anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

In Romania reinvie dacomania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cel de-al doilea Congres International de Dacologie "Burebista 2001", organizat cu sprijinul contestatului om de afaceri George Constantin Paunescu la selectul hotel Intercontinental, a reunit aceleasi personaje sinistre de altadata: fosti securisti, culturnici, politruci, membri ai PRM si alte persoanaje kitsch. In fruntea lor se afla un personaj ciudat, Napoleon Savescu, un chirurg care a plecat in SUA acum 20 de ani si se recomanda acum ca "doctor in economie si istorie" (protocronistii au o adevarata manie a titlurilor stiintifice, care, de altfel, sint doar semne ale imposturii - ei nefiind recunoscuti in lumea academica). Savescu conduce Societatea Dacia Revival International si are un site pe Internet care se bucura de un mare succes in lumea ignorantilor sau a extremistilor - linkuri pentru acest site aflindu-se nu doar pe paginile web nationaliste, legionare, ci si pe pagina de recomandari a Guvernului Romaniei.
    "Eva a fost daca"
    Savescu a depasit recordurile in materie de delir dacologic. El sustine nu doar ca romanii sint daci, ci si ca toata civilizatia europeana isi are sursa in spatiul carpato-danubian. Mai mult, dacii ar fi inventat scrisul, roata, plugul, jugul, caruta, etc. Potrivit lui Napoleon Savescu, Romania poate intra in Uniunea Europeana in doua ipostaze: pe usa din dos, ca urmasa a Romei, sau pe usa principala, ca posesoare a unei istorii de 30.000 de ani, care o recomanda ca precursoare a Europei. "Noi nu sintem un popor nou, nascut la 106 d.Hr., cum au incercat unii sa ne convinga. Noi sintem parintii Uniunii Europene, Burebista a domnit de la lacul Constanz, din Elvetia, pina la Nipru", spune Savescu.
    Figura centrala a acestei a doua editii a Congresului de dacologie este regele Burebista, care ar fi intemeiat primul stat "independent, centralizat si suveran". O statuie infatisindu-l pe "artizanul statului dac centralizat", gindita de Savescu, a fost dezvelita simbata, in fata primariei Orastie. Congresul al doilea de Dacologie a fost impregnat de kitsch. Participantii au cintat Marsul dacilor, au recitat Doina lui Eminescu, au rostit Tatal Nostru, au spus ca Eva a fost daca si au plusat fiecare in contul meritelor extraordinare ale poporului roman ca urmas al poporului dac. Cei mai multi dintre istoricii participanti s-au ocupat inainte de 1989 de miscarea muncitoreasca, de istoria militara si de demascarea revizionismului maghiar. Alti participanti fie au istoria ca hobby, fie sint arheologi improvizati sau provin de-a dreptul din lumea politica "patriotica".
    Congresul s-a bucurat de o mare sustinere financiara, de invidiat pentru toate institutele de istorie din tara. Constantin Paunescu s-a decis sa sponsorizeze Congresul dupa ce a citit in SUA cartea lui Savescu "Noi nu sintem urmasii Romei". Savescu este el insusi un prosper om de afaceri. Din motive dubioase, Savescu se bucura de mare trecere in Romania, fiind un fel de Adrian Costea al culturii. Nu mai departe decit luni, Savescu a fost invitat la singurul talk-show din sezonul de vara de pe posturile de televiziune romanesti, la ora de maxima audienta, fiind lasat sa toarne verzi si uscate pe postul public TVR de moderatorul emisiunii, Eugen Ovidiu Chirovici. (Adrian CIOFLANCA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    L-am întrebat pe robotul Ion cine va câştiga alegerile la Iaşi în 2024

    Cosmin PAȘCA

    L-am întrebat pe robotul Ion cine va câştiga alegerile la Iaşi în 2024

    A se consemna pentru istorie că până şi versiunile primitive de roboţi plângeau de milă Moldovei.

    opinii

    Libertate sau siguranţă?

    Briscan ZARA

    Libertate sau siguranţă?

    Dacă ne uităm în urmă, constatăm că ne-am îndepărtat foarte mult de sentimentul autentic, de fericirea de la început, deşi suntem mai în siguranţă ca niciodată. Vom găsi oare într-o zi un echilibru între cele două, sau vom ceda complet uneia dintre ele? Ce e de făcut?

    Ringelmann şi cartofii

    Cristina DANILOV

    Ringelmann şi cartofii

    Mulțimea, așa cum spune la carte, este o „colecție” aleatorie sau aproape aleatorie de oameni uniți într-un spațiu dat de un interes temporar și trecător. Sau o simplă multitudine de oameni lipsiți de conexiune organică și unitate - un întreg haotic, de regulă, lipsit de orice organizare internă clară, uneori chiar această organizare este vagă și haotică. Din punct de vedere al psihologiei, mulțimea se distinge printr-o slăbire accentuată a controlului comportamentului său. 

    Pe urmele incaşilor (III)

    Mihai DORIN

    Pe urmele incaşilor (III)

    Templele le-au fost distruse, zeii au fost exileţi, aurul le-a fost jefuit. Dar un lucru nu au putut distruge conchistadorii: puterea incaşilor de a supravieţui. Cu alte cuvinte, incaşii au ieşit din istorie pentru a rămâne în istorie. Iar aici, la Cuzco, ei reprezintă azi 90% din populaţie. Dar nici zeii nu au fost întru totul exilaţi, aşa cum au crezut spaniolii, probă că aceştia sunt mai tari decât vremurile, iar memoria mai profundă decât istoria.

    pulspulspuls

    Doamne fereşte: iaca, citiţi şi vă cruciţi, dragi alegători, cu cine negociază premarele!

    Doamne fereşte: iaca, citiţi şi vă cruciţi, dragi alegători, cu cine negociază premarele!

    Vai de capul şi de zilele noastre, dragi ieşeni, dacă am ajuns să trăim noi aceste vremuri! Iacătă: cetiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

    Caricatura zilei

    Una din vremea pandemiei

    Editia PDF

    Bancul zilei

    Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Alte publicatii

      Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.