Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Ion Iliescu, file de discurs din anii '70

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ion Iliescu nu a avut la inima postul de radio Europa Libera pe vremea cind facea parte din nomenclatura comunista. Istoricul iesean Adrian Cioflanca, editorialist la "Ziarul de Iasi", a descoperit la Arhivele Nationale un discurs din 1970 al fostului presedinte, pe atunci prim secretar al UTC, in care acesta infiera "servilismul" si "huliganismul" promovate de Europa Libera. "Trebuie sa combatem anumite atitudini fata de strainatate, de ploconire, pe care le-am mostenit de la clasele dominante din trecut. Spun acest lucru, tovarasi, deoarece mai sint si astazi atitudini de acestea de ploconire servila fata de strainatate. Sint o serie de cercuri ostile tarii noastre, de posturi cum este si «Europa libera» unde o serie de oameni isi desfasoara o activitate de proferare la adresa tarii noastre, a orinduirii noastre socialiste. Spun acestea si pentru ca sint o serie de elevi care asculta cu regularitate aceste posturi. Unii din ei preiau o serie de lucruri si le prezinta in contactele cu ceilalti. Sint o serie de emisiuni de muzica conduse de Cornel Chiriac care prezinta muzica din aceasta «pop» si «beat». Este o activitate impotriva propriului lor popor, tarii lor", sustinea fostul presedinte in plenul CC al UTC. In 2001, Iliescu, pe atunci sef al statului, a inminat celor de la Europa Libera distinctii "ca semn al durabilei recunostinte si pretuiri a poporului roman".


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

  Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

  Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

  opinii

  Prima carte a lui Andrei Pleșu

  Alexandru CĂLINESCU

  Prima carte a lui Andrei Pleșu

  Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

  Jurnalul lui Asachi (7)

  Neculai SEGHEDIN

  Jurnalul lui Asachi (7)

  Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

  Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

  pr. Constantin STURZU

  Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

  Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

  pulspulspuls

  Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

  Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

  Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

  Caricatura zilei

  Drona cu bunătăți

  Cumpara editia digitala

  Vremea in Iasi

  Curs valutar

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Intrebarea zilei

  Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

  vezi raspunsuri