Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Isarescu accepta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Indecizia in privinta viitorului premier pare sa se fi transat: aseara, la negocierile de la Cotroceni, a fost prezent si guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Desi nedorit initial de taranisti, dar acceptat atit de PD cit si de PNL, MUgur Isarescu a fost in cele din urma acceptat de toti, ca o solutie de compromis. Potrivit unor surse din coalitie, Isarescu doreste ca, in cazul in care va fi numit premier, sa aiba drept de decizie asupra componentei echipei sale guvernamentale si sa i se garanteze intoarcerea la conducerea BNR, dupa ce guvernul sau va fi inlocuit in urma alegerilor generale. Pentru aceasta este insa nevoie de modificarea Statutului BNR, care spune ca guvernatorul este demis daca accepta investirea intr-o functie publica. Isarescu va fi secondat, foarte probabil, de trei viceprim-ministri: Petre Roman, Valeriu Stoica si Mircea Ciumara, acestia trei urmind a se ocupa de partea politica a guvernarii. Pentru aceasta insa este nevoie de schimbarea Legii de organizare a Guvernului, care nu prevede functii de vicepremieri. Valeriu Stoica spune ca Parlamentul ar putea adopta aceasta modificare simultan cu votul de investire acordat noului Guvern.
    PDSR sustine un guvern Isarescu
    Liderul PDSR Ion Iliescu a declarat, ieri, dupa intilnirea cu presedintele Emil Constantinescu, ca partidul sau se pronunta pentru numirea unui premier neangajat politic, aratind ca i-a sugerat sefului statului ca viitorul Executiv sa fie unul de tehnicieni, asa cum a fost Guvernul Stolojan, cu un mandat de maximum un an si care sa prezinte garantii de corectitudine in vederea viitoarelor alegeri. Iliescu a precizat ca PDSR va fi atent la persoanele care vor prelua Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei, avind in vedere ca urmeaza un an electoral. El a adaugat, insa, ca este preferabila organizarea alegerilor anticipate. Liderul PDSR a apreciat, raspunzind unei intrebari, ca Mugur Isarescu ar fi o solutie pentru functia de premier, dar ca acesta trebuie mai intii sa accepte, avindu-se in vederea mandatul pe care il are ca guvernator al BNR.
    Cine este Isarescu
    Mugur Isarescu s-a nascut la 1 august 1949. Este licentiat al ASE (Bucuresti, 1971) si doctor in economie. Pina in februarie 1990 a fost cercetator la Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti. Pentru scurta vreme a intrat in diplomatie, fiind secretar II la ambasada Romaniei in SUA (martie-septembrie 1990). Pe 4 septembrie1990 a devenit Guvernator al Bancii Nationale (reconfirmat fiind la 31 iulie 1991), functie pe care a pastrat-o pina astazi. Dupa alegerile din noiembrie 1996, a fost bine primit de noua putere, nefiind vorba vreun moment sa fie schimbat. Totusi, a intrat de doua ori in conflict cu Executivul, o data cu Victor Ciorbea si o data cu Radu Vasile. In ambele cazuri, lui Isarescu i s-a reprosat ca nu intervine cu instrumentele Bancii Nationale pentru stoparea declinului leului fata de dolar si limitarea nivelului inflatiei. Este casatorit si are doi copii.
    Isarescu sta bine in sondaje
    Mugur Isarescu nu apare prea des in sondaje pentru ca acestea se refera in primul rind la personalitati politice. Atunci cind apare insa, sta foarte bine. In aprilie 1999, el se plasa al patrulea in topul increderii, cu 30% (dupa Theodor Stolojan - un alt independent cu succes, si Teodor Melescanu, ambii cu 47%, si Ion Iliescu cu 35%). In urma lui Isarescu veneau persoane foarte importante ca Adrian Nastase, Radu Vasile, Petre Roman, Emil Constantinescu, Traian Basescu, Valeriu Stoica. Se gaseste si in topul personalitatilor considerate potrivite pentru functia de prim-ministru. In acest top conduce Theodor Stolojan cu 38%, urmat de Radu Vasile (15%), Adrian Nastase (11%), Petre Roman (8%), Mugur Isarescu (5%), Valeriu Stoica (4%).
    ApR si PUNR doresc ministri noi
    Desi liderii coalitiei intentioneaza sa mentina componenta fostului cabinet, opozitia cere ministri noi. Presedintele ApR Teodor Melescanu a declarat ca partidul sau va sprijni un executiv format din oameni noi, cu un program limpede orientat pe doua teme: compatibilizarea politicii guvernamentale cu obiectivul integrarii europene si masuri practice pentru depasirea crizei si nu va accepta un guvern format din aceiasi ministri ca si pina acum, dar cu un alt premier. "Nu poti sa spui ca toti ministrii sint buni si numai Radu Vasile e rau", a spus Melescanu. El a dezmintit, totodata, ca ApR intentioneaza sa intre in noul Guvern, afirmind ca partidul sau isi propune acest lucru abia dupa alegeri, cind va fi legitimat de votul electoratului.
    PUNR va sprijini doar investirea unui Cabinet format din ministri noi si un prim ministru "competent", care sa prezinte un program de guvernare realist pentru anul 2000, se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, de catre presedintele partidului, Valeriu Tabara. Potrivit comunicatului, PUNR va propune presedintelui Emil Constantinescu, la consultarile politice initiate de acesta, sa fie constituit un "guvern de uniune nationala", in care atit reprezentantii coalitiei, cit si ai opozitiei sa-si asume responsabilitatea solutionarii crizei economice si sociale din Romania.
    "Criza trebuie rezolvata cit mai repede"
    Situatia de criza trebuie rezolvata cit mai curind si interimatul la conducerea guvernului sa fie cit mai scurt, a declarat, ieri, ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Mikko Heikinheimo, la o conferinta de presa. "Interimatul trebuie sa fie scurt, pentru ca negocierile cu UE sa demareze rapid", a declarat ambasadorul Finlandei la Bucuresti. Finlanda asigura, pina la 31 decembrie 1999, presedintia Uniunii Europene. Seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Fokion Fotiadis, prezent la conferinta de presa, a precizat ca, in luna februarie, vor incepe intilnirile procedurale cu statele invitate sa inceapa negocierile. Pe data de 21 martie, la Bruxelles, vor incepe primele intilniri intre reprezentantii Comsiei Europene si cei ai statelor invitate la summitul de la Helsinki.
    Tradarea lui Vasile Lupu?
    Vicepresedintele PNTCD, Vasile Lupu, a repetat in aceste zile scenariul din 1996, de la congresul partidului, cind a promis sustinerea sa tuturor, cu conditia sa ocupe un loc in cadrul BCCC. De data aceasta, odata cu trecerea timpului si pretentiile sale au sporit, el vizind un post la nivelul Executivului, se pare pe cel de ministru al Agriculturii. Tocmai de aceea, Vasile Lupu isi pusese sperantele in Radu Vasile. Dupa ce a evitat sa ia parte la toate sedintele BCCC, in care s-a retras sprijinul politic Guvernului Radu Vasile si i-au fost retrase acestuia toate functiile din partid, Vasile Lupu a aparut ieri pe culoarele Camerei Deputatilor afirmind ca se cere convocarea de urgenta a Delegatiei Permanente a partidului, urmata imediat de Congres, pentru a se analiza atit situatia lui Radu Vasile cit si pozitia adoptata de BCCC si de fiecare membru in parte al acestui for de conducere. Mai mult, vicepresedintele taranist a afirmat ca el a si inceput campania de stringere a semnaturilor filialelor partidului in vederea convocarii acestor foruri de conducere. Surse din cadrul PNTCD ne-ua declarat ca luni, cind a fost declansata procedura de revocare a lui Radu Vasile, vicepresedintele Vasile Lupu, dupa modelul Stanculescu, s-ar fi internat in spital, invocind anumite indisponibilitati. Cert este ca, pina ieri, Vasile Lupu a preferat sa stea in umbra, trimitindu-si doar oamenii sai de incredere pe cimpul de lupta din PNTCD. Astfel se explica prezenta secretarului de stat Iosefina Morosanu, alaturi de Radu Vasile, pina in ultimul moment, precum si cea a deputatei Gabriela Radu, in proaspatul Grup Popular din PNTCD. (Iulia Nueleanu)
    Iosefina Morosanu, pe lista neagra
    Conform unor surse din interiorul PNTCD, represaliile impotriva sustinatorilor lui Radu Vasile nu vor intirzia sa apara. Primii care vor avea de suferit se pare ca vor fi secretarii de stat si consilierii ex-premierulu Radu Vasile. Pe "lista neagra" vor fi, se pare, in prima etapa secretarii de stat Norica Nicolae, Alexandru Popescu, Iosefina Morosan, Sorin Fodoreanu si consilierii de stat Petrisor Peiu si George Scarlat. In timp se pare ca aceasta lista va fi completata cu o parte din parlamentarii Grupului Popular, cei mai vizati fiind Sorin Lepsa, Ionut Gherasim si Laurentiu Dumitrescu, care vor putea avea aceeasi soarta ca si Radu Vasile, adica sa fie suspendati din toate functiile detinute in partid si sa fie impiedicati sa candideze pentru o perioada de timp. Conform acelorasi surse, represaliile se vor urgenta in cazul in care membrii Grupului Popular "vor participa la manifestari si actiuni dizidende". (Iulia Nueleanu)
    Roman vrea postul de vicepremier
    Desi Partidul Democrat lasa impresia ca se afla intr-o prelungita expectativa - liderii sai dezbatind, dupa fiecare dintre cele trei intilniri "ermetice" ale Consiliului Politic din ultimele zile, ca asteapta ca CDR si Cotroceniul sa-si incheie negocierile - staff-ul democrat isi defineste, in amanunt, strategia in biroul presedintelui Petru Roman. Astfel, ei vor propune, se pare, restrictionarea schemei guvernului, cerind infiintarea unui post de prim-vicepremier pentru Petre Roman, care sa detina in acelasi timp portofoliul MAE si pe cel al Integrarii Europene. In schimbul ultimului portofoliu, ei vor ceda in favoarea taranistilor, Ministerul Industriei sacrificindu-l pe Berceanu, implicat in scandalul Sun Oil. Democratii prefer un prim-ministru tehnocrat, in persoana lui Mugur Isarescu. O problema ar fi ca acesta nu vrea sa piarda postul de guvernator al BNR. Consiliul de Administratie al bancii nu este in masura sa modifice Statutul institutiei - care stabileste ca in termen de zece zile de la numirea guvernatorului intr-o functie de stat, acesta trebuie sa demisioneze de la conducerea BNR - intrucit acesta a facut obiectul unei Legi Organice. Surse din BNR sustin ca solutia care ar rezolva problema dlui Isarescu ar fi ca intr-un interval de zece zile - daca va fi numit premier - sa fie sustinut politic pentru a emite un act normativ prin care sa modifice Statutul BNR. (Marian Sultanoiu)
    Presa bulgara considera ca schimbarea lui Radu Vasile ar trebui luata ca exemplu
    Principalele cotidiane bulgare au apreciat decizia presedintelui Constantinescu de demitere a premierului Radu Vasile si sustin ca aceasta decizie ar putea fi un exemplu pentru premierul Ivan Kostov. "Romanii sint iarasi inaintea noastra si dovedesc intr-o oarecare masura mai europeni decit noi", sustine oficialul Partidului Socialist Bulgar, cotidianul "Duma". Publicatiile "Duma" si "Monitorul" publica, in editiile de marti, comentarii in care saluta actiunea presedintelui Constantinescu de inlocuire a premierului Radu Vasile, apreciata ca o masura realista in contextul dificilelor probleme cu care se confrunta Romania, cu un somaj in crestere, cu un sector privat care "nu merge" si cu o diminuare continua a veniturilor populatiei. Premierul bulgar Ivan Kostov ar trebui sa se inspire de la presedintele Romaniei si sa remanieze cabinetul pe care il conduce, cel putin jumatate din membrii guvernului de la Sofia meritind sa fie schimbati pentru esecurile lor, sustine cotidianul bulgar "Monitor".
    Ingrijorare la Washington
    Adjunctul purtatorului de cuvint al Departamentul de Stat al SUA, James Foley, a declarat ca exista " o confuzie considerabila" la Bucuresti in legatura cu implicatiile schimbarii prim-ministrului Radu Vasile. Raspunzind unei intrebari adersate la briefingul de marti dupa-amiaza, ora locala, de la Departamentul de Stat, purtatorul de cuvint James Foley a precizat: "Schimbarile nu ar trebui sa afecteze coalitia majoritara din Parlament", a adaugat James Foley. "SUA au incredere ca, indiferent ce dispute politice vor avea loc, ele vor fi rezolvate in cadrul insitutiilor Romaniei si vor reflecta hotarirea poporului roman de a merge pe calea democratiei si a statului de drept", a afirmat purtatorul de cuvint adjunct James Foley.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri