Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ion Iliescu isi incheie cariera parlamentara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ion Iliescu se justifica pe blog: "Ar fi avut ratiune sa fiu prezent la alegeri daca ar fi existat sistemul de alegeri pe liste, pentru ca atunci prezenta mea era un factor propulsor pentru o lista, pentru sustinerea unor oameni care nu au inca notorietate".

    Ion Illiescu, in virsta de 78 de ani, si-a anuntat retragerea din primul rind al politicii dupa ce si-a pus amprenta asupra evolutiei postdecembriste a Romaniei, ca sef al statului timp de zece ani, precum si ca "locomotiva" a Partidului Social Democrat. Contestat pentru rolul jucat in Revolutie si in mineriade si pentru trecutul sau comunist, fostul secretar de partid din timpul regimului Ceausescu a fost preferat de majoritatea romanilor in fruntea tarii de trei ori, fiind votat cu cel mai mare scor la alegerile prezidentiale organizate in ultimii 20 de ani. Desi este cel care a promovat modelul politicianului "sarac si cinstit" si a criticat "capitalismul de cumetrie", Iliescu a fost acuzat deseori, in cele trei mandate ale sale, ca a tolerat si incurajat coruptia.

    Complicata procedura a votului uninominal

    Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat a facut ieri anuntul ca nu va candida la alegerile parlamentare din toamna, dar a promis ca va ramine in viata politica si in viata de partid, implicindu-se in dezbaterile de stinga social-democrate. "Nu ma mai intereseaza sa candidez pentru alegerile parlamentare, pentru ca nu mai este vot pe liste. Colegiul electoral a fost, din 1990 pina in prezent, Romania si nu ma intereseaza sa ma rezum acum la un colegiu uninominal", a precizat Iliescu, adaugind ca nu se teme de votul uninominal, fiind chiar implicat in dezbaterile pe aceasta tema.

    Fostul sef de stat a subliniat ca va ramine in partid si ca nu doreste functii executive in PSD. El a vorbit pentru prima data de posibilitatea retragerii sale cu zece zile in urma, motivind atunci ca fiecare candidat la parlamentare "alearga pe un culoar unic". "In aceste conditii, ma gindesc, intr-adevar, daca nu este mai bine sa las locul unor oameni mai tineri", spunea fostul sef al statului, remarcind ca, daca ar candida si s-ar retrage ulterior, postul vacantat astfel ar trebui sa faca obiectul unor alegeri partiale - spre deosebire de situatia de acum, cind i-ar succeda urmatorul nume de pe lista. "La virsta mea, trebuie sa ma gindesc si la o asemenea probabilitate", a explicat Iliescu.

    Fostul presedinte a negat ca s-ar teme de alegerile uninominale. "Ideea ca m-as teme de alegeri uninominale este absurda. Eu m-am confruntat din 1990, la nivelul cel mai inalt, la patru confruntari, prin alegeri uninominale, pentru functia de presedinte al tarii. Nu am nevoie sa mai probez din acest punct de vedere vreo noua performanta", a incheiat el.

    Ce spun colegii de scena politica

    Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca decizia presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, de a nu mai candida pentru un nou mandat la Senat este optiunea domniei sale si trebuie respectata, dar ca vocea lui Ion Iliescu va ramine una puternica si influenta, atit in PSD cit si in politica romaneasca - idee impartasita si de liderii PD-L, Emil Boc si Theodor Stolojan

    Vicepresedintele PSD Ilie Sirbu a apreciat ca decizia lui Ion Iliescu este una personala, greu de comentat de ceilalti lideri social-democrati.

    Vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas, crede ca retragerea presedintelui de onoare al PSD reprezinta o forma de protest fata de "aceasta aberatie care o reprezinta votul uninominal".

    Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, avertizeaza adversarii politici nu trebuie sa se bucure de decizia lui Ion Iliescu, pentru ca acesta va ramine o institutie cu o influenta majora in luarea deciziilor politice.

    Inca doua retrageri, din partea liberala

    Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu - caruia retragerea lui Ion Iliescu i se pare normala si justificata, avind in vedere ca activitatea parlamentara presupune un efort continuu, iar Iliescu are o virsta inaintata - nu crede ca va mai candida pentru un nou mandat de senator, desi "amicii" sai din partid insista sa isi depuna candidatura. Campeanu spune ca prefera sa-si dedice timpul scrierii memoriilor.

    Si vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat ca nu va candida pentru un post de parlamentar la alegerile din toamna si nici nu doreste sa intre intr-o competitie pentru functia de ministru al Justitiei, considerind ca "revenirile in politica nu sint intotdeauna de succes". Stoica a adaugat ca vrea sa se implice in procesul de modernizare a partidului si de reforma a Constitutiei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri