Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Membrii UE stau cu sabia deasupra Romaniei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    ?n timp ce Comisia Europeana ?ncepe sa pregateasca raportul anual privind Rom?nia si Bulgaria iar Romania se pregateste sa intre in zona euro adoptind ca moneda nationala leul greu, apele incep sa se cam tulbure pentru aderarea Romaniei. Mai multe state membre ale UE au cerut imperativ aminarea cu un an a aderarii Romaniei si Bulgariei, conform unui raport citat de agentia de presa Bulgarian News Network. Agentia nu dezvaluie insa care este provenienta acestui raport. Conform sursei citate, cererea a fost facuta cu ocazia unei discutii desfaturate la Secretariatul UE din Bruxelles, fara a fi insa dezvaluite numele tarilor care au sustinut aceasta cerere. Propunerea pentru aminarea aderarii Romaniei a fost motivata de incetineala reformelor din domeniile sensibile, in timp ce Bulgariei, care a pierdut mult timp cu campania electorala din aceasta vara si ii este imputata "instabilitatea politica". Informatia a fost confirmata si de BBC. Prestigioasa agentie de presa citeaza un important oficial european sub anonimat care sustine ca datele primite pina acum la Bruxelles sugereaza nevoia unei aminari. Acelasi oficial a mentionat ca impresia generala este ca Rom?nia si Bulgaria au pur si simplu nevoie de mai mult timp pentru a transpune ?n viata reformele importante care le-au mai ramas. E vorba mai ales de reforma justitiei, lupta ?mpotriva coruptiei si ?ntarirea controlului la granite. Pentru Rom?nia, e mentionata si evolutia proiectului Rosia Montana.
    Sintem la mina tarilor membre
    Bulgaria si Romania a primit la 25 aprilie aprobarea Consiliului Uniunii Europene a textului Tratatului de aderare, urmata de semnarea acestuia. Insa in perioada 2005-2006, Tratatul trebuie ratificat de parlamentele nationale a tuturor membrilor Uniunii pentru ca Romania si Bulgaria sa adere in 2007. Pina acum, doar parlamentul Slovaciei si-a dat acordul, celelate parind sa astepte raportul din toamna. Pe fundalul dubiilor fata de ritmul extinderii suscitate de esecul referendumurilor din Franta si Olanda si a impasului bugetar al UE, nimeni nu se grabeste sa ratifice tratatul. De altfel totul va depinde de tonul raportului Comisiei de la 25 octombrie. Un raport sobru al Comisiei Europene ?n toamna, ?nsotit de un avertisment, i-ar putea convinge pe sceptici ca Rom?nia si Bulgaria nu vor fi lasate sa intre nepregatite ?n Uniune. ?n mod paradoxal, ?nsa, posibilitatea declansarii clauzei de aminare ar putea ?nlesni ratificarea tratatului de aderare cu cele doua tari, care n-a fost aprobat pina acum decit de parlamentul slovac.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri