Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primul dictionar moldovenesc - romanesc

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Luni, 28 iulie, urmeaza sa fie publicat la Chisinau primul dictionar "moldovenesc - romanesc", catalogat de analistii politici drept un nou pas al puterii comuniste de la Chisinau in ofensiva de moldovenizare a vietii publice. Dictionarul este o premiera pentru Republica Moldova si contine 19.000 de cuvinte si forme lingvistice, are 340 de pagini si a aparut intr-un tiraj de 5.000 de exemplare. Autorul dictionarului este Vasile Stati, considerat unul dintre promotorii cei mai activi ai teoriei moldovenismului, in voga in perioada sovietica. Potrivit acestei teorii, moldovenii si romanii ar fi doua natiuni distincte si ar vorbi doua limbi diferite. Potrivit lui Stati, "cartea este destinata profesorilor, elevilor, studentilor, politicienilor, inclusiv prim-ministrilor, fiind o sursa cuprinzatoare de informatii pentru toti purtatorii limbii moldovenesti si pentru purtatorii limbii romanesti".
    Un dictionar facut pentru Adrian Nastase
    Ziarul Flux a extras si citeva exemple din noul dictionar, fara a preciza insa care este varianta moldoveneasca si care e cea romana in opinia autorului. Spre exemplu, "capac la cratita" s-ar traduce drept "acoperis", "cumsecade, de treaba" prin "acatarii", "blonda" prin "albineata".
    Ziarul "Comunistul", publicatie a partidului de guvernamint, titreaza pe pagina a doua: "Moldovenii il lumineaza pe premierul romanesc". Autorul articolului scrie ca moldovenii au editat dictionarul moldovenesc - romanesc "pentru a-i salva onoarea premierului roman, Adrian Nastase". Participind la o reuniune de la Trieste, in noiembrie 2001, "Nastase a ramas cracanat (s.n.) cind a citi pe una din cabinele translatorilor «limba moldoveneasca»". Atunci, seful guvernului roman ar fi declarat oficial de la tribuna ca, pina cind nu se va face un dictionar romano-moldovenesc, el va continua sa creada ca limba pe care a vorbit-o reprezentantul Republicii Moldova este limba romana. "Acum, se spune in articol, e rindul lui Adrian Nastase sa recunoasca public ca reprezentantul Republicii Moldova a vorbit atunci in limba moldoveneasca".
    De altfel si autorul dictionarului il ironizeaza pe premierul roman in prefata lucrarii. "Noi, moldovenii, purtatori ai limbii moldovenesti, dorind sa-l luminam pe Adrian Nastase si alti romani de-al de el (s.n.) din Romania, am elaborat si tiparit dictionarul moldovenesc-romanesc.", scrie Vasile Stati.
    Un exemplu de romano-fobie
    Doctorul in filologie Ion Ciocanu a declarat ieri pentru BBC ca noul dictionar reprezinta o arma in miinile conducerii Republicii Moldova de rusificare a romanilor din partea stinga a Prutului.
    "Conducerea de astazi, prin «romano-fobia» pe care o cultiva si o inoculeaza tuturor celor care ii dau ascultare, poate sa faca si aceasta neghiobie care se numeste «Dictionar moldo-roman".
    In anii '30 un tip de dictioonar asemanator fusese editat la Tiraspol, care explica anumite cuvinte romanesti, inlocuindu-le cu altele noi, inventate ad-hoc. De exemplu, cuvintul "dictionar" era tradus drept "cuvintelnic", "cravata" prin "gitlegau", "acid" prin "acreala" etc, in stilul "puristilor" de la mijlocul secolului al XIX-lea din Tarile Romane.
    In afara de dictionar, Vasile Stati a mai scos acum un an si un curs de istorie a Moldovei in care neaga identitatea nationala comuna a romanilor si moldovenilor. Acest curs ar putea fi predat elevilor in scolile cu predare in limba romana din Republica Moldova chiar incepind din luna septembrie. Tot in toamna, in Moldova va fi organizat si primul recensamint din ultimii 14 ani, care va arata citi dintre locuitorii Republicii Moldova se vor declara moldoveni, citi romani si care va fi limba materna pe care acestia o vor alege. (M. MITRICA)

    caseta
    Mostre de moldovenisme
    - capac la cratita - acoperis;
    - adevarat - istina;
    - adeverinta - zapisca;
    - intelept - adinc;
    - afise - foi volante;
    - placere - ahota;
    - binedispus, dornic, pasionat - ahotnic;
    - acest - aiest, aiasta;
    - geamat - aiurit;
    - destept - hitru, mintios;
    - blonda - albineata;
    - pistrui - alunele;
    - suferinta - aman;
    - amarit - dosadit
    - piatra pretioasa - alunica

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri