Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Investirea lui Obama, un nou capitol in relatiile rasiale din SUA

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Oricine cauta o dovada a schimbarii survenite in Statele Unite, care a ales un presedinte afroamerican, ar putea incepe chiar cu Casa Alba, construita in urma cu 200 de ani de catre sclavii afroamericani. Investirea de miine a lui Barack Obama marcheaza un moment pozitiv pentru tara, multi sperind ca problemele rasiale, mai vechi decit insasi America, se vor rezolva. Presedintele in exercitiu George W. Bush a subliniat, in discursul sau de adio, faptul ca povestea lui Obama - fiul unui tata kenyan si al unei mame albe din Kansas - reprezinta "promisiunea neincetata" a Americii. Pentru afroamericani, momentul este cu atit mai important. "Cind Barack ridica mina pentru a jura, fiecare afroamerican ar trebui sa faca la fel, pentru ca exista un nou fel de a fi mindri ca sintem americani, cum nu am mai fost niciodata", a declarat Lawrence Carter, decan al Catedralei Internationale Martin Luther King, din cadrul Colegiului Morehouse din Atlanta.  Calatoria afroamericanilor de la sclavie la libertate, trecind prin segregare, drepturi civile, dreptul de a vota, putere politica si, in final, presedintia Statelor Unite, reprezinta un triumf al sperantei. Sclavii africani au sosit in America pentru prima oara in 1619, iar aproape 200 de ani mai tirziu, urmasii lor, inca sclavi, au ajutat la construirea a doua dintre cele mai frumoase cladiri americane, Casa Alba si Capitoliul. Din unele puncte de vedere, mostenirea lui Obama il plaseaza in afara experientei afroamericane, pentru ca tatal sau a venit in Statele Unite ca student strain. Abia la maturitate, Obama si-a inteles identitatea rasiala. Afroamericanii, ce reprezinta 13% din populatie, vad in Obama noul suport al sperantelor lor. Viitorul presedinte nu a ignorat problema rasiala, insa nu a facut din aceasta subiectul principal in campania prezidentiala.

    Un esec ar reaprinde rasismul

    Lasind la o parte mindria si simbolismul, multi se intreaba totusi ce se va schimba dupa ce Obama va prelua presedintia. Totusi, Obama se va confrunta cu riscuri politice in orice obiectiv isi va propune, au declarat politicieni, sustinatori ai drepturilor civile si experti, intr-o serie de interviuri. Sustinator al drepturilor civile, Al Sharpton a declarat ca imposibilitatea lui Obama de a rezolva aceste probleme ar avea consecinte devastatoare. "Cel mai rau lucru care s-ar putea intimpla ar fi sa pierdem patru ani fara sa inlaturam diferenta dintre rase, iar americanii sa spuna: 'Am avut un presedinte afroamerican, dar (...) problemele rasiale si ale inegalitatilor nu au fost (...) tratate in mod serios", a avertizat Sharpton.

    Efervescenta balurilor in traditia de investitura

    Capitala americana va fremata in sunetul balurilor organizate miine seara, la investitura noului presedinte, o traditie pe care o vor respecta Barack Obama si sotia sa, invitati de onoare la cele zece baluri oficiale, unde vor fi prezenti vedete de la Hollywood si oameni politici. In cadrul acestui maraton al traditiei de investitura a presedintilor americani, cuplul prezidential va incepe in pas de dans fiecare gala organizata de diferite regiuni ale tarii. Va fi un bal al Vestului, al Estului, unul al Sudului, dar si un bal a statelor lui Obama (Illinois si Hawaii), cel al statelor lui Joe Biden, vicepresedintele ales, (Delaware si Pennsylvania), precum si un bal militar si un bal al tinerilor, rezervat celor cu virste cuprinse intre 18 si 35 de ani, un segment de populatie care a fost capital pentru sustinerea electorala a presedintelui democrat, ales la 4 noiembrie. Pentru onorarea promisiunii sale de a face ceremoniile de investitura accesibile tuturor, o inovatie in traditia balurilor prezidentiale, potrivit echipei lui Obama, presedintele ales a tinut sa organizeze un "bal de cartier", gratuit pentru rezidentii din Washington, dar cu rezervare.

      

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri