Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Presedintele si clasa politica pregatesc azi un hei-rup pentru refoma

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Emil Constantinescu incearca, azi, sa convinga sindicatele, societatea civila, oamenii de afaceri si partidele parlamentare, in special cele din opozitie, sa accepte programul economic al Guvernului si sa renunte la actiunile de blocare a activitatii Executivului. Programul anticriza, pe care analistii economici il considera inconsistent si elaborat in pripa, cuprinde o serie de masuri bazate in special pe acordul PSAL, semnat cu Banca Mondiala. Una din cele mai importante masuri cuprinse in acest program, si pe care Guvernul intentioneaza sa o adopte, este controlul salariilor si refacerea corelatiei normale dintre cresterea productivitatii muncii si cresterea salariilor reale. Aceasta politica salariala, care va viza regiile autonome si societatile cu capital majoritar de stat, mai ales cele nerestructurate, trebuie sa previna, in conceptia guvernantilor, spirala inflationista. O alta intentie a Executivului este incadrarea deficitului bugetar in limitele prevazute de 2% din PIB, conditie sine qua non pentru incheierea unui acord FMI si BM, absenta acestui acord punind in pericol capacitatea Romaniei de a face fata serviciului datoriei externe.
    In ceea ce priveste pozitia premierului Radu Vasile fata de intilnire, acesta a dorit sa precizeze ca acesta este un eveniment unic, nemaintilnit in tarile central si est-europene. "Sint curios sa vad care sint rezultatele acestei discutii, care am inteles ca este televizata, ceea ce, dupa parerea mea, va distorsiona esenta discutiilor. Nu se va pune problema asumarii responsabilitatii acestui program, dupa cum am auzit ca s-ar prezenta miine. Daca se va face asumarea responsabilitatii, se va face pe baza pachetului de legi care este deja anuntat, in primul rind Legea privatizarii", a declarat Radu Vasile.
    Participantii isi definesc planurile de atac
    PNTCD - Purtatorul de cuvint al PNTCD, Remus Opris, a declarat ca programul anticriza ce va fi eventual convenit la Cotroceni trebuie supus aprobarii Parlamentului, pentru ca, in opinia partidului, orice modificare a programului de guvernare adoptat de forul legislativ trebuie sa urmeze aceasta procedura.
    PDSR - PDSR considera ca programul trimis de Guvern cuprinde doar masuri declarative, fara obiective si termene precise, a declarat, ieri, vicepresedintele partidului Hildegard Puwak, care a mai spus ca programul "nu poate fi numit anticriza" si "nici nu este complet". Programul cuprinde, in opinia lui Puwak, extrase din programul de guvernare, din legea bugetului de stat si o transcriere a acordului cu Banca Mondiala. "Nici o masura inscrisa in acest program nu ne da dreptul sa credem ca declinul va fi stopat, ca va incepe relansarea economiei si se va imbunatati nivelul de trai al populatiei", a spus Puwak.
    PNL - Liberalii vor supune dezbaterii proiectul de reducere a impozitului pe profit de la 38 la 19%, urmind sa propuna si anularea facilitatilor fiscale acordate "grupurilor de interese". Liberalii nu au insa inca definita o strategie prin care sa sustina, pe linga masurile dure din programul anticriza si propunerea de relaxare fiscala. In alta ordine de idei, presedintele PNL Mircea Ionescu-Quintus crede ca propunerea privind aprobarea de Parlament a programului anticriza trebuie discutata in cadrul intilnirii de miercuri cu presedintele Constantinescu.
    PD - Vicepresedintele PD Traian Basescu a declarat ca programul anticriza al Guvernului trebuie aprobat de Parlament, apreciind ca acest program "nu trebuie validat doar la mese rotunde". Basescu a mai spus ca Guvernul nu isi va asuma raspunderea in Parlament pentru acest program, deoarece sint legi mult mai importante care trebuie adoptate prin aceasta procedura, cum ar fi legea privatizarii.
    UDMR - Gyorgy Frunda, senator UDMR, considera drept o "noutate" pozitia PNTCD si apreciaza ca propunerea taranistilor privind adoptarea in Parlament a programului anticriza trebuie discutata mai intii in coalitie.
    ApR - Principala propunere pe care o va avea ApR va fi revizuirea de urgenta a articolului din Constitutie, care doar protejeaza proprietatea. In opinia acesei formatiuni proprietatea trebuie garantata ca un argument pentru atragerea capitalului strain, dar si pentru siguranta omului de afaceri roman.
    UFD - Nou botezata formatiune va merge la intilnirea de la Cotroceni cu scopul de a promova ideile de dreapta pentru o noua politica bugetara. Se pare insa ca UFD va ataca puternic programul anticriza al PDSR care, dupa Adrian Iorgulescu, vicepresedintele partidului, promoveaza niste principii care "nu au nici o legatura cu realitatea" si pun in centrul lor revenirea la "interventia discretionara a statului".
    Sindicatele - Sindicatele sint sceptice ca dezbaterea va aduce ceea ce nu au adus aproape doi ani de guvernare. Chiar daca dezbaterea de la Cotroceni va aduce, in mod nesperat, solutiile negasite in doi ani de guvernare, sindicalistii sint sceptici ca oamenii politici, fie ei ministri sau parlamentari, vor avea vointa de a le pune in practica in timp util, astfel incit grevele din 19 si 26 aprilie sa nu mai aiba loc.
    Asociatia Oamenilor de Afaceri - AOAR a anuntat, saptamina trecuta, ca va propune Parlamentului propriul program anticriza care sa duca la dublarea, in 8 ani, a PIB pe cap de locuitor si la triplarea cifrei de afaceri a sectorului privat. AOAR cere, printre altele, sprijinirea "directa" a sectoarelor competitive, stimularea exporturilor sau subventionarea agriculturii. (Ionel AFRASINEI)
    Articole pe aceasi tema
    6 Aprilie 1999
    Marea dezbatere, pe ultima suta de metri
    http://www.monitorul.ro/arhiva/06_Apr_1999/news/national1.htm
    Legaturi externe
    Presedintia Romaniei
    http://www.presidency.ro
    Guvernul Romaniei
    http://www.guv.ro

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri