Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noul Cod de Procedura Civila. Printre modificari, masinile supuse executarii silite pot fi oprite in trafic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Noul Cod de Procedura Civila a intrat in vigoare vineri, 15 februarie, si a adus cateva schimbari majore in privinta modului in care se desfasoara procesele civile. Nu toate prevederile din noul cod au intrat in vigoare, o parte dintre ele fiind amanate la propunerea Ministerului Justitiei. Una din prevederile care se aplica este aceea ca judecatorii vor stabili de la inceputul procesului data la care vor pronunta o decizie.

    O alta prevedere spune ca autoturismele supuse executatii silit pot fi "retinute" in trafic, insa specialistii consultati de gandul spune ca acesta nu se va aplica prea rapid.

    Majoritatea proceselor urmeaza sa se deruleze in doar doua faze -  fond si apel, spre deosebire de pana acum cand procesele se judecau in trei faze, ultima fiind recursul. 

    Una din cele mai importante prevederi ale Codului de Procedura Civila este estimarea duratei procesului. Mai precis judecatorul va trebui sa estimeze o data la care ar uma sa pronunte o decizie. Astfel Art. 238 prevede urmatoarele:  "(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, judecatorul, dupa ascultarea partilor, va estima durata necesara pentru cercetarea procesului, tinand cont de imprejurarile cauzei, astfel incat procesul sa fie solutionat intr-un termen optim si previzibil. Durata astfel estimata va fi consemnata in incheiere. (2) Pentru motive temeinice, ascultand partile, judecatorul va putea reconsidera durata prevazuta la alin. 1"

    Judecatorul Liviu Zidaru de la Tribunalul Bucuresti, care a facut parte din comisia de elaborare a legii de punere in aplicare a Noului Cod de Procedura Civila, a explicat pentru gandul ca estimarea dutarei proceselor va fi facuta de judecatori pe baza propriei experiente.

    "Ca judecator cam stii cat dureaza un proces pe o anumita speta si in baza documentelor poti sa faci o estimare care oricum poate fi ulterior rectificata. Aspectul pozitiv este ca partile sunt informate ca procesul dureaza cam trei luni si ca nu poate fi lalait, ei avand poate impresia ca dureaza mai mult", a explicat Liviu Zidaru

    Pentru ce se poate depune plangere prentru tergiversarea procesului

    O alta prevedere importanta din Noul Cod de Procedura Cvila este si posibilitatea justitiabilului simplu de a depune o plangere in cazul in care crede ca procesul sau este tergiversat fara motiv.  Aceasta procedura este prevazuta la articolul 522 din noul cod.

    "Art. 522. - (1) Oricare dintre parti, precum si procurorul care participa la judecata pot face contestatie prin care, invocand incalcarea dreptului la solutionarea procesului intr-un termen optim si previzibil, sa solicite luarea masurilor legale pentru ca aceasta situatie sa fie inlaturata."

    Potrivit acestei prevederi, plangerea pentru tergiversare este judecata in prima faza de judecatorul care delibereaza in dosarul civil. Daca plangerea este respinsa, atunci cel care a depus plangerea poate face recurs, care va fi judecat de un alt complet.

    "Plangerea de tergiversare se depune pentru motive concrete. Spre exemplu un expert nu a depus la dosar o expertiza in termenul prevazut fara a avea vreo motivatie. Sau se poate depune plangere pentru tergiversare daca judecatorul nu si-a motivat hotararea in termen de 20 de zile", a explicat judecatorul Liviu Zidaru

    Masinile ar putea fi "rechizitionate" in trafic

    Noul Cod de Procedura Civila mai prevede si ca un autovehicul suspus sechestrarii in urma unei proceduri de executare silita poate fi oprit in trafic de politistii de la Politia Rutiera.

    "Organul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare, a cartii de identitate, punand in vedere conducatorului autovehiculului ca bunul este sechestrat si sa se prezinte intr-un termen rezonabil la executorul judecatoresc. Totodata va anunta, de indata, executorul judecatoresc care a aplicat masura prevazuta la alin. ", se mentioneaza in Noul Cod de Procedura Civila.

    Avocata Roxana Vlasceanu a declarat pentru gandul ca, in principiu, masinile ar putea fi sechestrate chiar in trafic dar ca in acest moment nu exista o metodologie clara. "In principiu, autovehiculele ar putea fi sechestrate in trafic de politisti, dar nu este clar pana in acest moment cum se va intampla asta. Pana in acest moment din ce stiu nu exista o metodologie clara care sa prevada cum se va proceda", a declarat avocata Roxana Vlasceanu

    Pe de alta parte, judecatorul Liviu Zidaru sustine ca prevederea sus mentionata nu este una catostrafala si ca Politia Rutiera nu va "sta la panda pentru a prinde masinile supuse executarii silite". Judecatorul a explicat ca prevedere privind masinile a fost introdusa in lege pentru ca in procedurile de executare silita pentru datorii masinile sunt bunurile care pot fi valorificate cel mai rapid.

    In orice caz, acesta prevedere se va aplica numai la cererile de executare silita depuse dupa data de 15 februarie. Astfel ca vom afla abia peste cateva luni daca Politia va rechizitiona masinile supuse executarii silite chiar in trafic.

    "Probabil daca in cadrul unui control de rutina agentul ar sti ca bunul acela (masina n.red) este urmarit nu vad motiv pentru care nu ar interveni. Probabil ca legea asta a dorit sa lamureasca nu ca o sa faca Politia Rutiera pande pe masinile oamenilor executati silit", a explicat Liviu Zidaru

    Pentru ca acesta prevedere sa functioneze presupune ca Politia Rutiera sa aiba o baza de date cu masinile sechestrate in urma unei proceduri de executare silita. Avocata Roxana Vlasceanu sustine ca exista si o problema logistica. "Nu este clar ce se intampla daca un politist opreste doua trei masini supuse executarii. Ce s-ar intampla cu ele? Raman asa pe marginea drumului", explica Vlasceanu

    Medierea - solutie pentru degrevarea instantelor

    Noul Cod prevede ca judecatorul poate recomanda partilor sa solutioneze conflictul civil prin mediere. Mai exact, daca avem un proces de partaj, sotii pot imparti bunurile amiabil prin intermediul unui mediator. Potrivit legii, mediatorul consemneaza intelegerea care apoi este inscrisa in incheierea judecatoreasca.

    Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia partilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturile de care ei pot dispune potrivit legii.

    Odata cu noul Cod de procedura civila intra in vigoare si prevederea legata de participarea la sedinta de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii in materie civila. Prin dispozitiile Legii 115/2012 s-a instituit obligativitatea informarii cu privire la mediere pentru fiecare persoana (fizica sau juridica) care isi propune deschiderea unui proces judiciar in anumite domenii expres prevazute de lege. Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile care se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.

    "Eu ma tem ca prin acesta prevedere medierea sa nu se transforme intr-o formalitate, adica partile se duc si iau un certificat ca au fost la mediator si se intorc in inatanta astfel  incat nu se produce un proces de mediere si tot intanta ramane sa rezolve problema", spune judecatorul Zidaru

    Se schimba competenta de la Judecatorii la Tribunale

    Noul Cod de Procedura Civila mai aduce o modificare substantiala: de acum tribunalele vor fi instantele unde se vor judeca in prima instanta procesele. Daca pana acum mai toate procesele civile isi incepeau cursul la judecatorii, acum cele mai multe vor incepe la tribunal.

    In competenta judecatoriilor va intra solutionarea cauzelor de valoare mica si/sau de complexitate redusa, dar de o mare frecventa in practica. Daca pana acum procesele care aveau o valoare estimata in bani de peste 500.000 lei se judecau direct la tribunal acum acest prag a fost coborat la 200.000 ei.

    Verificarea prealabila a procesului

    O alta modificare adusa de noul cod este si faptul ca, daca pana acum cand era deschisa o actiune civil,a petentul era instintat si cand se va judeca primul termen. Acum insa, inainte ca sa fie fixat primul termen, instanta va instiinta partea adversa, iar termenul va fi fixat numai dupa ce se depune intampinarea partii adverse.

    Judecatorul Liviu Zidaru spune ca aceasta prevedere va aduce in prima faza si nemultumiri din partea cetatenilor deoarece judecatorii vor face verificarea prealabila numai in mai. Astfel ca judecatorii vor fixa primele termene pe Noul Cod de Procedura abia in mai.

    Procesele judecate numai pe fond si apel

    O alta modificare adusa de noul cod este si faptul ca majoritatea proceselor civile se vor judeca in doua faze -  fond si apel. Astfel daca un proces era judecat pe fond la judecatorie, el se va termina in apel la tribunal, in general fara posibilitatea de recurs la Curtea de Apel sau Curtea Suprema. Potrivit judecatorului Liviu Zidaru, aceasta prevedere are menirea sa transforme recursurile in proceduri de unificare a practicii.

    Citarea partilor prin e-mail

    Codul de Procedura introduce si posibilitatea citarii partilor prin e-mail. "Comunicarea citatiilor si a altor acte de procedura se poate face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia, daca partea a indicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. In vederea confirmarii, instanta, odata cu actul de procedura, va comunica un formular care va contine: denumirea instantei, data comunicarii, numele grefierului care asigura comunicarea si indicarea actelor comunicate", prevede articoul 154 din noul cod

    Camerele de consiliul amanate

    Nu toate prevederile din Noul Cod de Procedura Civila vor intra in vigoare astazi.

    MJ a promovat legea degrevarii instantelor care prevede ca o parte din Noul Cod de Procedura Civila sa fie amanate. Una din cele mai importante prevederi care nu intra in vigoare este judecarea preliminara a proceselor in camere de consiliu. Acesta era o procedura preliminara in procesele civile, adica partile depuneau actiunea, intampinarea, iar in camera de consiliul judecatorul si avocatii discutau exceptii si se analiza daca procesul poate ajunge la judecarea pe fond. Acesta masura era menita sa reduca numarul de procese civile care incarca nejustificat rolul instantelor.

    gandul.info


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri