Miine dispare PDSR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Miine dispare PDSR

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  PDSR se va "casatori" miine, in mod oficial, cu PSDR la Congresul de fuziune, urmind ca, sub un nume nou, Partidul Social Democrat (PSD) sa inceapa batalia pentru intrarea in Internationala Socialista si pentru cistigarea credibilitatii externe. Cosmetizarea imaginii PDSR a fost gindita din timp, inca inainte de alegerile generale de anul trecut, liderii partidului de guvernamint fiind constienti ca, fara o schimbare - macar de forma daca nu de fond - portile Internationalei Socialiste vor ramine inchise.
  Prin noul "look", PDSR spera sa arate ca poate sa devina un partid occidental si modern, care se delimiteaza de erorile facute in trecut, cind era identificat cu o formatiune politica alcatuita din nostalgici si corupti. PDSR si-a pregatit chiar, pentru acest moment, haine noi si vechi de sarbatoare - sigla "mina cu un trandafir", simbolul Internationalei Socialiste si semnul electoral - aceiasi "trei trandafiri".
  La sedinta de simbata, Adrian Nastase va fi ales presedinte al noului partid, iar structurile de conducere vor fi largite, inglobind si lideri ai PSDR, formatiune politica membra cu drepturi depline in Internationala Socialista. Partidul lui Alexandru Athanasiu va primi, astfel, postul de presedinte al Consiliului National al PSD, special infiintat pentru seful PSDR, o functie de vicepresedinte, una de secretar executiv, sapte locuri in Biroul Executiv Central si 145 de posturi in Consiliul National. Toate aceste functii, cu exceptia celei de presedinte al Consiliului National, vor fi disputate, vineri, in forul de conducere al PSDR, cele doua grupari din partid, conduse de Alexandru Athanasiu si, respectiv, Tudor Mohora, incercind sa-si impuna proprii oameni. Mohora vizeaza postul de vicepresedinte care va reveni PSDR dupa fuziune, in timp ce Athanasiu il sustine pentru aceasta functie pe actualul ministru al Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras. Secretar executiv ar putea fi prim-vicepresedintele PSDR, Petru Moldovan.
  In PSDR nu exista unanimitate
  La reuniunea reprezentantilor PSDR este posibil sa existe si voci impotriva fuziunii cu PDSR, una dintre acestea fiind cea a lui Sergiu Cunescu, membru fondator al partidului, care, printr-o scrisoare deschisa adresata membrilor PSDR, a criticat vehement unirea formatiunii sale politice cu PDSR, considerind ca nu aduce nimic bun si ca aceasta ar fi "indeplinirea unui obiectiv vechi al comunistilor romani - disparitia PSDR". Vocea lui Cunescu s-ar putea sa nu aiba ecou, deoarece majoritatea membrilor PSDR cred ca PDSR reprezinta, la acest moment, un colac de salvare. Ramine, insa, temerea ca Sergiu Cunescu ar putea forma un nou PSDR, care este membru in Internationala Socialista.
  PDSR spera ca fuziunea cu PSDR va reprezenta un prim pas pentru coagularea tuturor partidelor social democrate in jurul sau, dar, in prezent, sint putine sanse ca PD, condus acum de Traian Basescu, sa adere la acest proiect. In lipsa unei colaborari cu PD, partid care este membru in Internationala Socialista, PDSR a profitat de disputa dintre Petre Roman si Traian Basescu si a atras membri marcanti ai democratilor - Adrian Severin si Victor Bostinaru - care au legaturi cu acest organism international. Fuziunea ar putea sa aiba consecinte negative pentru partidul de guvernamint, deoarece, prin schimbarea numelui, este posibil ca PDSR sa-si piarda o parte din electorat, care nu va identifica PSD cu PDSR. De asemenea, fuziunea ar putea sa genereze nemultumiri in rindul vechilor membri ai PDSR, mai ales din teritoriu, care aspirau la posturile promise PSDR.
  Basescu: Internationala Socialista va avea un membru mai putin
  Presedintele PD Traian Basescu a declarat ieri ca, daca se va produce fuziunea dintre PDSR si PSDR, Internationala Socialista va avea un membru mai putin. "Un partid social-democrat romanesc va disparea din Internationala Socialista. Nu stiu daca deal-ul prin care lui Alexandru Athanasiu i s-a oferit o vila de protocol merita. Mi se pare prea ieftin", a spus Basescu, apreciind ca fuziunea dintre PDSR si PSDR este "paguboasa". PD este membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste, la fel ca si PSDR. PDSR spera ca, dupa fuziunea cu social-democratii lui Alexandru Athanasiu, noul partid rezultat - Partidul Social Democrat - sa fie acceptat ca membru al Internationalei pe locul PSDR.
  Premierul Adrian Nastase a declarat, joi, ca PD nu poate influenta intrarea PDSR in Internationala Socialista si ca PDSR "nu face o competitie cu PD" pe aceasta tema. "Noi sintem siguri ca relatiile cu Internationala Socialista vor depinde de ceea ce facem, de obiectivele si valorile pe care le aparam", a spus Nastase.
  Referitor la declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora Alexandru Athanasiu ar fi primit din partea Guvernului o vila in schimbul fuziunii PSDR cu PDSR, Adrian Nastase a spus ca Athanasiu are dreptul, in calitate de vicepresedinte al Senatului, la o locuinta de serviciu, si nu la o vila.
  Premierul a adaugat ca presedintele de onoare al PSDR Sergiu Cunescu, care se opune fuziunii acestui partid cu PDSR, "poate sa fie nemultumit, dar nu poate fi luat in considerare".
  "Cred ca partidele iau, in mod democratic, anumite hotariri. Cum ar fi ca Petre Roman sa fie impotriva orientarilor de acum din PD? Indiferent ce au reprezentat unul sau altul, deciziile politice se iau de catre cei care reprezinta aceste partide, iar PSDR a decis sa faca aceasta fuziune", a spus Nastase.
  Presedintele PDSR a respins ideea ca Sergiu Cunescu ar putea sa reinfiinteze PSDR, aratind ca nu crede ca acest lucru este posibil din punct de vedere juridic. Potrivit lui Nastase, Cunescu poate sa infiinteze alt partid, dar acesta nu poate fi PSDR, pentru ca PSDR a luat, in mod statutar, decizia sa fuzioneze cu PDSR.
  (Alina ZAMFIROIU)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Alexandru LĂZESCU

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

  Filmuletul zilei

  Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

  opinii

  Liviu Suhar

  Nichita DANILOV

  Liviu Suhar

  Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Dana ȚABREA

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Michael ASTNER

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

  pulspulspuls

  Suferinţele discrete ale madamei

  Suferinţele discrete ale madamei

  Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

  Caricatura zilei

  De 8 martie

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.