Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Il tine Parlamentul pe Basescu in poarta Cotrocenilor?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +


    Surse din interiorul USL spun ca liderii Uniunii vor sa amane citirea deciziei de invalidare a referendumului in Parlament pana saptamana viitoare, ca raspuns la amanarea constatarii in CSM a demisiei Monei Pivniceru

    Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au fost convocate pentru astazi, la ora 12.00. Anuntul a fost facut de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ieri, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a transmis presedintilor celor doua Camere ale Legislativului copia hotararii de marti privind referendumul, ce urmeaza sa fie prezentata in sedinta comuna. Zgonea a invocat insa mai multe piedici si scuze pentru care aceasta sedinta ar putea sa nu aiba loc prea curand. "Mai mult de jumatate dintre membrii Biroului permanent si de la Camera si de la Senat nu sunt in Bucuresti. Este o chestiune absolut normala si as vrea sa fim corecti fata de colegii parlamentari. Dupa doua campanii electorale epuizante, tinand cont ca aceasta toamna este decisiva pentru recastigarea mandatelor de parlamentar, iar lunile decembrie si ianuarie sunt importante pentru parlamentari, iar pana la anul deputatii si senatorii au plecat cu familiile in concediu. Credem ca vor fi prezenti in sesiunea din 3 septembrie, de luni. Unii dintre ei sunt in tara, altii nu sunt, dar multi dintre ei nu sunt in Bucuresti. (...) Vom vedea daca ziua de vineri este o zi fezabila. si eu si presedintele interimar al Senatului ne dorim sa finalizam cat mai repede aceasta procedura", a spus Zgonea. El a adaugat ca Birourile permanente ale Parlamentului nu se pot intruni in afara cvorumului necesar.

    Prevazatori, liderii grupurilor PDL din Senat si Camera Deputatilor, Cristian Radulescu si Mircea Toader, au anuntat ieri ca PDL a adunat numarul de semnaturi necesar pentru convocarea unei sedinte extraordinare a Parlamentului in care sa fie citita hotararea Curtii Constitutionale privitoare la referendumul din 29 iulie. Potrivit articolului 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

    Trei pasi pana la Presedintie. Nu exista limita de timp

    Pentru ca Traian Basescu sa-si reia functia la Administratia Prezidentiala, trebuie parcursa o anumita procedura.

    1. Decizia Curtii Constitutionale trebuie va fi citita in sedinta publica de catre judecatorii CCR si trimisa conducerii Parlamentului - ceea ce s-a si intamplat ieri.

    2. Parlamentul trebuie sa se reuneasca pentru a lua act de hotararea Curtii Constitutionale. Plenul trebuie sa aiba cvorum. Nu exista insa un interval minim de timp in care Parlamentul sa se intruneasca.

    3. Dupa ce decizia CCR este citita si in Parlament, hotararea se publica in Monitorul Oficial, iar Traian Basescu isi poate relua mandatul la Cotroceni.

    Curtea Constitutionala a preferat sa trimita direct Camerei Deputatilor decizia si motivarea privind referendumul din 29 iulie de demitere a presedintelui Traian Basescu, fara a mai da citire continutului. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a declarat la finalul sedintei de ieri ca documentul nu va fi public pana cand plenul Parlamentului nu va lua act de acesta. Zegrean a precizat ca trei judecatori constitutionali vor merge in Parlament la citirea deciziei.

    Presa nu a avut acces la sedinta de ieri, insa dincolo de usile camerei unde s-a tinut reuniunea s-au auzit discutii aprinse intre judecatorii constitutionali, in special intre Aspazia Cojocaru si Ion Predescu.

    Reamintim ca Predescu i-a reprosat public colegei sale ca "a inclinat balanta", iar aceasta a replicat, tot public, ca a preferat sa nu incalce legea, ca sa nu ajunga la puscarie. Ieri, Cojocaru l-a amenintat pe Predescu ca il va actiona in judecata pentru divulgarea secretului votului de marti la Curte.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri