Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nume controversate pentru sefia parchetelor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a opinat ca, in fata suspiciunilor fata de unii candidati, o solutie ar fi ca procedura sa fie amanata pentru luna ianuarie, dupa ce alegerile vor legitima noua putere, iar CSM va avea de asemenea o noua conducere

    Pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) s-au inscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Mota, Tiberiu Nitu, fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei Codruta Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima si Stoica s-au inscris si pentru functia de procuror-sef al DNA.

    Pentru sefia DNA s-au inscris: Claudiu Dumitrescu, Codruta Kovesi, Vasile Ionita, Ioan Irimie si Paula Tanase. Candidatura lui Dan Voinea pentru functia de procuror general a fost respinsa, intrucat el nu mai este procuror, iesind la pensie in urma cu cativa ani. Cei 11 candidati vor sustine un interviu in perioada 23-25 octombrie, iar rezultatele vor fi afisate la sediul MJ si se vor publica pe pagina internet a acestuia la 1 noiembrie.

    A tras la revolutie si a "restabilit ordinea" la mineriade

    Codruta Kovesi este delegata la MAE, care, la randul sau, a numit-o reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana privind Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Kovesi urmeaza sa anunte daca mai continua cursa sau se retrage, avand in vedere numirea sa la Bruxelles.

    Tiberiu Nitu a detinut functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei intre iunie 2008 si iunie 2011. Potrivit cotidianului Romania Libera, sub bagheta acestuia s-au inchis dosarele Revolutiei si Mineriadei din iunie 1990. In decembrie 1989 a facut parte din Trupele de Securitate. In declaratiile date a recunoscut ca a folosit armele de foc iAAAn acele zile. De asemenea, a recunoscut ca a participat si la "restabilirea ordinii", adica la reprimare, la mineriada din iunie 1990.

    Claudiu Dumitrescu este detasat de la DNA la conducerea DLAF, pozitie ocupata din august 2010. El a instrumentat cateva dosare de coruptie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remes ("Caltabosul"), al fostului senator Serban Bradisteanu si dosarul Steaua-U Cluj ("Valiza").

    Un cunoscut al lui Fane Capatana, un apropiat al lui Ion Iliescu si o amica a Monei Pivniceru

    Gheorghe Cornescu a fost procuror militar in cadrul Parchetului Militar Teritorial Bucuresti, ulterior detinand functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare intre 8 septembrie 1997 si 6 iunie 2001. Nu a facut nici un rechizitoriu notabil, in schimb a fost cercetat iAAAntr-un dosar penal. S-a intamplat in anii 2000, iar cauza privea anchetarea unor procurori de la parchetul general pentru favorizarea infractorului. Cornescu nu a fost trimis in judecata. In schimb a fost acuzat de relatii cu interlopul Fane Capatana.

    Elena Hach este procuror la Parchetul Curtii de Apel Brasov. Fara rechizitorii de notorietate, este cunoscuta ca o apropiata a ministrului Justitiei. Astfel, ea fost ajutata de Mona Pivniceru la o runda de alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii, cand a pierdut.

    Gheorghe Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand plenul CSM l-a revocat. Mota sustinea intr-un interviu ca judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale de arestari pentru persoanele cu notorietate.

    Constantin Sima este procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania, avand o vechime in magistratura de 31 de ani. El este cunoscut ca fiind un apropiat de PSD si Ion Iliescu. Sima a facut parte din echipa Parchetului General din 1990, cand s-au comis cele mai mari abuzuri iAAAn Justitie.

    Primul prefect condamnat

    Viorica Stoica este procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ea a fost cea care, in februarie 2006, l-a acuzat pe fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, ca a blocat audierea lui Traian Basescu, in dosarul fraudarii alegerilor din 2004. Numele lui Stoica a fost vehiculat si intr-o investigatie a procurorilor anticoruptie in dosarul privindu-l pe omul de afaceri Stefan Rizea, insa s-a decis neinceperea urmaririi penale a procuroarei. Viorica Stoica a trimis iAAAn judecata primul prefect care a fost condamnat. De notorietate sunt si notele ei de inspectie din 2004, in care a semnalat clasarea nelegala a unor dosare la Parchetele din Bacau, unde suspectul principal era primarul PSD de atunci, Dumitru Sechelariu.

    Vasile Ionita este procuror sef al Serviciului de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare din DNA.

    Ioan Irimie a fost seful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din aceasta functie de catre Daniel Morar. Irimie a tergiversat dosarul in care doctorul Mihai Baican (cel care l-a ingrijit pe Corneliu Coposu) reclamase inselaciuni de milioane de euro.

    Paul Tanase este procuror la Parchetul Tribunalului Galati.

    Ponta vrea sa-i treaca pe procurori in subordinea parlamentarilor

    Serviciile de informatii ar trebui sa functioneze sub un control parlamentar, procedura care sa fie aplicata si in cazul parchetelor si al CSM, a afirmat vineri premierul Ponta. El a precizat ca nu are nimic de reprosat in mod special actualei conduceri a SRI si a SIE, dar ca este necesar ca sistemul sa fie reglementat. "Vorbim de un sistem in care serviciile de informatii sa fie sub un control parlamentar, transparent si cand e vorba de buget, si cand e vorba de operatiuni. Exact acelasi lucru trebuie sa fie si in ceea ce priveste parchetele, controlul CSM-ului si siguranta pentru noi toti ca toate aceste institutii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodata folosite in batalii politice", a spus Ponta.

    Premierul a amintit ca legea actuala stabileste ca pentru schimbarea conducerii serviciilor de informatii este necesara o propunere din partea presedintelui tarii si un vot in Parlament.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri