Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Opt arestari intr-un nou scandal de spionaj ruso-american

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dupa esecul spionilor cu varste fragede si infatisare atragatoare - precum celebra de-acum Anna Chapman - rusii au incercat ceva si mai simplu: sa importe direct si in vazul lumii tehnologie sofisticata din SUA

    Pentru toate acestea era necesara o licenta speciala de export, dar marfurile trimise direct serviciilor de informatii de la Moscova au ocolit acest obstacol. 

    Autoritatile americane au arestat opt din cei 11 imigranti rusi acuzati de export ilegal al unor componente din domeniul microelectronicii (componente electronice semiconductoare de ordin micrometric) din SUA in Rusia pentru nevoile armatei si serviciilor de informatii, transmit Reuters si The New York Times. Biroul procurorului din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupusi spioni rusi, suspectati de export ilegal de tehnologie militara catre Rusia, se mentioneaza pe site-ul FBI.

    Principala figura dintre cei arestati este omul de afaceri Aleksandr Fiscenko (46 de ani), proprietarul si directorul executiv al unor companii americane si rusesti implicate in aceasta afacere cu iz de spionaj. Acesta este originar din Rusia si detine din 2003 cetatenia americana. Trei persoane din aceasta retea nu au putut fi arestate pentru ca la ora actuala se afla pe teritoriul Federatiei Ruse.

    In 1998, Fiscenko, care traia de ceva vreme in Statele Unite, a infiintat compania Arc Electronics Inc., cu sediul in Texas, specializata in exportul de tehnologii si componente din domeniul microelectronicii in Rusia. Din 2002 si pana in prezent, valoarea totala a marfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

    Pe langa Arc Electronics Inc., Fiscenko mai detine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificata ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus, de faptul pentru Ministerul rus al Apararii. Din octombrie 2008 si pana la ora actuala, conform datelor anchetei FBI, Fiscenko si asistentii sai au livrat prin intermediul celor doua companii in Rusia "tehnologii avansate din domeniul microelectronicii", evitand licentele necesare in SUA.

    Furnizorilor sai americani, Fiscenko le spunea ca se ocupa de fabricarea diferitelor articole de natura civila. Pe site-ul Arc Electronics Inc. se mentioneaza ca societatea se ocupa de producerea semafoarelor si a unor echipamente de iluminat si de securitate in trafic. In realitate, aceasta firma nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

    MiG-uri cu microprocesoare americane

    Printre componentele de electronica, presupusii spioni rusi au furnizat serviciilor de informatii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare) etc. Astfel de componente sunt folosite de armata, inclusiv la sistemele radar, precum si la sistemele de directionare a rachetelor.

    Rusia nu produce pe teritoriul sau o mare parte din componentele furnizate de Fiscenko si asociatii sau, mentioneaza FBI. De altfel, materialele anchetei contin concluzii ale unor experti, potrivit carora rachetele antinavale rusesti si avioanele de vanatoare MiG-35 au incorporate cip-uri si microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA, relateaza Agerpres.

    Autoritatile ruse nu au facut nicio declaratie oficiala cu privire la aceasta afacere, iar diplomatia rusa nu se grabeste sa confirme cetatenia rusa in cazul mai multor dintre cei 11 presupusi agenti.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri