Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ministrul Sanatatii anunta ieftinirea medicamentelor

Cind toate preturile merg in sus

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministrul Nicolaescu sustine ca a taiat de la subventie "frectiile la un picior de lemn"

    Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieftinirea medicamentelor. Odata cu intrarea in vigoare a noii liste extinse cu medicamente de ultima generatie se modifica si pretul de decontare a celor din lista pentru programele nationale de sanatate. "Se ieftinesc medicamentele din aceasta lista cu un procent cuprins intre 1% si 14%. Este vorba de medicamentele care se afla pe lista C2, unde sint incluse medicamentele gratuite", a precizat Nicolaescu. Ministrul a explicat ca economiile care se fac prin aceasta reducere a preturilor "se reintorc pentru medicamentele din alte liste". Reducerile vor fi suportate de catre producatori si se doreste ca medicamentele de import sa ajunga la pretul cel mai mic din Uniunea Europeana, a spus Nicolaescu, mentionind ca o evaluare va fi facuta dupa un trimestru de aplicare.

    Ministrul Sanatatii a apreciat ca fiind nefireasca atitudinea unor farmacisti care se declara nemultumiti ca a fost majorat adaosul de farmacie, unic, de la 1,5% la 3%, 5% si 7%. Conform noilor cifre, 7% este adaosul pentru medicamente cu pretul intre un leu si 50 de lei, 5% pentru medicamente cu pretul intre 50 si 100 de lei si 3% pentru medicamentele mai scumpe de 100 de lei. Aceleasi adaosuri se practica si la distribuitori.

    Noua lista completata cu protocoalele de prescriere si cu noua formula de decontare a medicamentelor incluse in programele nationale, a afirmat Nicolaescu, reprezinta inca un pas care va trebui evaluat in practica spre desfiintarea plafoanelor la farmacii, probabil de la 1 octombrie 2008.

    Denumiri noi pe retete

    Noua lista de medicamente compensate sau gratuite include si produse in premiera pentru boli cronice sau rare, triate in functie de rezultatele pe care le-au dat in alte tari si de efectele lor terapeutice, a precizat ministrul Nicolaescu. Astfel, pe lista se afla cinci medicamente noi pentru insuficienta cardiaca, cinci pentru hepatita cronica si cite noua pentru ciroza hepatica si, respectiv, pentru alte afectiuni de natura oncologica. Intre medicamentele pentru boli rare, introduse in premiera pe lista compensatelor, se afla si cele care trateaza hemofilia si talasemia. "Am selectat medicamente verificate in alte tari si am incercat sa le eliminam pe acelea care insemnau, de fapt, frectie la un picior de lemn", a spus ministrul.

    Compensare doar pentru efectul asupra bolii de tratat

    Nicolaescu spune ca noutatea principala legata de lista este aparitia protocoalelor terapeutice, mai exact a criteriilor medicale pe care trebuie sa le indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat. "Pretul unui medicament va fi compensat numai pentru afectiuni pentru care s-a dovedit stiintific ca are eficienta. Medicii au termen 30 de zile pentru a reevalua tratamentele prescrise bolnavilor pe care ii au in grija, in functie de aceste protocoale", a precizat ministrul Sanatatii.

    Pe noua lista de compensate sau gratuite care intrat in vigoare ieri se afla 2.106 medicamente care vor avea preturi mai mici cu procente intre 1 si 14 la suta. Efortul financiar al statului pentru compensarea pretului medicamentelor se ridica la trei miliarde de lei, din care un miliard provine din bugetul Ministerului Sanatatii.

    Toamna aduce monitorizarea prescriptiilor medicale

    Lista A va contine 156 de denimiri comune internationale (DCI) - numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, necesare tratamentului ambulatoriu. O parte dintre medicamentele scumpe aflate pina acum pe lista B, unele valorind intre 5 si 10 milioane de lei, au fost trecute pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta", explica ministrul Sanatatii structura noii liste cu medicamente subventionate. Astfel, B-ul are acum 216 DCI, in vreme ce lista C are trei sectiuni, functie de regimul de administrare (ambulatoriu sau spitalicesc) sau de virsta. Pe de alta parte, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, spune ca, din luna septembrie, informatizarea si protocoalele emise vor permite controlul prescriptiilor medicale. "Toti medicii de familie au primit laptopuri si programul informatic. Vom putea, astfel, monitoriza mai usor prescrierea retetelor si vom putea vedea daca se prescriu retete fara motive intemeiate", a precizat Ciurchea.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri