Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Morar joaca la sacrificiu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Seful DNA, Daniel Morar, a infirmat solutia de neincepere a urmaririi penale data in dosarul privatizarilor, in care sint cercetati fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, motivul invocat fiind ca procurorul de caz nu a instrumentat toate probatoriile, a declarat purtatorul de cuvint al DNA.

    Solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP) data de procurorul de caz in dosarul fostilor ministri Zsolt Nagy si Codrut Seres a fost infirmata de procurorii superiori ierarhic.

    In 15 iulie, procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Zsolt Nagy si Codrut Seres in dosarul in care se faceau investigatii cu privire la posibile sume ce ar fi fost platite in anumite proceduri de privatizare. Procurorii DNA au mai dispus atunci NUP si fata de cei doi fosti consilieri ministeriali Dorinel Mucea si Radu Donciu, precum si fata de consultantul international Stamen Stancev.

    Potrivit rezolutiei de neincepere a urmaririi penale emise pe 15 iulie de procurorii anticoruptie, se constatase ca, in cazul celor cinci, faptele nu exista, aplicindu-se articolul 10, litera a) din Codul de procedura penala. DNA decisese atunci ca fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, fostul ministru al Economiei Codrut seres, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din MEC Dorinel Mucea si fostul consilier la Ministerul Comunicatiilor Radu Donciu nu pot fi acuzati de luare de mita si primire de foloase necuvenite, iar consultantul international Stamen Stancev de dare de mita.

    Imediat, Codrut Seres a considerat decizia DNA motivata politic si ca seful institutiei Daniel Morar, isi negociaza prelungirea mandatului. "Este surprinzatoare aceasta decizie, pentru ca timp de doi ani Daniel Morar a sustinut ca nu poate sa intre peste procurorul de caz", a precizat Codrut Seres.

    "Ceea ce a facut  ma duce cu gindul ca de fapt dl. Morar isi negociaza prelungirea mandatului de la DNA intr-o maniera politica. Cu alte cuvinte, a aparut raportul de tara care a spus ca justitia e politizata, iar dl. Morar arata ca decizia in justitie e puternic influentata de politic", a mai comentat fostul ministru al economiei.

    Capul lui Morar vrem

    Mandatul lui Daniel Morar de procuror-sef al DNA expira luna viitoare, pe 12 august, iar posibilitatea ca acesta sa primeasca un nou mandat in fruntea DNA provoaca reactii virulente din partea partidelor politice. Intrebarea esentiala este daca Ministrul Justitiei, liberalul Catalin Predoiu, va accepta mentinerea lui Morar.

    Predoiu a declarat ca, in doua saptamini, va face un anunt in acest sens, precizind ca stabilitatea institutionala a DNA nu inseamna stabilitatea leadership-ului. Liberalii fac presiuni din interiroul partidului pentru schimbarea lui Morar.

    Crin Antonescu sustine ca prelungirea mandatului lui Daniel Morar in fruntea DNA ar fi o lovitura de imagine data siesi de guvernul Tariceanu. La rindul sau, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu sustine de-a dreptul ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sa propuna la conducerea DNA un procuror "cu adevarat independent si, mai ales, competent", in opinia sa Daniel Morar "executind in proportie de 90% comenzile politice venite de la Cotroceni".

    Alianta anti-Morar intre PSD si PC

    Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca este foarte posibil ca PSD sa depuna, in toamna, o motiune simpla la adresa ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, daca acesta ii va prelungi mandatul sefului DNA, Daniel Morar. In acelasi timp, Ponta a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta este "100% de acord" cu propunerea PC care cere modificarea de urgenta a legii astfel incit seful DNA sa fie propus de CSM.

    Daca propunerea legislativa a PC ar fi adoptata, Consiliul Superior al Magistraturii, nu ministrul Justitiei, ca in prezent, va propune presedintelui Romaniei numirea si revocarea din functie a  procurorul general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri