Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul propus la Finante spera ca FMI si CE sa fie intelegatoare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Suntem increzatori ca exista solutii, asa cum ne-au prezentat si reprezentantii de la nivel tehnic in discutiile avute. Sper ca Fondul Monetar si Comisia Europeana vor fi intelegatori sa dea curs solicitarilor noastre, care nu vin sa arunce in aer deficitul bugetar si nu vin sa puna in pericol stabilitatea financiara", a spus Georgescu.

    El a aratat ca pana in prezent s-a negociat o treime din memorandumul tehnic de politici economice si financiare, insa nu s-a ajuns inca la structura bugetului general consolidat si la problema salariilor, care vor fi discutate in cursul zilei de sambata.

    Privatizarile continua dupa calendarul de pana acum

    In privinta privatizarilor, Guvernul va respecta toate prevederile convenite pana acum, la care se vor adauga restantele neefectuate pana acum de catre cabinetul Ungureanu.

    "Se respecta toate prevederile negociate, in conditiile in care se actualizeaza, pentru ca unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene", a spus Georgescu, intrebat daca este adevarat ca Executivul condus de Victor Ponta intentioneaza sa stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar International.

    Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL isi propune "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces".

    Guvernul isi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfa "dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vanzatorului privat in economia de piata".

    Ce prevedea vechea scrisoare de intentie

    Acordul cu FMI prevedea vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De ademenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min a fost anulata si se va relua dupa ce Roman Copper a pierdut contractul.

    Luna aprilie a fost termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni).

    Tot pana la finele lunii aprilie trebuia sa se selecteze consultantii juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica , privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica, privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa.

    La ce trebuie sa ne asteptam

    De asemenea, e de asteptat ca in noua scrisoare sa reapara in calendar si vanzarea pe bursa a celor 9,84% din Petrom, dupa oferta esuata din vara trecuta. O problema stringenta o constituie realizarea calendarului pentru liberalizarea pretului la gazele naturale, studiile comandate de ANRE aratand ca populatia nu poate sa suporte liberalizarea pana in 2020. Cele doua probleme sunt interconectate atat intre ele, cat si cu cerinta de a rediscuta sistemul de redevente din Romania. Redeventele la petrol si gaze nu pot creste pana in 2014 din cauza contractului de privatizare al Petrom. FMI a corelat cresterea redeventelor cu liberalizarea preturilor, insa Petrom nici nu vrea sa auda de asta. Ca urmare, statul a decis sa nu-si mai vanda actiunile. Insa e de asteptat ca FMI sa preseze atat pentru readucerea la privatizare a pachetului de 9,84% cat si renegocierea redeventelor. Exportul de gaze poate bloca si el acordul cu FMI si UE, scrisoarea actuala mentionand ca „nerespectarea de catre Parlament a dreptului de veto exprimat de presedinte cu privire la interdictia exportului de gaze ar putea duce la suspendarea programului, aceasta actiune contravenind principiilor de baza ale pietei unice UE".

    Calendarul actual al privatizarilor spune ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti. Privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom are ca termen sfarsitul lunii iunie, dupa care va fi selectat management privat. Cel putin 20% din actiunile Posta Romana ar trebui sa fie preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an. La Electrica Serv incheierea procesului de privatizare are ca termen jumatatea acestui an.

    jurnalul.ro


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri