Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iliescu scapa de urmarirea penala pentru mineriada din '90

Kovesi acuza erorile lui Voinea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ieri ca a infirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu in dosarul care priveste mineriada din 13 iunie 1990, instrumentat de procurorul Dan Voinea.

    In acest dosar, pe 19 iunie 2007, a fost inceputa urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu de catre Sectia militara de la Parchetul General, desi pe 20 iunie a fost publicata decizia Curtii Constitutionale conform careia parchetele militare nu mai pot instrumenta dosare in care sint implicati civili.

    Procurorul general s-a declarat dezamagita de prestatia lui Dan Voinea. "Am avut o surpriza neplacuta, nu ma asteptam la un om cu experienta lui profesionala la asemenea incalcari de norme procedurale", a declarat Kovesi. Kovesi nu ezitat sa-l atace dur pe generalul Voinea, pe care, practic, l-a acuzat ca a tergiversat dosarele.

    Procurorul general a declarat ca a cerut CSM sa dispuna inceperea unui control de fond asupra activitatii procurorilor militari. Kovesi a spus ca in functie de cele constatate in urma controlului, se vor lua masurile necesare.

    Greselile lui Voinea

    In urma plingerii depuse de avocatul lui Ion Iliescu, Procurorul General a constatat mai multe incalcari ale legii de catre procurorul Dan Voinea. In primul rind, Dan Voinea nu avea calitatea procesuala sa decida inceperea umaririi penale impotriva lui Ion Iliescu, pentru ca el a fost cel care a sesizat instanta in acest caz.

    In plus, precizeaza Procurorul General, dupa ce in 2003, Curtea Suprema de Justitie a restituit dosarul pentru refacerea anchetei, Dan Voinea nu mai putea face acte de procedura in acest caz.

    Kovesi a indicat si erori de forma si de fond in rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu. Pe rezolutie, data inceperii urmaririi penale a fost trecuta cu mina, desi documentul era scris la computer. In plus, rezolutia nu a fost trecuta in registrul special destinat acestor documente.

    Procurorul General a adaugat ca lui Ion Iliescu i-a fost prezentata o alta invinuire decit cea adusa in actul de urmarire penala. In procesul verbal de incepere a urmaririi penale se scrie ca, pe 13 iunie, Ion Iliescu ar fi determinat cu intentie interventia violenta a fortelor de ordine impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti. Asta in timp ce fostului presedinte i s-ar fi prezentat drept invinuire, acuzatia ca ar fi cerut Armatei sa trimita militari pentru a interveni la TVR si la Ministerul Apararii.

    Laura Kovesi precizeaza insa ca Ion Iliescu a fost citat pentru a fi audiat saptamina viitoare si ca ancheta in dosarul evenimentelor din 13 iunie va continua, desi dosarul nu contine majoritatea audierilor facute pina acum.

    Voinea: "Mai am putin si fac eu puscarie pentru mineriada"

    Procurorul Dan Voinea sustine ca si-a facut numai dusmani odata cu instrumentarea dosarului "Mineriada '90" in care este anchetat si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. "Eu mi-am facut numai dusmani si mai am putin si fac eu puscarie pentru mineriada", a declarat Voinea.

    El arata ca nu a incalcat legea si cel a tergiversat dosarul este Ion Iliescu. Legea nu-l obliga pe Ion Iliescu sa dea declaratii daca nu vrea, explica Dan Voinea, iar lipsa lor nu constituie un viciu de procedura. "Daca nu vrea sa dea declaratii, legea nu-l obliga, el poate sa spuna ca nu vrea sa dea declaratii, dar nici nu a spus clar ca nu vrea, sfatuit de avocati. De fiecare data au venit si au invocat tot felul de motive, ca sa li se spuna exact care sint invinuirile, ca una, ca alta. L-am citat de 5 ori si de fiecare data venea cu avocatii si acolo gaseau motive sa nu dea declaratii, s-au tot eschivat pina cind a venit decizia Curtii Constitutionale si mi-au luat dosarul", declara generalul Voinea. "Daca nu are declaratie si nu vrea sa dea declaratie, asta nu intrerupe mersul dosarul".

    Mai mult, generalul Voinea o contrazice pe Kovesi si in ce priveste calitatea sa procesuala. "La data cind eu am inceput urmarirea penala impotriva lui Iliescu, nu eram tinut de decizia Curtii Constitutionale, ca nu eram ablitat sa-l pun sub urmarire. Ca procedura, cred ca am respectat legea", a declarat Voinea.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri