Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Legea modificata a retrocedarilor: desfiintare in loc de promulgare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    18 ani, citi au trecut de la prabusirea comunismului, n-au fost suficienti pentru inapoierea corecta a imobilelor luate cu japca

    Legea retrocedarilor s-a reintors in Parlament. Este neconstitutionala si reprezinta o noua nationalizare, fiind croita dupa interesele unei clientele politice care a dobindit case in baza legii 112 - si-a motivat presedintele Basescu refuzul de a o promulga. La initiativa PC si cu sustinerea PSD, PD-L si PRM, parlamentarii au stabilit la sfirsitul lunii iunie ca imobilele nationalizate si vindute de stat nu vor mai fi retrocedate in natura, fostii proprietari urmind sa primeasca despagubiri.

    Intrebat cum comenteaza faptul ca initiativa PC a fost sustinuta in Parlament si de PD-L, Basescu a replicat ca este victima unui "cliseu propagandistic" potrivit caruia el ar conduce si PD-L. "Foarte rar am discutii cu ei, nu eu ma ocup de coordonarea pozitiei lor in Parlament. Puneti-i o intrebare lui Emil Boc. A fost o mare veselie la vot, partidele sa-si reanalizeze pozitia", a comentat presedintele.

    Clientela din spatele chiriasilor

    "Legea reprezinta o noua nationalizare pentru ca ea anuleaza implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedati abuziv de proprietatile lor de catre comunism. Legea nu e constitutionala", a mai spus presedintele, adaugind ca actul normativ este o ocazie de obtinere de venituri necuvenite pentru cei care au dobindit prin cumparare imobile prin legea 112. Legea presupune ca vor fi despagubiti la pret de piata de catre stat si este extrem de defavorabila, servind o clientela. "Ai dat pe imobil 15 mii de dolari, iar acum statul te despagubeste cu 300.000 euro. Prin dispozitiile legii trimise la promulgare, contractele de vinzare-cumparare pe legea 112 devin opozabile oricarui act de proprietate a celor abuziv deposedati de proprietate lor", a mai explicat Basescu, afirmind ca actul normativ "consolideaza ideea ca legea face o noua nationalizare, nerecunoscind dreptul fostilor proprietari de a-si dobindi proprietatea".

    Presedintele a mai argumentat ca legea abroga interdictia ca, in perioada derularii unui proces prin care imobilul in cauza este revendicat, cladirea sa nu fie vinduta. "Daca cititi cu atentie legea trimisa la promulgare veti constata ca sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi se incearca protejarea unei clientele politice", a continuat seful statului. Presedintele mai spune ca stie ca "sint chiriasi cu probleme, dar guvernul trebuie sa construiasca locuinte".

    Vot la gramada

    Intr-una din ultimele sedinte de plen ale sesiunii parlamentare abia incheiate, deputatii au adoptat propunerea legislativa a PC de completare a legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor nationalizate si vindute de stat sa primeasca bani in locul retrocedarii in natura, propunere care a fost respinsa atit de Guvern, cit si in Senat. Propunerea legislativa initiata de conservatorii Dan Voiculescu, Daniela Popa, Sabin Cutas, Bogdan Ciuca si Petru Calian (ex-PC, in prezent membru PD-L) s-a bucurat de sustinerea exprimata de reprezentantii PSD, PD-L, PRM si PC. Proiectul a fost adoptat cu 197 de voturi favorabile, 17 impotriva (PNL) si 24 de abtineri.

    Voiculescu turbeaza, Olteanu jubileaza

    Presedintele fondator al PC Dan Voiculescu, initiator al modificarilor Legii 10, a replicat ca, prin retrimiterea catre Parlament a proiectului, Traian Basescu sustine de fapt mafia imobiliara.

    La rindul sau, liderul PD-L, Emil Boc, ii scuza pe parlamentarii partidului care au votat modificarile Legii 10, motivind ca au avut in vedere "probleme legate de aplicarea practica a legilor proprietatii" si spune ca mentinerea la nesfirsit a procesului de retrocedare creeaza numeroase probleme chiriasilor de buna credinta.

    Mai transant s-a aratat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, de acord cu decizia sefului statului de a trimite legea retrocedarilor inapoi la Parlament, motivind ca "e o lege care loveste in proprietari".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri