Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liderii UE s-au sfisiat pentru tortul bugetului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Liderii Uniunii Europene s-au reunit si ieri, in cadrul summitului de doua zile, cu intentia ferma de a ajunge la un acord asupra bugetului pentru 2007-2013, dupa ce dezbaterile au cistigat in amploare in legatura cu acest subiect. Premierul britanic Tony Blair, pentru care acest summit incheie mandatul de sase luni pe care tara sa l-a detinut la presedintia Uniunii, a prezentat pentru a treia oara o noua propunere de buget, celelalte doua propuneri negasind sustinere din partea nimanui. Conceptia britanica "minimalista" asupra Uniunii Europene a fost ilustrata de o propunere de buget lipsita de anvergura si considerata de toata lumea drept insuficienta. In schimb, premierul britanic Tony Blair a declarat ca toti liderii europeni sint de acord ca momentul unui acord bugetar e acum. Ei stiu ca britanicii pot face concesii doar pina la sfirsitul anului, moment pina la care detin presedintia Uniunii, si ca Tony Blair dispune de mai multa marja de manevra pentru ca a declarat deja ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri generale din Marea Britanie. Dar marja e totusi redusa, a insistat premierul Blair. Desi toata lumea vrea un acord bugetar, in realitate, fiecare are nevoie de bani, deci negocierile sint extrem de incordate. Pretul unui esec va fi insa mare, pareciaza BBC. Pentru Tony Blair - cel care a venit la putere declarind ca vrea sa aduca Marea Britanie in inima Europei - o presedintie europeana ratata din interese nationale si relatii incordate tocmai cu cei mai buni aliati ai sai din Europa de est. Pentru Uniunea Europeana, un nou esec dupa cel al Constitutiei Europene ar insemna o pauza in planurile de extindere si un viitor incert.
    Merele discordiei
    Exista doua puncte principale de discordie. Primul este rabatul de care beneficiaza Marea Britanie din 1984 si pe care numeroase state, inclusiv Comisia Europeana, ar vrea sa-l vada redus substantial. In propunerea pe care a facut-o miercuri, Blair, supus presiunilor interne de a nu ceda asupra acestui punct, nu a facut decit o concesie minimala: rabatul ar continua sa creasca, dar britanicii ar primi cu opt miliarde de euro mai putin decit ar fi primit in mod normal.?Cele mai inversunate sint Franta si Italia care, impreuna, acopera jumatate din cadoul anual pentru Londra. Un alt punct sensibil este clauza de revizuire care ar permite in 2008 reexaminarea intregului buget european, Marea Britanie sperind sa poata reduce atunci fondurile pentru agricultura, a caror principala beneficiara este Franta, mai precis marile concernuri din Franta. Pe de alta parte, Germania este prinsa la mijloc. In principiu, cancelarul Angela Merkel il sustine pe Blair si propunerea sa de buget, dar nu vrea sa puna in pericol legaturile cu Franta si trebuie sa evite situatia in care Germania ar amina din nou o rezolutie UE. Ca urmare, Germania a propus, ieri, o crestere a bugetului global al UE pina la nivelul de 862,5 miliarde de euro (1,045% din PIB-ul UE), cu 13,2 miliarde in plus fata de planul bugetar britanic. In acelasi timp, a afirmat ca interesele noilor membre nu ar trebui sacrificate. Pentru ca extinderea Uniunii Europene devine o problema, Romania si Bulgaria riscind sa primeasca mai putini bani decit sperasera. Totusi, Traian Basescu a apreciat ca "pozitia Romaniei este extrem de critica fata de resursele alocate dar in acelasi timp ne dam seama ca exista pentru noi - mai mult decit pentru statele membre - o prioritate in definitivarea bugetului".
    In plina criza UE, oalele tind sa se sparga in capul Romaniei si Bulgariei
    Noi avertismente UE pentru Romania si Bulgaria. Presedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului european Elmar Brok, a declarat ca daca Romania si Bulgaria nu se vor dovedi pregatite pentru aderare, oricind poate fi invocata clauza de salvgardare care implica aminarea aderarii cu un an. Elmar Brok a declarat ca exista serioase indoieli cu privire la pregatirea Bulgariei si Romaniei pentru integrare, mai ales in privinta citorva capitole. Este vorba de cam aceleasi capitole remarcate si de ultimele rapoarte de tara: lupta impotriva coruptiei, reforma administratiei, controlul frontierelor, siguranta alimentara si justitia. In Romania, prinderea acelor "pesti mari", cum numea fostul comisar pentru extindere Gunter Verheugen cazurile importante de coruptie, se lasa inca asteptata. La propunerea lui Brok, Parlamentul European a decis sa ia o hotarire definitiva privind aminarea sau nu a aderarii celor doua tari, primavara viitoare, cu un an inainte de aderare, cind va fi prezentat ultimul raport de monitorizare.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri