anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Megapower - cel mai mare scandal politic din 1990 incoace

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Un nou scandal, "Afacerea Megapower", ameninta sa arunce in aer actuala coalitie guvernamentala, prin multele date ciudate pe care ziaristii se chinuie sa le descifreze. La data de 18 mai 1998, a sosit in portul Constanta, cu nava ruseasca "Sibirski", aflata sub pavilion bulgaresc, un container expediat din Statele Unite de firma Megapower catre Societatea Kamino, cu sediul pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Containerul, care cintarea 8.154 kg si al carui transport a fost achitat in SUA in valoare de 4063$, a fost incarcat in Oakland, California si continea 170 de cutii pline cu documente si aparatura electronica. Primele nume vehiculate sint cele ale lui petre Roman, fost premier, si Theodor Stolojan, fost ministru de Finante la acea vreme.
  Opt tone de documente
  Cu doua saptamini inainte de sosirea containerului, organele SRI si SIE avertizasera autoritatile vamale asupra sosirii acestuia. Deoarece timp de 150 de zile, pina la 17 octombrie, nimeni nu s-a prezentat sa revendice containerul, acesta a intrat in proprietatea statului roman, fiind deschis in prezenta vamesilor si a politistilor. Imediat, politistii au inceput sa faca copii xerox dupa documente.Directorul General al Vamilor, Nini Sapunaru, a fost informat despre acest aspect neprocedural si, la cererea sa, Serviciul Roman de Informatii a preluat containerul, al carui continut a fost depus in arhiva SRI. Specialistii SRI considera ca au nevoie de circa 3 luni de zile pentru a inventaria si evalua cele aproape opt tone de documente. Desi ziarele romanesti se feresc sa relateze ce personaje politice romanesti ar fi compromise prin publicarea acestor documente, vom incerca sa facem putina lumina in acest caz, care a provocat panica in rindurile PD. Continutul containerului cuprinde ceea ce se pare a fi arhiva firmei Megapower, din SUA, aflata in momentul de fata in proces de falimentare in fata unei instante americane.
  Cine sta in spatele misterului
  Din firma respectiva fac parte doi "imigranti" romani: Cristian Lazarovici si Robert Deutsch. Despre primul se stie ca a fost cadru universitar la Institutul Politehnic din Bucuresti si, la sosirea sa in SUA, prin anii 1975-1976, s-a vorbit ca ar fi fost angrenat in reteaua Directiei de Informatii Externe. S-ar putea ca acest aspect sa fi fost doar un zvon provocat de faptul ca Cristian Lazarovici era un specialist in electronica care a reusit, in scurt timp, sa-si asigure o situatie materiala buna. Cel de-al doilea personaj este, insa, mult mai ciudat. In martie 1991, Robert Deutsch reusise sa obtina, din partea unei universitati californiene, o invitatie in Statele Unite pentru premierul de atunci al Romaniei, Petre Roman. Se pare ca era un pretext pentru vizita ce urma sa aiba loc in aprilie acelasi an, pentru ca premierul roman sa intre prin poarta din spate la presedintele Statelor Unite.
  Legatura dintre Robert Deutsch si Petre Roman
  Personajul care tragea sforile acestei vizite neoficiale a premierului roman era o buna cunostinta a lui Mihai Botez, monarhist infocat la acea data, ulterior devenit ambasador al lui Iliescu la Natiunile Unite si apoi la Washington. Robert Deutsch s-a nascut in 1934 la Bucuresti, iar parintii sai, care in 1991 inca traiau la Bucuresti, erau membri ai PCR din ilegalitate. Tovarasi de idei si coreligionari cu Valter Roman , tatal premierului Romaniei la acea data, parintii lui Robert au ocupat functii de activisti in aparatul CC al PCR. Ca multi alti fii de nomenclaturisti, junele Robert, dupa ce a absolvit liceul "I.L.Caragiale", a fost trimis in Rusia. Urmeaza cursurile facultatii de istorie a universitatii din Kazan (unde a studiat si Lenin) si apoi pe cele ale Universitatii "Lomonosov" de la Moscova, pe care le absolva in 1957, lucrarea sa de diploma fiind "Participarea brigazilor romanesti la Revolutia din 1917", pe care a si tiparit-o mai tirziu, la Editura Politica din Bucuresti, de sub conducerea lui Valter Roman. Intors din URSS, este incadrat la Institutul de Istorie a Partidului, unde lucreaza pina la inceputul anilor '60, cind, datorita unor necazuri intimpinate de parintii sai, in urma vesnicelor lupte interne dintre diversele grupuri din partid, este scos si transferat la Ministerul Invatamintului. Marea lovitura pe care o da Robert Deutsch este casatoria sa, in 1966, cu Carmen Petrescu, doctor in geologie al unei universitati din Elvetia, fiica lui Dumitru Petrescu, ilegalist comunist inca din 1924, fost secretar al Consiliului Sindical din Bucuresti in perioada grevei din Februarie 1933, membru in Comitetul Central al PCR din 1945 pina in 1955, cind este inlaturat de Dej. Acesta este reabilitat de Ceausescu in 1965, care il face din nou membru in CC al PCR, si, ajuns in 1969, cu citeva luni inainte de-a muri, chiar membru al Comitetului Executiv al Prezidiului Permanent al CC al PCR, Dumitru Petrescu era, cum se stie deja, bun prieten cu Valter Roman. In 1969, Mircea Malita (probabil cu sprijinul socrului lui Robert Deutsch) l-a facut pe Robert unul din principalii sai consilieri la Ministerul Invatamintului. Mai mult decit atit, cunoscind relatia strinsa dintre Ceausescu si Dumitru Petrescu, Mircea Malita ii faciliteaza lui Robert Deutsch numirea, la Universitatea din Craiova, direct ca profesor plin, pe un post creat special, scos la concurs, pentru care a concurat un singur candidat: Robert Deutsch. In 1972, tot cu sprijinul lui Mircea Malita, este trimis cu o bursa de specializare la Universitatea Tubingen, in Germania Federala, unde o ia si pe sotia sa. In 1974, ramine definitiv in Germania, dupa ce a reusit sa "convinga" autoritatile germane ca atit el, cit si sotia sa, a carei mama este evreica, sint, de fapt, germani pur-singe.
  Abilul Deutsch ajunge consilierul lui Helmut Kohl
  Desi refugiati in Occident, sotii Deutsch isi pastreaza cetatenia romana si intretin, pina in anii '80, legaturi cu regimul ceausist, frecventind chiar ambasada romana de la Bonn. Foarte abil, nu lipsit de inteligenta si vorbitor de rusa, germana si engleza, reuseste sa-si faca relatii si in Germania, ajungind la un moment dat, nici mai mult nici mai putin decit un fel de consilier-specialist in problemele Europei Rasaritene al lui Helmut Kohl, cel care mai tirziu va ajunge Cancelarul Germaniei Federale. Cu citiva ani inaintea evenimentelor din decembrie, pleaca din nou, impreuna cu familia, prin interventia guvernului german, la o bursa de studii a Universitatii Stanford, din California, ca specialist in probleme est-europene, dar unde s-a ocupat in principal de "studiul si ameliorarea sistemului de invatamint din Mexic" (?!). Se zice ca Robert Deutsch ar fi reusit, prin cunoscuta-i abilitate, sa devina prieten cu fostul Secretar de Stat american George Schulz, care se ocupa, la vremea aceea (1991), de realizarea unor programe pentru diplomatii americani ce urmau sa lucreze in tarile est-europene. Prietenia lui Valter Roman cu Dumitru Petrescu, socrul lui Robert Deutsch, cimentata de faptul ca amindoi au fost, la un moment dat, cazuti in dizgratia lui Dej si apoi reabilitati de Ceausescu, pe care l-au servit cu credinta pina la moarte, precum si afinitatile dintre parintii lui Robert si tatal lui Petre Roman, stau la baza relatiei dintre cei doi fii de nomenclaturisti.
  Deutsch a fost coleg de studentie moscovita cu Ion Iliescu
  Trebuie remarcat in mod deosebit ca dl. Robert Deutsch, specialist in problemele marxist-leninismului, nici macar dupa ce s-a stabilit in Germania si apoi in Statele Unite nu a criticat vreodata regimul dictatorial comunist al lui Ceausescu. Fata de cele de mai sus, nu trebuie sa ne surprinda ca Robert Deutsch, fiul unor ilegalisti de partid, cu studii in URSS (unde, conform practicii obisnuite, nu este exclus sa fi fost racolat de anumite agentii), considerat ca fiind unul dintre cei mai importanti membri ai ierarhiei de partid din Romania, specialist in doctrina bolsevismului, a actionat puternic pentru aducerea in Statele Unite a premierului Petre Roman. Sa mai amintim si faptul ca, imediat dupa evenimentele din Decembrie '89, Deutsch s-a deplasat, pentru o saptamina, la Bucuresti, unde a fost primit oficial atit de premierul Petre Roman, cit si de presedintele Ion Iliescu (cu care a fost coleg de studentie moscovita).
  Deutsch si Lazarovic, s-au despartit acuzindu-se ca si-ar fi insusit sume enorme din banii Romaniei
  In Statele Unite, Robert Deutsch, impreuna cu Cristian Lazarovici, a fost direct implicat in constituirea firmei Megapower, care exista si la ora actuala. Prin aprobarea premierului Petre Roman, Banca Romana de Dezvoltare a aprobat un imprumut de circa 12.000.000 $, transferat in Statele Unite prin intermediul firmei romanesti IIRUC. La ora aceasta, IIRUC se afla intr-o situatie dezastruoasa. Pina la sfirsitul acestui an, ea mai are de rambursat ultima rata scadenta plus taxele aferente, care totalizeaza 762.766.400 lei, Bancii Romane de Dezvoltare. In ultimii ani, cei doi fosti parteneri, Deutsch si Lazarovici, s-au despartit, fiecare acuzindu-l pe celalalt ca si-ar fi insusit sume enorme din banii Romaniei. Analizind documentele din containerul aflat acum in posesia SRI ar trebui sa se aduca la lumina adevarul in aceasta afacere de multe milioane de dolari, facuta pe spatele statului roman.
  Scandalul MEGAPOWER sare la gitul PD
  Vicepresedintele PD, Traian Basescu, a declarat, simbata, la sedinta Consiliului de Coordonare Judetean al organizatiei Ilfov, ca PD este tinta unor atacuri comandate atit de aliatii cit si de adversarii politici pentru a elimina concurenta la alegerile prezidentiale viitoare si pentru a diminua sansele partidului la alegerile legislative din anul 2000. Basescu a sustinut ca atacurile vizeazaa nu numai partidul, ci si pe liderii sai, cum ar fi presedintele Petre Roman si vicepresedintele Radu Berceanu. "Daca pentru atacurile din exterior sintem pregatiti, am fost mai putin pregatiti fata de atacurile venite din interior", a spus Basescu referindu-se la criticile aduse conducerii PD de catre Adrian Severin. Basescu a catalogat drept "bizara" cererea lui Severin de reformare a PD, avind in vedere ca partidul s-a reorganizat la toate nivelurile pe parcursul anului 1997. "Severin face o mare greseala crezind ca, daca ii sprijina pe cei care declanseaza atacuri la adresa PD, va obtine ceva", a mai afirmat Basescu.
  Petre Roman a declarat, saptamina trecuta, ca relansarea acestui subiect este o diversiune, precizind ca demersul guvernului pe care l-a condus a urmarit realizarea unei operatiuni "pentru a pastra in proprietatea Romaniei o tehnologie de virf". "A fost o decizie salutata de toata lumea, de altfel, acea tehnologie producind astazi sute de milioane de dolari, dar, din pacate, nu pentru Romania", a spus Roman.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

  Alexandru LĂZESCU

  La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

  Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

  opinii

  O lume fără SUA

  Briscan ZARA

  O lume fără SUA

  Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

  Nefericitul

  Cristina DANILOV

  Nefericitul

  Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

  Unificatori şi dezbinatori (I)

  Mihai DORIN

  Unificatori şi dezbinatori (I)

  Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

  pulspulspuls

  Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

  Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

  Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

  Caricatura zilei

  Second Hand Germania

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.