Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pensii surpriza

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va propune miine Guvernului, spre aprobare, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Marian Sirbu, a tinut sa precizeze ca legea va fi aplicata indiscutabil incepind cu 1 aprilie 2001.
    Potrivit ministrului Muncii, noile prevederi din ordonanta de modificare vizeaza acoperirea unor omisiuni, rectificarea unor prevederi eronate, corelarea unor articole ale legii sau explicitarea altora, corelarea cu prevederile din alte acte normative, precum si punerea de acord a textului legii cu programul de guvernare in privinta introducerii mecanismului de indexare trimestriala a pensiilor. Marian Sirbu a recunoscut ca exista unele "intirzieri" in privinta implementarii programului informatic care va sta la baza punerii in aplicare a noii Legi a pensiilor, precum si unele probleme privind spatiile in care isi vor desfasura activitatea Casele teritoriale de pensii.
    Virste de pensionare mai mari
    Presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Petre Ciotlos, a precizat ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2001, valoarea punctului pentru acest an care va sta la baza calculului viitoarelor pensii a fost stabilit la 1.597.232 de lei, reprezentind un coeficient de 38,5 la suta din salariul mediu brut pe economie. Astfel, pentru cei care vor iesi la pensie in luna aprilie 2001, rata medie de inlocuire a pensiei va fi de 62 la suta, putind atinge, la sfirsitul anului, 75 la suta, ca urmare a celor trei indexari trimestriale care vor fi acordate. Rata de inlocuire reprezinta raportul dintre ultimul salariu si prima pensie primita.
    Potrivit noii Legi a pensiilor, pensia pentru limita de virsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind virsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public. Virsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea virstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea virstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati.
    Pensii in puncte
    Legea prevede ca stagiul minim de cotizare, atit pentru femei, cit si pentru barbati, este de 15 ani. Cresterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati, atingerea stagiului complet de cotizare urmind a se realiza in termen de 13 ani de la intrarea in vigoare a legii, prin cresterea acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si de la 30 de ani pentru barbati. Presedintele CNPAS a precizat ca pensiile in plata isi vor pastra cuantumul, dar ca, in timp, pe baza unui algoritm, acestea vor fi transformate in puncte. La rindul sau, ministrul Muncii a explicat ca, potrivit noii Legi a pensiilor, care se va aplica incepind cu 1 aprilie 2001, o persoana asigurata nu va putea acumula mai mult de trei puncte anual. "Nu vor mai putea exista pensii de zeci sau chiar sute de milioane de lei. Desigur ca, potrivit HG 565/1996, pensiile ieseau mult mai mari", a spus ministrul Muncii. Referindu-se la o posibila recorelare a pensiilor in plata, Sirbu a explicat ca, in functie de executia bugetara, este posibila declansarea unei prime etape a acestui proces in luna septembrie a acestui an, la rectificarea bugetara, cind vor fi avuti in vedere, in primul rind, cei iesiti la pensie inainte de 1 ianuarie 1998. "Intreg procesul de recorelare a pensiilor va dura insa trei ani", a mai spus ministrul Muncii.
    Angajatorii vor fi obligati sa majoreze salariile brute ale angajatilor
    Angajatorii vor fi obligati, potrivit unui act normativ care va fi propus Guvernului spre aprobare, in sedinta viitoare, sa majoreze salariile brute ale angajatilor lor, pentru achitarea, de catre acestia, a contributiei de asigurari sociale, astfel incit veniturile nete sa nu fie afectate prin aplicarea noii Legi a sistemului public de pensii, care va intra in vigoare de la 1 aprilie a.c., a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Petre Ciotlos, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
    Potrivit legislatiei actuale, cotele de contributii de asigurari sociale platite de catre angajatori sint, in functie de grupele de munca (III, II, si I) de 30, 35 si respectiv 40 la suta din fondul de salarii, iar contributia individuala a angajatului este de cinci la suta, reprezentind pensia suplimentara.
    De la 1 aprilie 2001, prin aplicarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, dispare notiunea de "contributie la pensia suplimentara" suportata din salariul individual al angajatului si ramine contributia de asigurari sociale care va fi platita atit de catre angajat, cit si de catre angajator. Astfel, angajatul va plati o treime din cota de contributie de 35 la suta, stabilita pentru conditii normale de munca, iar angajatorul va suporta doua treimi din contributie.
    Pentru anul in curs, conform noii legi, cotele de contributie de asigurari sociale au fost stabilite, prin Legea bugetului de stat pe 2001, in functie de conditiile de munca (normale, deosebite si speciale) la 35, 40 si respectiv 45 la suta. Concret, aceste cote de contributii vor fi suportate de catre salariat in proportie de 11,67 la suta si de catre patron in proportie de 23,33-24,83 la suta, diferentiat in functie de conditiile de munca.
    "Plata unei treimi din contributia de asigurari sociale de catre angajati nu trebuie sa aduca modificari ale cuantumurilor salariilor nete ale acestora, intrucit patronii vor fi obligati sa creasca salariile brute proportional cu aceasta treime pe care o plateste angajatul. Intr-o prima faza, vor fi afectati angajatorii, prin cheltuielile suplimentare cu salariile", a explicat Ciotlos.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri