor sustine ca exista, in prezent, o "incredere formidabila" a cercurilor financiare in Romania si ar trebui sa protejam acest lucru. "Produsul care se cheama Romania poate sa atraga investitori, are legislatie stabila si poate fi pozitiva pe pietele de capital", a aratat Tanasescu. Printre prioritatile Guvernului in domeniul economic, Tanasescu s-a referit la privatizarea sistemului bancar (BCR pina la sfirsitul lui 2002, Eximbank si CEC) si privatizarea in domeniul energetic. In domeniul bancar, privatizarea va fi de 98%, sistemul bancar fiind, la aceasta ora, un "sistem foarte solid", imprumuturile proaste reprezentind sub 4%, afirma Tanasescu. In domeniul energetic privatizarea nu va fi usor de realizat, pentru ca "exista mentalitati, oprelisti si oameni care nu o doresc". Privatizarea va incepe cu Termoelectrica, va continua cu distribuitorii de gaze naturale si cu termocentralele, pentru ca sistemul sa fie eficient si "energia electrica sa fie mai ieftina", a conchis Tanasescu.
    Incurajari din partea Bancii Mondiale
    Banca Mondiala, un alt finantator important al Romaniei, are totusi unele cuvinte incurajatoare. "Guvernul Romaniei a demonstrat, in primele luni de mandat, in pofida unor scaderi ale procesului de reforma, ca este un Guvern pragmatic si nu este condus de ideologii invechite", a declarat ieri, la intilnirea cu ambasadorii, reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad. El considera ca Romania are, la aceasta ora, cele mai mari sanse din ultimii ani de a face reforma macroeconomica si de a depasi momentul de inertie. "Au fost obtinute rezultate cheie si in anii precedenti, Mugur Isarescu fiind unul dintre arhitectii progreselor de atunci", a afirmat Alahdad. El afirma ca actualul Executiv se remarca prin "coeziune, e bine coordonat si are intentii bune". Ziad Alahdad a apreciat ca Guvernul este constient de nevoia de a combate saracia. Desi foarte multi considera ca trebuie asigurata o crestere a PIB si o scadere a inflatiei, daca problema saraciei nu e rezolvata, scopurile nu vor fi atinse, sustine Alahdad. El aratat ca, in ciuda unor neajunsuri si puncte slabe ale economiei, evolutia generala pe plan economic este incurajatoare.
    Isarescu: Vom avea economie de piata, probabil, in 2004
    La intilnirea cu ambasadorii a participat si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El este de parere ca Romania va avea o economie de piata functionala, probabil, in 2004, "daca lucrurile merg bine". Datoria externa a Romaniei este de 10 miliarde dolari (mai putin de 30% din PIB), iar obiectivul in acest sector este pastrarea, in cifre relative, la nivelul actual (respectiv 22-25% din PIB). Inflatia este o problema pentru ca Romania nu va fi acceptata in UE cu o inflatie mai mare de 15%, a afirmat Isarescu. O alta problema importanta o reprezinta pierderile inregistate de intreprinderile mari, de stat, pierderile uneia dintre ele anulind profitul a alte 40-100 de intreprinderi, a spus Isarescu. Mugur Isarescu s-a referit si la banii cistigati de muncitorii romani in strainatate, care reprezinta 3% din PIB si acopera o parte din deficitul de cont curent. Daca aceste fonduri sint mai mari de 5% din PIB, tara respectiva intra intr-o "zona de vulnerabilitate", a apreciat Isarescu. Referindu-se la moneda unica europeana, guvernatorul BNR a declarat ca 70% din relatiile comerciale ale Romaniei se desfasoara cu statele UE si de aceea BNR va lansa un program de informare privind euro. "Sint curios daca euro va cistiga lupta cu dolarul, care a avut in ultimii 2-3 ani o perioada de glorie", a mai afirmat Isarescu. (M. PASCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri