Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Marturia unui terorist prins la Bombay: "Am facut ceea ce trebuia"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Azam Amir Kasab a povestit cum el insusi si un complice au deschis focul cu mitralierele in gara centrala aglomerata, omorind zeci de oameni

    Atacatorii care au actionat la Bombay (Mumbai in dialectul hindi) aveau ordine de la liderii lor sa ucida 5000 de persoane, a declarat singurul terorist care a supravietuit, citat de Sunday Mirror. Azam Amir Kasab (21 de ani) a implorat sa nu fie omorit de fortele de securitate, in momentul in care a vazut cadavrul mutilat al altui terorist. El a afirmat ca pregatirile pentru atac au inceput in urma cu mai mult de un an, iar liderii lor le-au cerut "sa ucida pina la ultima suflare". In masacru au murit cel putin 172 de persoane, iar 293 sint ranite, potrivit ultimului bilant oficial. Potrivit unor surse din serviciile de informatii indiene, Kasab, de origine pakistaneza, ar fi recunoscut ca a fost unul dintre cei zece teroristi inarmati cu automate AK-47 si grenade care au atacat miercuri seara mai multe tinte din capitala comerciala a Indiei. Atacatorii s-au pregatit la doua baze de antrenament din Kashmir, unde au fost ajutati de unul dintre cei mai cautati teroristi, aflati pe lista Interpol, Dawood Ibrahim. Acesta i-a instruit sa "tinteasca albii, de preferat americani si britanici".

    Citiva dintre teroristi s-au deplasat la Bombay in urma cu o luna pentru a cauta locatiile, a face fotografii si a realiza harti detaliate ale tintelor. Teroristii au atacat zece locatii in orasul cu peste 13 milioane de locuitori, intre care doua hoteluri de cinci stele, Taj Mahal si Oberoi, precum si un centru evreiesc. Atacatorul arestat a dezvaluit ca grupul intentiona sa arunce in aer hotelul Taj Mahal, dar a subestimat rezistenta cladirii vechi de 105 ani.

    Kasab este acuzat ca a participat direct la asasinarea a trei importanti ofiteri de politie, inclusiv a sefului departamentului antiterorist din oras. Teroristul a fost capturat pe cind incerca sa fuga, el fiind ranit in timpul schimbului de focuri. Intre timp, afirmatiile ca nu mai putin de sapte teroristi ar fi fost britanici de origine pakistaneza, au fost dezmintite.

    Criminal fara regrete

    Fortele guvernamentale au avut nevoie de 60 de ore ca sa-i neutralizeze pe cei zece teroristi

    Grupul a ajuns la tarm la Bombay miercuri, dupa lasarea intunericului, cu doua barci gonflabile, dupa ce a omorit cinci marinari pentru a le lua barca si apoi doi ofiteri ai pazei de coasta care ii interceptasera. Patru dinre atacatori s-au dus la hotelul Taj Mahal, doi la centrul evreiesc Nariman House, Kasab si inca unul au pornit cu un taxi spre gara centrala, iar ultimii doi s-au dus spre restaurantul Leopold. In timp ce la Taj incepuse deja luarea de ostatici, Kasab si celalalt militant au deschis focul cu pusti de asalt la gara Chhatrapati Shivaji, in jurul orei 22.20, ucigind zeci de persoane. Apoi au reusit sa deturneze un vehicul de teren al politiei, omorindu-i pe cei doi politisti care erau in el. Kasab le-a spus politistilor ca au continuat sa ucida atacind o benzinarie si aruncind in aer un taxi, inainte de a fi opriti. "Am facut ceea ce trebuia", le-a spus Kasab anchetatorilor. "Nu am nici un regret". Potrivit politiei, Kasab si-a facut relatarea cu detasare si a raspuns ororii de pe fetele anchetatorilor ridicind din umeri.

    La hoteluri, exista indicii ca agresorii au ucis ostaticii la scurt timp dupa declansarea atacului, dar au pacalit fortele de ordine, facindu-le sa creada ca acestia sint vii. Un legist a confirmat ca, din cei 87 de morti pe care i-a examinat, cei mai multi fusesera ucisi inca de miercuri noapte.

    Pe de alta parte, probele de urina si singe luate de la unul dintre atacatori arata ca acesta era drogat, pentru a putea ramine alert in timpul indelungatelor confruntari cu fortele de securitate indiene.

    Ministrul de Interne si consilierul pentru securitate nationala au demisionat

    Consilierul indian pe probleme de securitate nationala a demisionat, urmind exemplul ministrului de Interne, in urma atacurilor singeroase care au zguduit Bombayul saptamina trecuta. M.K. Narayanan si-a transmis demisia premierului Manmohan Singh, care a acceptat-o. Un consilier al primului ministru a precizat ca si alti inalti oficiali din cadrul guvernului vor avea aceeasi soarta. Ministrul de Interne, Shivraj Patil, a fost primul oficial cu greutate care a demisionat ieri, explicind ca s-a simtit obligat sa isi asume "responsabilitatea morala" a acestor atacuri, soldate cu aproape 200 de morti.

    Avertizare la hotel

    Hotelul Taj Mahal a primit avertizari privind un posibil atac terorist si a sporit masurile de securitate. Presedintele companiei care detine hotelul, Ratan Tata, a recunoscut insa ca aceste masuri, adoptate cu putin timp inaintea acestor atacuri, nu i-au putut impiedica pe teroristi sa patrunda in hotel. "Este o ironie ca am avut un astfel de avertisment si am luat unele masuri", a precizat Tata, fara a oferi detalii despre avertisment sau despre masurile adoptate. El a declarat totusi ca atacatorii nu puteau patrunde prin intrarea dotata cu detector de metale, motiv pentru care au patruns prin spate. Tata a afirmat ca aceste atacuri dovedesc deficientele pe care le au agentiile guvernamentale, mai ales cele privind raspunsul si gestionarea unei crize, oferind ca exemplu faptul ca pompierii au avut nevoie de trei ore pentru a aduce apa la hotelul Taj, dupa izbucnirea incendiului in partea veche a cladirii. "Au fost oameni care au murit pentru ca gloantele au patruns prin vestele antiglont", a adaugat el. Ratan Tata a precizat ca nici armata sau fortele speciale, care au preluat controlul ofensivei, nu erau pregatite pentru nivelul de organizare si executie pe care atacatorii l-au pus in practica.

    Scinteia care aprinde conflictul dintre doua puteri nucleare

    Presa indiana a relatat ca Azam Amir Kasab, singurul terorist arestat, a marturisit in fata anchetatorilor ca autorii atacurilor au fost cu totii pakistanezi antrenati de Lashkar-e-Taiba, grupare fundamentalista musulmana cu baza in Pakistan. Lashkar-e-Taiba este cunoscuta in special pentru ca a planuit atacul asupra Parlamentului indian din 2001, incident in urma caruia India si Pakistanul s-au aflat in pragul unui nou razboi.

    India, majoritar hindusa, si Pakistanul musulman au aparut ca state distincte in 1947, dupa divizarea fostei colonii britanice India. Pina la 500.000 de oameni au murit in revolte, iar cele doua tari au fost implicate in trei razboaie intre timp. India si Pakistanul au fost in pragul unui al patrulea razboi in 2002, la doar citiva ani dupa ce amindoua tarile isi dezvoltasera capacitati nucleare. Conflictul a fost evitat la presiunile americane, iar cele doua tari au inceput un proces de pace.

    Pakistanul, acuzat de India in legatura cu atacurile de la Bombay, si-a luat angajamentul sa ia masuri impotriva unor eventuale "grupari" islamiste prezente pe teritoriul sau, daca New Dehli prezinta dovezi ale implicarii lor in aceste acte de terorism. Presedintele Asif Ali Zardari i-a cerut vecinului si eternului sau rival sa nu reactioneze "excesiv".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri