Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poluarea se depune pe creier

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Substantele toxice aruncate in atmosfera ajung pina la neuroni

    A respira intr-o atmosfera poluata este ca si cum ai lua "suplimente pentru timpire", afirma oameni de stiinta americani. Cele mai noi studii realizate pe soareci de laborator au demonstrat ca o expunere indelungata la aer poluat duce la modificari fizice pe creier, in urma carora are de suferit capacitatea de invatare si apar perturbari de memorie. Mai mult decit atit, rezultatele obtinute in timpul studiului au relevat existenta unei legaturi directe intre poluarea atmosferei si nivelul de depresie sau alte stari ingrijoratoare. Autorii studiului sint de parere ca toate aceste fenomene sint valabile si in cazul oamenilor, noteaza cotidianul rus Utro, citat de Agerpres.

    Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio a studiat timp de zece luni doua grupuri de soareci. Unii respirau aer filtrat, in timp ce altii erau nevoiti sa respire, cite sase ore pe zi timp de cinci zile pe saptamina, aer cu mici particule asemanatoare celor cauzate de gazele de esapament din trafic si industrie. Concentratia substantelor poluante era calculata raportat la cantitatea de poluare pe care o "incaseaza" oamenii care traiesc in marile orase.

    La finalul celor zece luni (aproape o jumatate din ciclul de viata al soarecilor), rozatoarele au fost supuse unor teste de comportament. In speta, timp de 5 zile oamenii de stiinta au incercat sa-i invete sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit ca soarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informatiile, uitind adesea locul unde se afla iesirea. Nu acelasi lucru se putea spune despre soarecii care "savurasera" timp ce 10 luni aer curat.

    Un alt experiment a demonstrat ca aerul poluat se rasfringe asupra starii interne a soarecilor. Spre deosebire de soarecii care au inspirat aer filtrat, cei expusi la "aer de metropola" au demonstrat un nivel ridicat de stari depresive si alte tulburari nervoase.

    In final, oamenii de stiinta au descoperit la soarecii care au respirat din belsug aer poluat schimbari la nivel celular, in acea regiune a creierului care raspunde de memorie si de capacitatea de invatare. "Rezultatele obtinute arata ca o influenta indelungata a aerului poluat poate avea un efect negativ substantial asupra creierului si poate duce la diverse probleme de sanatate", a rezumat Laura Fonken, cercetatoare la Universitatea din Ohio, citata de Agerpres. "Poluarea poate avea, la nivel global, consecinte grave pentru milioane de oameni, care sint nevoiti sa traiasca si sa munceasca in conditiile unor orase pline de gaze de esapament", a atentionat aceasta.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri