Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PNTCD n-a vrut sa puna eliminarea coruptiei ca problema centrala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Crestin-democratia in Romania aproape nici nu este inteleasa
    - Ati facut un partid care, cel putin din denumire, are la baza doctrina cresti-democrata. Pina acum, doar PNTCD, partid din care v-ati rupt nemultumit, isi asumase o asemenea doctrina in Romania. Cum a fost pusa in aplicare aceasta doctrina?
    -Ar trebui mai intiI sa spun citeva cuvinte despre introducerea doctirnei crestin-democrate in Europa. Pot sa va spun ca, in Romania, ea aproape nici nu este inteleasa. Ea a aparut, in Europa, ca o reactie la socialism si liberalism. As mai putea adauga ca socialismul, la rindul lui, a aparut ca o reactie la liberalism, ca reactie la marile diferentieri sociale create. In esenta, socialistii credeau ca solutia este socializarea mijloacelor de productie din miinile particularilor si organizarea economiei in mod centralizat. Comunistii au vrut sa introduca acete ideei cit mai repede, prin revolutie. Social-democratii credeau ca pot fi introduse ideile socialiste si pe cale parlamentara. Pe de alta parte, exista liberalismul, care sustinea ca solutia cea mai eficienta pentru economie este crearea unei libertati totale, fapt care ar duce la o bogatie maxima.Raportat la cel doua doctrine amintite mai sus, a aparut solutia crestin-democrata, care, in esenta, spune ca omul este o persoana responsabila, ca nici un om nu poate fi saccrificat pentru un scop oarecare. Pornind de la acest argument, nici socialismul, nici comunismul nu puteau rezolva problemele economice. Bineinteles, doctrina are, central, ideea proprietatii particulare, dar exista si posbilitatea ca statul sa intervina ori de cite ori aceasta libertate duce la sacrificarea unor categorii de oameni.
    -Dar cum s-a manifestat doctrina crestin-democrata la noi? Va pun aceasta intrebare pentru ca dvs. ati plecat total nemultumit din PNTCD, tocmai cind acest partid putea sa faca ceva, putea sa-si aplice ideile.
    -La noi, aceasta doctrina nu s-a manifestat in nici un fel. PNTCD si-a declarat adezunea la aceasta doctrina. In primii sase ani de dupa '90, nici nu s-a pus problema, pentru ca ei au fost in opozitie. Dupa alegerile din 1996, datorita conditiilor in care a functionat guvernul, printr-o coalite, nu s-a putut aplica. Au capitulat, pur si smplu, in fata stingii. Ca sa spun lucrurilor mai direct, in Romania, datorita coruptiei care a cuprins toate segmentele sociale, nu a fost posibila crearea economiei de piata. Caci doctrina democrat-crestina presupune, ca fundament, tocmai economia de piata si presupune existenta proprietatii particulare. Dupa aceea, n-au fost respectate, in politica noastra, regulile minime de joc. Am in vedere faptul ca trebuia rezolvata, de la inceput, problema proprietatii, nu mai vorbesc de coruptie. Pur si simplu, coruptia de la noi blocheaza economia de piata din Romania.
    Le-am propus liderilor PNTCD sa provoace alegeri anticipate
    -Dvs. spuneti lucruri grave. Cu atit mai grav cu cit dvs. ati stat alaturi de liderii PNTCD, care, timp de doi ani si jumatate, cel putin perioada de cind sint la putere. Ati pus problema, in felul acesta, liderilor PNTCD?
    -Timp de trei ani, am repetat aceste observatii ale mele, la toate nivelele partidului. Am pus aceasta problema si dlui presedinte Constantinescu Le-am spus ca daca guvernam in continuare asa, sacrificam nu numai principiile democrat-crestine, dar sacrificam principiile elementare ale unei guvernari democratice. Cu atit mai mult cu cit, va aduceti aminte, la inceputul acestei guvernari, toti s-au aratat de acord cu aceste principii. SI eu pot sa va spun, cum am spus-o si cind am fost nevoit sa plec din PNTCD ca nu au fost deloc respectate. Permanent mi s-a spus ca PNTCD nu poate face nimic din cauza coalitiei. Sa nu credeti ca sint absurd in exigentele mele. Stiu ca in politica este nevoie de compromis. Stiu ca dupa rezultatele alegerilor nu putea guverna decit o coalitie. Dar daca nu se rezolva cele trei probleme importante, probleme promise in campania electorala, nu se poate guverna eficient. Daca nu puteam aplica un minim program al nostru, mai bine iesim de la guvernare. SI asta le-am cerut liderilor PNTCD, fie sa provoace alegeri anticipate, fie sa iasa din coalitie. Nu era deloc o solutie de a guverna oricum, caci aceasta ne va aduce, cum ne-a si adus, la un dezastru national.
    -Care erau cele trei probleme pe care le-ati pus in fata liderilor PNTCD si Presedintiei?
    -In primul rind, cum am spus mai sus, trebuia si trebuie combatuta coruptia. Cum?, si aici era problema esentiala, trebuiau sa nu faca nici un fel de discriminare pe criterii politice. Dosarele coruptiei nu trebuiau sa se blocheze in nici un fel, mai ales determinat de influente politice. Daca nu se face acest fapt, cred ca nimic nu se va putea face, in economie cel putin. In al doilea rind, am cerut sa se rezolve in mod corect problema proprietatii.
    -Dar aceasta problema este in momentul de fata aproape rezolvata.
    -Nu in felul in care este acum pe cale de a fi rezolvata. Nu se poate face economie de piata negociind pe marginea acestei probleme. S-a procedat cam asa: mai iau de aici, mai dau dincolo. Nu asa. Proprietatea particulara trebuie garantata intru totul, daca vrem sa cream o clasa mijlocie. Iar, in al treilea rind, am cerut inlaturarea si schimbarea masiva a cadrelor din administratia centrala, care sint tributare vechilor mentalitati. Nu ii dau afara pentru ca au alte conceptii politice, ci ii dau afara pentru ca au anumite mentalitati, mentalitati intilnite la foarte multe cadre de conducere aflate astazi in functie. Trebuia, pentru a face aceasta schimbare, sa folosim cit mai mult oamenii tineri.
    Ciorbea a fost cit de cit independent numai citeva luni
    -Dvs. vorbiti critic la adresa actualei puteri, de care ati fost alaturi cel putin doi ani si jumatate de guvernare. Criticati lucrurile la modul general si riscati sa deveniti demagog, daca nu apelati la cazuri particulare, la exemple. Eu va intreb in mod direct: de ce dl Ciorbea, pe care dvs. il sustineti acum, nu a facut aceste schimbari cit a fost prim-ministru?
    -Dl Ciorbea a fost cit de cit independent numai citeva luni in timpul mandatului la Primaria Capitalei. Atunci a inlocuit mai mult de 400 de oameni din administratia Primariei, urmind aceste criterii enuntate mai sus. Pot spune ca aceasta primenire extraordinara, pina la urma, l-a costat. Cit a fost prim-ministru, a incercat sa aplice aceste principii,dar mereu a fost obstructionat. A fost blocat in continuu. Cine va analiza guvernarea Ciorbea, va vedea ca, in momentul in care Victor Ciorbea reusise sa-si creeze un culoar, cind putea sa aplice aceste principii, a fost declansata acea criza de catre PD. Dupa aceea, toti, si cei din PD, si cei din Conventie, au sarit asupra lui.
    -Pe prim plan dvs. puneti combaterea coruptiei. Cum ati spus, problema nu este noua, presedintele Constantinescu a creat si niste organisme speciale de combatere a coruptiei, care, dupa cum spuneti, nu au avut nici o eficienta. Fenomenul coruptiei nu poate fi atenuat din cauza incompetentei celor care il ataca, a celor de la putere, sau din cauza intereselor de partid care stau in spatele acestor mari dosare?
    - In campania electorala, atit Conventia, cit si CDR, au sustinut ca imbunatatirea bugetului, cit si refacerea economica, sint dependente de astuparea gaurilor negre. Atunci s-au dat si cifre, au fost prevazute si sume, care trebuiau recuperate. Dar felul cum a fost creata coalitia guvernamentala, in graba, pur si simplu a dat peste cap aceste intentii. SI aici va exemplific prin cazul Valerian Stan, fostul sef al Corpului de Control al Guvernului. Lucrurile au fost blocate in momentul in care erau atinse marile interese ale partidelor si ale liderilor aflati la putere. Nu s-a vrut eliminarea coruptilor.
    -Cine nu a vrut? Dvs. acuzati permanent ca doar PD nu a vrut acest lucru.
    -N-au vrut nici liderii PNTCD… N-au vrut sa puna problema eliminarii coruptiei, ca problema centrala. Este aproape logic ca, daca nu combati coruptia, sfirsesti prin a participa la ea. Sau, s-a impletit, pina la urma, jaful unor cu jaful nostru.
    -Cit de responsabil este si presedintele Constantinescu pentru proliferarea coruptiei, dupa 1996?
    - SI dumnealui este responsabil. SI va voi raspunde cu un exemplu concret. Imi amintesc de o intilnire cu domnia sa la Cotroceni. A fost o intilnire cu fruntasii PNTCD, deputati, senatori si prefecti. Atunci, dl Constantinescu a spus o fraza de genul urmator: "Orice trebuie sa facem ca sa pastram coalitia, pina la alegerile din 2000. Trebuie sa pastram cu orice pret aceasta coalitie". Atunci m-am ridicat si I-am spus ca afirmatia domniei sale contrazice logica formala a politicii. Nu se poate spune ca trebuie sa faci un lucru cu orice pret. Daca pretul este mai mare decit suferinta care ar urma de pe urma destramarii coalitiei, atunci acest lucru nu trebuie facut.
    Nimeni dintre cei aflati la putere n-ar putea spune ca sta acolo ca sa se imbogateasca
    -In afara de acest argument, de a mentine cu orice pret coalitia, au mai existat si alte argumente care au blocat combaterea coruptiei si aplicarea campaniilor promise de CDR? Am in vedere existenta intereselor personale, de grup, interese care mizau pe imbogatirea rapida a multora din reprezentantii partidelor…
    -Eu nu pot sa fac procese de intentie. De altfel, nimeni dintre cei aflati la putere n-ar putea spune ca stau la putere ca sa fure, ca sa se imbogateasca. Eu va dau argumentul care s-a spus, argumentul pe care l-au spus ei: sa facem orice ca sa raminem la guvernare, pina la viitoarele alegeri.
    -Inteleg ca dl Ciorbea n-a putut sa faca nimic, deoarece avea o relatie proasta cu partidele. Dar cum a functionat relatia lui cu presedintele Constantinescu?
    -Formal, i s-a spus permanent ca va fi sprijinit. Dar, in realitate, nu a fost sprijinit.
    -Gruparea dvs. a strins in jurul ei nemultumitii din PNTCD. Cit de mare este numarul nemultimilor din PNTCD, fata de felul cum partidul lor guverneaza?
    -Am spus de la inceput, de cind ne-am desprins de PNTCD ca cel putin doi la suta din conducerea PNTCD ne va urma si aproximativ nouazeci opt la suta din membrii de rind. Numai ca eu nu am avut dreptate in totalitate, pentru ne-au urmat mai mult de doi la suta din conducere. In ceea ce priveste cealalta cifra, ea este exacta. Sint orase, cartiere in care pur si simplu PNTCD nici nu-si mai poate tine sedintele, pentru ca toti membrii au venit la noi.
    Eu am cerut prag de 6 la suta
    -Ce sanse are ANCD sa acceada in Parlament la viitoarele alegeri, avind in vedere ca pragul electoral este de 5%.
    -O-o, Doamne, eu am cerut prag de 6%. Nu aceasta este problema noastra. Ca sa reusesti in aceste conditii, trebuie sa ai sprjn financiar puternic si o sustinere. Noi am vrea sa cistigam alegerile, sa avem peste 50%.
    - In aceste conditii, sigur, se pune problema aliantelor. Cu ce partide aflate actualmente pe esichierul politic ati putea face aliante politce si cu ce partide nu at putea face alante?
    -N-am putea face aliante cu PDSR, cu PRM, partide care nu s-au desprins deloc de poltica pe care au dus-o pina in 1996, politica ce se afla la originea acestui dezastru.
    -Presa a semnalat unele intelegeri intre PNTCD si PDSR… Ca unul care cunoasteti PNTCD din interior, credeti ca liderii acestu partd ar putea fi de acord si cu o alanta cu PDSR?
    -Daca ar fi sa am in vedere reacta majortatii membrilor PNTCD, nu cred ca ar fi posibil un asemenea lucru. Dar, daca ma gindesc la ceea ce ar fi facut conducerea partidului in ultimii an, ar fi posibil si acest lucru.
    -Dvs. ati criticat lucruri care tin de poltica interna a Romaniei, dar cum s-au comportat in politica externa, cum judecat pozitia Romaniei in conflictul din Kosovo?
    -Sustinem apropierea fata de NATO si de Uniunea Europeana. Pina acum, politica noastra externa a fost corecta. Dar felul cum a fost dusa aceasta politica, cu lipsa totala de personaltate, de curaj, de demnitate, in cele din urma, este de imputat. Nu am nimic de obiectat asupra directiei generale, dar sa mergem pe acest drum cu mai multa demnitate, nu ca niste cersetori. Dl Constatinescu reproseaza acum tarilor occidentale lipsa de sprijin si poate are dreptate. Noi, in conflictul dn Kosovo am avut o pozitie curajoasa s corecta, dar acum primim numai batai pe umar. Presedntele Constatinescu n-ar trebui sa ute ca nimeni, nci Romania, bineiteles, nu prmeste un ajutor in lumea asta, numai pe baza de cersetore. Pina cind nu va pune ordine in propria-I ograda, nu va primi nimic.
    Marea majoritate a romanilor nu doresc in acest moment federalizarea
    -Sinteti un ardelean si va place sa afirmati acest lucru, ca replica la felul de a fi regatean, dimbovitean. In acest fel de a fi al dvs., dl Ion Diaconescu a si diagosticat nemultumirile pe care vi le manifestati fata de PNTCD. Dar nu aceasta este intrebarea… Cu aproape o luna in urma, presedintele Constantinescu a luat o pozitie foarte dura fata de o asa-zisa "Declaratie de la Cluj", declaratie care a tulburat apele in zona Ardealului. A fost corecta pozitia presedintelui?
    -Declaratia de la Cluj, daca o veti citi, va veti da seama ca este corecta. Ei nici intr-un caz nu se gindesc la federalizare, nu afirma ca vor sa desprinda Ardealul de Romania. Acolo se cere o autonomie administrativa. Nu erau lucruri deosebite… Dar dl presedinte a criticat, asa, pe toata lumea, in reactia lui la acea declaratie… Domnia sa nu a precizat exact pe cine critica, nu a precizat fortele cu care se luta domna sa. In Ardeal, in momentul de fata, har Domnului, desi exista multe nemultumiri, cum exista si in Moldova, si in Muntenia, nu exista tendinte separatiste. In proprotie de 90%, romanii de acolo nu doresc federalizarea.
    -Dar atmosfera creata dupa consumarea momentului Kosovo este propice cresterii revizionismului maghiar, asa cum afirma PDSR? Permanent este vinturata dorinta primului ministru al Ungariei de a se crea o Voivodina autonoma in Iugoslavia.
    -Nici o tensiune internationala, nici un fel de conditii nu pot determina autonomizarea in Transilvania, unde proportia romanilor este de 80%. Problema este ca populatia romaneasca sa nu doreasca acest lucru. Problema este sa indreptam situatia din tara, sa nu ajungem la mizerie si la jaf. Eu cred ca acestea ar putea fi conditiile care ar putea duce la federalizare, la autonomizare. Marea majoritate a romanilor nu doresc in acest moment federalizarea. Nu exista tensiuni intre populatia romana si maghiara. Ungurilor le-au fost respectate la cel mai inalt nivel drepturile lor. Nu au nici un motiv sa fie nemultumiti.
    -Ardealul este si teatrul unui conflict intre doua institutii foarte importante. Este deja recunoscut conflictul dintre Biserica Ortodoxa Romana si cea Greco-Catorlica, la nivelul ierarhiei acestor institutii. Cum este miscata populatia de acest conflict?
    -Existenta separata a celor doua biserici in Ardeal n-a fost niciodata un motiv de slabire a intereselor nationale. Dimpotriva. Ele au stat la baza unirii luptei nationale si unirii. A existat continuu o unitate intre cele doua biserici. Slabirea interesului national in domeniul acesta al Bisericii s-a produs in momentul colaborarii cu comunismul. Asta slabeste in continuare interesul national. Biserica catolica a fost totdeauna in prima linie in lupta nationala. Acest lucru s-a intimplat si in timpul comunismului.
    - Colaborarea cu comunismul, cu Securitatea, cum sugerati dvs., nu este deja o problema rezolvata in cadrul celor doua biserici?
    - In cadrul Bisericii Catolice nu a existat niciodata aceasta problema. Toti cei 12 episcopi ale bisericilor greco-catolice au fost inchisi de comunisti. Ei au rezistat demni, crestineste, in problema nationala. Aici lucrurile sint clare. Problema sa pune cu Biserica Ortodoxa romana, iar lucrurile nu le poate rezolva decit Biserica insasi. Orice amestec din afara ar fi neproductiv.
    C.Ciochina
    Era mai bine pentru tara daca CDR ar fi iesit de la guvernare
    -Ce disfunctionalitati au existat si in cadrul Conventiei, disfunctionalitati care au facut sa nu se puna in aplicare programele promise.
    -Conventiei iI reprosez lipsa fermitatii. Conventia nu are vointa politica pentru aplicarea propriului program. De aceea, le-am cerut permanent ca, daca nu pot sa-si aplice programele, sa traga consecintele, adica sa iasa de la guvernare. Era mult mai bine si pentru tara, dar si pentru Conventie.
    -PNL-ul a impus aplicarea unor masuri pentru relansarea Conventiei. Aceste masuri cerute de PNL fac acum sa existe tensiuni intre cele doua partide importante ale Conventiei, PNTCD si PNL. Ar putea sa fie benefice aceste masuri pentru Conventie, ar putea sa o relanseze pentru campania electorala viitoare?
    - Ce cere PNL-ul n-are legatura cu ceea ce trebuie sa faca CDR-ul. Acum au vazut ca politica pe care au dus-o de cit timp se afla la putere duce la scoaterea CDR-ului de pe scena politica. PNL vine cu aceste propuneri. De fapt, aceasta cearta intre PNL si PNTCD, eu o vad ca o cearta intre doi jokei, care vrea fiecare sa incalece cit mai repede un cal mort.
    -Cum judecati pozitia Aliantei Civice? Ea seamana cu pozitia luata de gruparea dvs. Bineinteles, cu observatia ca Alianta Civica a ocupat aceasta pozitie mai inainte.
    -SI Alianta Civica si-a dat seama ca a fost pacalita, sprijinind politic, in mod direct, CDR-ul. Asa trebuie vazuta suspendarea ei din CDR. Ei au afrmat ca nu au fost respectate principiile si ideile comune ale CDR. In ultima vreme, Alianta si-a intarit pozitiz dupa care ea nu face politica nici unei grupar, nc unu partd. Ea vrea sa-s pastreze pozta de instanta morala, incercind sa judece intreaga clasa politca.
    -Totusi, liderii Aliantei Civice nu si-au exprimat in nici un fel pozitia de ANCD. De ce se intimpla asa?
    -Acest fapt vine in prelungirea celor spuse mai sus. Alianta nu poate, in momentul de fata, sa-si exprime o pozitie de adeziune, sa incerce sa promovezeo alianta cu un partid care inca nu si-a demonstrat realizarea intentiilor. Dar principiile noastre si faptul ca respectam aceste principii ne dau o anumita credibilitate in fata membrilor Aliantei Cvce. Foarte multi membri ai Aliantei Civice fac parte din partidul nostru. De altfel, nici nu putem cere Aliantei Civice, cu statutul pe acre il are, sa ni se alature Dar o mare parte din membrii Aliantei Cvice sint membri ai partidului nostru. SI vreau sa va spun ca, dintre ei, foarte mult sint presedntii organizatiilor judetene. Iata, s dl Victor Corbea este inca vicepresedinte al Aliantei Civice. SI daca noi vom dovedi ca sintem consecventi in aplicarea principiilor noastre, care sint si principiile lor, tot mai multi dintre membrii Aliantei ni se vor alatura.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri