Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Laureatii Nobelului pentru Fizica aduc omenirea mai aproape de primul calculator cuantic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cei doi isi vor imparti in mod egal premiul in valoare de 930.000 de euro

    Premiul Nobel pentru fizica pe anul 2012 a fost atribuit cercetatorului francez Serge Haroche si omului de stiinta american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anuntat ieri la Stockholm Comitetul Nobel. "Laureatii premiului Nobel pentru Fizica 2012 au deschis portile spre o noua era de experimente in domeniul fizicii cuantice, demonstrand posibilitatea observarii directe a particulelor cuantice, fara a le distruge", conform comunicatului emis de Academia Regala de Stiinte din Suedia.

    Serge Haroche, 68 de ani, profesor la College de France si la Ecole Normale Superieure din Paris si David J. Wineland, 68 de ani, cercetator la National Institute of Standards and Technology (NIST) si profesor la University of Colorado Boulder, Colorado, au descoperit si dezvoltat, in mod independent, metode de masurare si manipulare a particulelor individuale, pastrandu-le in acelasi timp natura cuantic-mecanica, in moduri despre care se credea ca sunt imposibil de realizat.

    In cazul particulelor singulare de lumina sau materie, legile fizicii clasice, newtoniene, inceteaza sa se mai aplice, lasand locul fizicii cuantice. Insa izolarea unei singure particule din mediul sau este o sarcina foarte dificila, iar aceste particule isi pierd misterioasele proprietati cuantice, imediat ce intra in contact cu mediul extern. Din acest motiv, numeroase fenomene aparent bizare, prevazute in mod teoretic de fizica cuantica nu au putut fi observate direct, situatie care constituie o problema extrem de grava pentru domeniul general al fizicii, o stiinta eminamente experimentala, bazata pe observatii.

    Prin metodele de laborator ingenioase descoperite de Haroche si de Wineland, alaturi de echipele lor de cercetare, s-a reusit masurarea si controlul unor stari cuantice foarte fragile, despre care se credea ca sunt inaccesibile observarii directe. Noile metode permit examinarea, controlul si numararea particulelor.

    Calculatoare mai rapide, ceasuri mai precise

    Ambii laureati lucreaza in domeniul opticii cuantice, studiind interactiunile fundamentale dintre lumina si materie, un domeniu care a cunoscut un progres considerabil incepand de la jumatatea anilor '80. Metodele lor revolutionare in acest domeniu au permis parcurgerea primilor pasi spre constructia unui nou tip de computer ultra-rapid, asa-numitul computer cuantic. Este foarte probabil ca dezvoltarea unui calculator cuantic sa aiba un impact urias asupra vietii noastre de zi cu zi si sa o modifice radical, la fel cum s-a intamplat dupa aparitia calculatorului clasic, inventat in cursul secolului trecut.

    Activitatea de cercetare a celor doi a condus si la conceperea unor ceasuri extrem de precise, care ar putea deveni fundamente ale unui nou standard temporal, in viitor, fiind de peste o suta de ori mai exacte decat ceasurile pe baza de cesiu din prezent.

    Criza loveste premiile

    In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane cu incepere din 2001. Fiecare premiu consta intr-o medalie, o diploma personala si o recompensa financiara. Premiul Nobel pentru Fizica este cel de-al doilea oferit in cadrul saptamanii Nobel si va fi urmat de premiile pentru, Chimie, Literatura, Pace si Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din stiinta, dar si cele pentru literatura si pace au fost oferite in 1901, in conformitate cu dorinta testamentara a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri