anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Plagiatul romanesc revine. Revista Nature (celebra in cazul Ponta) loveste in Ecaterina Andronescu

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Revista afirma ca, dincolo de acest fapt, ministrul a intarziat cercetarea mai multor acuzatii de plagiat, inclusiv pe cea adusa primului ministru Victor Ponta.

  Puteti citi mai jos traducerea integrala a articolului publicat de Nature:

  "La inceputul acestui an, Nature a expus o serie de scandaluri de plagiat din Romania, care au implicat un ministru al educatiei si cercetarii, mai multe cadre universitare si pe primul ministru Victor Ponta. In 7 noiembrie 2012, revista a publicat probe de plagiat in mai multe cereri de finantare publica pentru proiecte de cercetare.

  Nici una dintre cererile suspecte nu a fost finantata, dar unii oameni de stiinta romani se declara ingrijorati ca afacerea este musamalizata de ministrul educatiei si cercetarii, care nu a rezolvat ingrijorarile privind corectitudinea sistemului si in septembrie a propus noi reguli, care sunt menite sa reduca supravegherea deciziilor de acordare de granturi.

  Administratorii de granturi au fost initial alertati de cererile suspecte in luna februarie, iar cazurile - fiecare in valoare de aproape jumatate de milion de euro - au fost listate pe un site guvernamental in data de 22 mai, la scurt timp dupa ce Victor Ponta a preluat mandatul de prim-ministru.

  Desi cazurile de plagiat ar trebui sa fie investigate de un consiliu national de etica, multe raman nerezolvate. Consiliul a confirmat plagiatul in patru cazuri in aceasta primavara, dar nu a primit din partea departamentului legal al Ministerului Educatiei permisiunea de a publica informatiile descoperite.

  Ponta a dizolvat consiliul pe data de 8 iunie, inainte ca acesta sa isi poate finaliza investigatiile in legatura cu restul cazurilor de cereri suspecte pentru granturi. Consiliul de etica trebuia de asemenea sa prezinte o decizie in cazul acuzatiilor de plagiat aduse fostului ministru al educatiei si cercetarii Ioan Mang.

  Site-ul integru.org, care publica dovezi ale plagiatelor comise de oameni de stiinta romani alaturi de aprecieri din partea expertilor international, a postat o analiza al unui al cincilea caz, care a ajuns si in atentia jurnalistilor de la Nature. Cererea de finantare in cadrul programului "Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa (PCCA)" era pentru suma de 465.000 de euro, pentru un proiect de cercetare in domeniul "retelelor wireless optice pentru aplicatii broadband multi-serviciu" ("optical wireless-based networks for broadband multi-services applications" in original, n.r.), numit OWHAN. Proiectul reprezenta o colaborare intre opt cercetatori de la trei universitati, sub coordonarea Institutului NaÈAAAAAAAAional de Studii ÈAAAAAAAAi Cercetari pentru ComunicaÈAAAAAAAAii (INSCC).

  Conform analizei realizate de integru.org, cererea pentru grant era copiata aproape integral din cinci surse diferite. Puteti descarca aici o analiza comparativa a cererii de grant si a lucrarilor dupa care a fost plagiata.

  Ian Wassell, inginer in telecomunicatii la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, alaturi de alti patru experti internationali care au examinat cererea de finantare pentru integru.org, a comentat ca, din punctul sau de vedere, este "cel mai evident caz de plagiat pe care l-a intalnit". Alte pareri ale expertilor critica justificarea din cererea de grant pentru sumele foarte mari implicate de proiect si superficialitatea explicatiilor privind distributia fondurilor.

  "Guvernul ar trebui sa se preocupe de astfel de cazuri, care sunt o tentativa de a fura fonduri publice", a declarat pentru Nature Dragos Ciuparu, inginer chimist la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

  Administratorii de granturi au respins o cerere de libera informare anterioara din partea Nature pe motiv ca informatiile despre proiecte nu sunt de interes public, dat fiind ca acestea nu au fost finantate si raman "la nivelul unor idei de cercetare".

  Ecaterina Andronescu a semnat cererea de finantare pentru proiectul OWHAN in calitate de rector al uneia dintre universitatile participante la proiecte - Universitatea Politehnica Bucuresti - functie pe care a detinut-o pana in luna aprilie. In iulie, Andronescu a devenit ministrul educatiei si cercetarii. Ea a refuzat sa raspunda direct intrebarilor puse de Nature in legatura cu incetarea investigatiilor in cazurile de plagiat, atat in calitate de rector, cat si in calitate de ministru. In schimb, Andronescu a raspuns Nature intr-un email ca ea nu poarta nici o raspundere personala pentru intarzierea investigatiilor, dar ca "este ingrijorata in legatura cu asemenea cazuri in procesul de cerere al granturilor de cercetare".

  Restul cititi pe hotnews.ro


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

  Cosmin PAȘCA

  Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

  A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

  opinii

  New York şi Alabama. Un circuit epic

  Codrin Liviu CUȚITARU

  New York şi Alabama. Un circuit epic

  Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

  Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

  George ŢURCĂNAŞU

  Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

  Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

  Întâmplările lui Nobel (I)

  Bogdan ILIESCU

  Întâmplările lui Nobel (I)

  „All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

  pulspulspuls

  Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

  Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

  Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

  Caricatura zilei

  Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

  Editia PDF

  Bancul zilei

  La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.