anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Oare Vadim Tudor are voie sa-si faca cruce ?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Critica la adresa ortodoxiei din aceasta declaratie este tipica sectelor evangheliste, neo-protestante. Baptistii nu recunosc sarbatorile religioase si neaga aspectul mistic al credintei. Suspiciuni in legatura cu sinceritatea trecerii la ortodoxie a lui Vadim Tudor ridica si alte amanunte. Senatorul PRM nu a fost vazut vreodata facindu-si cruce si nici nu a participat la sarbatori religioase precum Sfinta Paraschiva, la Iasi, unde au venit mai toti prezidentiabilii. Unde am putea cauta explicatia pentru aceasta decit in faptul ca baptistii nu-si fac cruce si nu recunosc sfintele moaste?
  Publicistul Dan Ciachir, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai problematicii religioase actuale, face, pentru Monitorul, o trecere in revista a caracteristicilor sectelor neo-protestante. In popor, baptistii sint numiti "pocaiti" sau "simbetisti" - pentru ca nu recunosc duminica drept zi sfinta. Baptistii nu recunosc fecioria Maicii Domnului, nu recunosc sarbatorile crestine, sfintii, moastele sfinte, icoanele (si din aceasta cauza nu se inchina, nu isi fac cruce). De asemenea, ei nu recunosc botezul ca taina (botezul baptistilor este o optiune rationala facuta la maturitate). Baptistii nu au biserici, ci doar case de rugaciuni in care preotii sint inlocuiti cu pastori lipsiti de har. Ei nu vorbesc despre iubire crestina, ci doar despre morala crestina si din acest motiv discutiile din cadrul caselor de rugaciuni iau forma unor dezbateri. Baptistii nu recunosc nici ierarhia bisericeasca si vorbesc despre egalitatea dintre credinciosi. Formula cu care se adreseaza unul altuia este "frate" sau "sora". In fine, singura lor referinta este Biblia, nu si sfinta traditie, ca la ortodocsi. Biblia folosita de baptisti nu este cea a Sfintului Sinod, ci una in traducere protestanta ("versiunea Cornilescu").
  Prin urmare, similitudinile dintre caracteristicile baptismului si comportamentul public al lui Corneliu Vadim Tudor sint evidente. Dan Ciachir confirma ca presedintele PRM nu este cunoscut in mediile ortodoxe ca fiind ortodox. El mai observa, in aceeasi idee, ca presedintele PRM si fratii acestuia au primit de la parinti nume cu rezonante evanghelice, neo-testamentare, dupa un obicei neo-protestant: Corneliu (primul roman crestinat), Marcu, Pavel, Lidia si Maria-Magdalena.
  Baptist pentru americani
  Asadar, Corneliu Vadim Tudor pretinde ca este ortodox, dar se comporta si se exprima ca un baptist. Presedintele PRM este ortodox doar in campania electorala. El intentioneaza, in confruntarea cu Ion Iliescu in al doilea tur de scrutin, sa foloseasca credinta sa "ortodoxa" ca pe un atu. Intr-o scrisoare deschisa adresata ieri lui Ion Iliescu de catre Gheorghe Funar, secretar general al PRM, printre avantajele presedintelui PRM fata de Iliescu este amintit si urmatorul: "Poporul roman, popor crestin, are de ales intre presedintele Partidului Romania Mare, domnul senator Corneliu Vadim Tudor, un crestin ortodox, si dumneavoastra, presedintele PDSR, care ati declarat ca sinteti un ateu si liber-cugetator".
  Cu alte ocazii insa, Vadim Tudor se prezinta ca fiu de baptist. Nu mai departe decit ieri, candidatul PRM la presedintie i-a adresat o scrisoare candidatului republican la Casa Alba, George W. Bush, in care afirma ca, in calitate de "bun crestin si fiu al unui pastor baptist trecut in rindul celor drepti", s-a rugat atit pentru victoria acestuia in alegeri, cit si pentru propria victorie. "De altfel, in propria mea familie, ma bucur sa am un predicator american, fratele Martin Malette, din Texas, care este casatorit cu fiica sorei mele", afirma in scrisoare C.V. Tudor. Scrisoarea are si un Post-scriptum: "Frate George, te rog sa citesti Psalmii 23 si 91. Dumnezeu fie cu tine!". Formula de adresare - "frate George" - folosita de C.V. Tudor este, asa cum am vazut, tipic baptista. Presedintele PRM o foloseste si la adunarile electorale, cind se adreseaza "fratilor romani",
  In final, sa precizam ca "fratele" Martin Malette, casatorit cu fiica surorii lui CV Tudor, invocat de liderul PRM in scrisoarea catre Bush, a fost retinut, in data de 8 iulie 1998, pe Aeroportul Otopeni, in timp ce incerca sa-l scoata din tara pe copilul sotiei sale fara acordul acesteia. In urma verificarilor Politiei, s-a stabilit ca intre Malette si mama copilului existau neintelegeri, sotul intentionind sa divorteze. Pentru a obtine copilul, el dorea sa-l scoata din tara, in vreme ce mama acestuia stia doar ca au iesit la plimbare. (Marian PASCU)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Vârful adversităţii

  Lucian DÎRDALA

  Vârful adversităţii

  Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

  opinii

  Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

  Florin CÎNTIC

  Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

  Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

  Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

  Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

  Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

  Alex VASILIU

  Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

  Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

  pulspulspuls

  Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

  Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

  Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

  Caricatura zilei

  Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.