Legea presei in schimbul dezincriminarii calomniei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Legea presei in schimbul dezincriminarii calomniei

Curtea Constitutionala sugereaza un troc ziaristilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat motivele pentru care a declarat neconstitutionala abrogarea din Codul Penal a prevederilor privind insulta si calomnia. Judecatorii CCR sustin ca "dezonoarea este prin natura ei iremediabila, iar demnitatea umana nu poate fi evaluata in bani". O alta motivatie priveste un presupus vid legislativ creat de dezincriminarea penala, mai ales avind in vedere ca nu exista o lege care sa reglementeze activitatea presei.

  In documentul adoptat de CCR se arata ca, in cazul mentinerii dezincriminarii penale, "victimele infractiunilor de insulta si calomnie nu au nici o posibilitate reala si adecvata de a beneficia pe cale judiciara de apararea demnitatii lor". Asta desi legislatia romaneasca da celor care se simt vatamati posibilitatea sa actioneze in instantele civile. Textul elaborat de judecatori da de inteles ca aceasta decizie nu ar fi fost luata daca in Romania ar fi fost in vigoare o lege care sa reglementeze activitatea presei: "Curtea constata ca abrogarea art. 205, art. 206 si art. 207 din Codul penal contravine si dispozitiilor art.30 alin.(8) din Constitutie, in cazurile in care infractiunile de insulta si calomnie sint savirsite prin presa. Textul constitutional mentionat prevede ca "delictele de presa se stabilesc prin lege". In absenta oricarei distinctii, rezulta ca delictele de presa se pot stabili prin lege speciala - de exemplu, printr-o lege a presei, cum se intimpla in Franta - sau prin legea penala comuna, care este in cazul de fata Codul penal. Referirile la legea presei din textul elaborat de CCR nu tine, insa, cont de faptul ca infractiunile de insulta si calomnie care vor fi reintroduse in Codul Penal nu se produc doar prin intermediul presei.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.