Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ministrul Sanatatii a lansat strategia de reforma in sanatate pentru urmatorii ani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, a lansat, marti, strategia de reforma in sanatate pentru urmatorii ani, cu ocazia unei dezbateri pe acesta tema organizata de cotidianul "Adevarul", la Clubul Elite din Capitala.
    Este pentru prima data in istoria post-decembrista a sectorului sanitar cind un ministru al Sanatatii beneficiaza de sutinerea politica a Executivului pentru aplicarea celui mai amplu program de privatizare in sanatate, reforma in domeniu "oprindu-se la poarta spitalului", a anuntat consilierul primului ministru pe probleme de sanatate prezent la dezbatere, profesor doctor Dan Georgescu.
    Strategia vizeaza, in principal, implicarea sectorului privat in sistemul public de sanatate in vederea imbunatatirii serviciilor medicale spitalicesti care implica costuri mari, atragerea unor surse alternative de finantare pentru reabilitarea si dotarea unitatilor sanitare, a spus Bartos.
    Privatizarea in sistemul sanitar poate fi realizata prin infiintarea spitalelor particulare in care intregul cost al serviciilor medicale va fi suportat de catre pacient, prin vinzarea sau inchirierea spitalelor publice existente unor particulari in anumite conditii, crearea unor sectii private intr-un spital public pentru care pacientii vor achita o taxa suplimentara pentru serviciile auxiliare acordate, a mai explicat ministrul Sanatatii.
    In opinia lui Bartos, dupa cinci ani de la inceperea privatizarii, un procent semnificativ dintre bucuresteni ar putea avea asigurare particulara de sanatate, iar bugetul sectorului sanitar ar putea creste cu 1-2 la suta ca proportie din PIB.
    Tot in cadrul strategiei, au fost definite serviciile medicale a caror rambursare nu va fi decontata din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Acestea sint serviciile medicale acordate persoanelor care au suferit accidente de munca, serviciile medicale solicitate de comisiile de expertiza medicala, serviciile medicale de specialitate din ambulator solicitate de personalul medical din cadrul cluburilor sportive, precum si cele furnizate in urgentele medico-chirugicale pentru persoanele care nu sint asigurate.
    Privatizarea poate fi realizata prin atragerea investitorilor, dar acestia vor fi dispusi sa dezvolte afaceri numai dupa modificarea si adaptarea legislatiei existente. Ministrul Sanatatii si Familiei are in vedere modificarea Legii asigurarilor de sanatate, Legii spitalelor si Legii referitoare la statutul proprietatii spitalelor. Principalele probleme ale momentului sint create de faptul ca spitalele publice sint in proprietatea autoitatilor locale, MSF, dar si a altor categorii de propietari. O alta problema este legata de inexistenta legii asigurarilor private de sanatate, precum si de restrictiile impuse prin Legea spitalelor si alte reglementari care limiteaza flexibilitatea unui management privat al unitatilor sanitare.
    Pentru solutionarea acestor probleme, Guvernul trebuie sa emita o decizie care sa mentioneze lista spitalelor publice considerate ca apartinind Executivului sau criteriile pentru declararea unitatilor sanitare ca fiind de interes national. In plus trebuie revizuite cererile de restituire.
    Ministrul Sanatatii a lansat strategia de reforma in domeniul sanitar in prezenta conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a unor parlamentari, directori de spitale, reprezentanti ai importatorilor si porducatorilor de medicamente, dar si pacienti, actiunea avind ca scop identificarea cailor prin care poate fi realizat un parteneriat eficient intre administratie, organizatiile profesionale si furnizorii sistemului sanitar.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri