Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Numarul liceenilor bucuresteni care consuma droguri s-a dublat, in ultimii cinci ani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Numarul liceenilor bucuresteni care consuma droguri s-a dublat, in ultimii cinci ani, ajungind la aproape 11 la suta din totalul elevilor de liceu, potrivit unui studiu al Directiei de Sanatate Publica (DSP) si al Organizatiei "Salvati Copiii", realizat in cele 99 de licee din Capitala.
    Daca, in urma cu cinci ani, primul studiu al DSP in 30 de licee din Bucuresti releva un numar al consumatorilor de droguri de 4,5 la suta din totalul liceenilor, in primele luni ale anului 2001, consumul declarat afecteaza aproape 11 la suta dintre elevi. Daca sint luati in calcul si potentialii consumatori, ponderea acestora se ridica la aproape 20 la suta.
    Cei mai multi consumatori de droguri sint elevi in liceele industriale (43,50 la suta), urmati de cei din liceele teoretice (28,79 la suta), din liceele vocationale (14,50 la suta) si din liceele cu profil religios (1,30 la suta). Liceeni prefera, de regula, heroina (34 la suta), dar si cannabisul (31 la suta), ecstasy (13 la suta), tranchilizantele, amfetamina si cocaina (cinci la suta), LSD-ul si ketamina (doi la suta), precum si metadona, solventii organicii si steroizii anabolizanti (unu la suta).
    In general, liceeni au inceput sa consume droguri din curiozitate (22,66 la suta), pentru a fi la fel cu prietenii (4,68 la suta), pentru calmarea unor suferinte psihice ori fizice (4,39 la suta) sau ca forma de protest (1,26 la suta). Aproape 80 la suta dintre tinerii consumatori au facut rost de droguri de la prieteni sau de la cunostinte, restul (peste zece la suta) din apropierea liceului, din baruri, discoteci sau terase (peste sapte la suta).
    Peste 30 la suta dintre liceenii care consuma droguri chiulesc de la ore pentru a merge sa bea alcool "cu gasca", 23,06 la suta dintre ei au condus apoi in stare de ebrietate masinile prietenilor, aproape 15 la suta dintre ei s-au certat cu profesorii, iar 13,95 la suta s-au certat ori s-au batut cu colegii, 6,97 la suta au furat bani sau obiecte, iar 6,39 la suta dintre ei au fugit de acasa.
    Potrivit aceluiasi studiu, 87,13 dintre consumatori au declarat ca sint si bautori de alcool, 11,6 la suta dintre liceeni incepind sa bea inca de la virste fragede, de cinci-noua ani. Multi dintre liceenii consumatori de droguri prefera si tutunul, 30,93 la suta dintre chestionati precizind ca au fumat prima tigara pe cind aveau intre 13 si 15 ani. In general, numarul fetelor care fumeaza (33,53 la suta) tinde sa-l egaleze pe cel al baietilor de aceeasi virsta cu acest viciu (35 la suta).
    Aproape 40 la suta dintre liceenii care se drogheaza provin din familii in care deseori au loc certuri intre parinti, 28 la suta dintre ei au parinti ocupati cu serviciul si care ii neglijeaza, aproape 20 la suta provin din familii autoritare, in care parintii incearca sa le impuna cum sa se comporte si doar 14 la suta provin din familii linistite, in care tinerii sint ascultati si tratati cu respect.
    Aproape 50 la suta dintre elevii toxicomani stiu ca drogurile dau dependenta si cam tot atitia sint constienti ca utilizarea acestora le afecteaza gindirea. Doar opt la suta dintre elevi considera insa ca drogurile tari sint periculoase si extrem de putini (unu la suta) sint de parere ca dependenta este data de folosirea repetata a anumitor medicamente.
    Liceenii resimt nevoia unor informatii privind prevenirea consumului de droguri si ar vrea ca acestea sa le fie furnizate de un specialist in medicina sau de psiholog. Doar sapte la suta ar vrea sa primeasca aceste informatii de la politisti. In plus, cei mai multi elevi (peste 70 la suta) cred ca cel mai bine ar fi ca informatiile despre droguri sa le fie furnizate in scoli, 45,49 la suta doresc sa obtina informatii prin cabinetele de consiliere individuala, iar 17,2 la suta in parcuri, cinematografe sau in alte locuri publice.
    Din concluziile studiului prezentat marti se desprinde ideea ca tinerii nu au inca suficiente cunostinte despre efectele nocive ale drogurilor asupra starii lor de sanatate si nici despre factorii de risc asociati consumului.
    In general, problema combaterii consumului de droguri este una nationala, care trebuie tratata cu multa seriozitate de guvernanti, a declarat Victor Voicu, presedintele Comisiei Nationale de Toxicologie din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei. El a precizat ca, in 1998, numai in sectia de toxicologie a Spitalului Floreasca au fost internate 72 de persoane cu diagnosticul de intoxicatie acuta cu drog si sevraj (intrerupere a consumului), reprezentind 2,3 la suta din totalul spitalizarilor. In timp ce, in 2000, numarul acestor cazuri a ajuns la 208, reprezentind 8,1 la suta din internari.
    La Spitalul Obregia, au fost internate anul trecut 507 persoane cu dependenta de heroina si, numai in primele cinci luni ale lui 2001, alte 403 persoane au fost spitalizate din aceleasi cauze. In sectiile de pediatrie, au fost internati anul trecut 24 de copii consumatori de droguri, iar in primele cinci luni ale acestui an au fost adusi alti 43 de copii, cel mai mic in virsta de 12 ani.
    "Pornind numai de la aceste cifre, trebuie sa recunoastem ca situatia este dramatica si ca trebuie luate urgent masuri pentru limitarea fenomenului", a adaugat Voicu. Programul national de combatere a consumului de droguri beneficiaza, anul acesta, de o finantare de 106 miliarde de lei, suma din care trebuie acoperite atit cheltuelile cu preventia, cit si cele cu tratamentul consumatorilor.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri