Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD se razbuna contestind alegerile

Geoana presedinte doar pentru o noapte - o jignire de neiertat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Bucuria in taberele reunite ale PSD si PNL a tinut doar citeva ore

    PSD a decis sa conteste rezultatele alegerilor prezidentiale, a anuntat aseara liderul social-democratilor, Mircea Geoana: "Nu putem sa raminem impasibili in fata celor cinci milioane de romani care ne-au acordat increderea si a democratiei romanesti". El a declarat ca PSD va contesta la Curtea Constitutionala alegerile si va depune la Biroul Electoral Central "dovezile de frauda". Legea electorala prevede ca rezultatele votului pot fi invalidate intr-o circumscriptie numai in cazul in care se constata fraude in masura sa influenteze rezultatul votului.

    Dintre liberali, Tariceanu ar intra cu PDL la guvernare

    Daca Traian Basescu obtine al doilea mandat de presedinte, PNL va apara inca o data valorile democratice in Romania, a declarat aseara si presedintele liberal, Crin Antonescu. Anterior, vicepresedintele Ludovic Orban respinsese in termeni duri orice colaborare cu PDL, in timp ce vicele Relu Fenechiu a declarat pe un ton mai diplomatic ca intre a guverna cu PDL si a fi in opozitie ar alege a doua varianta. Totusi, afirma Fenechiu, discutiile cu PDL ar putea sa inceapa sa aiba sens daca democrat-liberalii vin cu garantia ca liberalii vor avea premierul sau ca va fi guvern de uniune nationala. O deschidere si mai mare a aratat-o liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a declarat ca intelegerea cu PSD era conditionata de succesul lui Mircea Geoana la prezidentiale, dar ca datele problemei sint acum altele si ar trebui ca PNL sa discute cu toti partenerii politici, inclusiv cu PDL.

    In fine, al treilea membru al noii majoritati parlamentare, UDMR, este inca dezorientat. Liderul Uniunii, Marko Bela, spune ca a avut o intilnire cu lideri ai PNL, la care au convenit sa "mearga impreuna" si ca exista posibilitatea ca majoritatea constituita si cu PSD sa continue, desi are "o problema foarte serioasa" prin faptul ca primarul Klaus Johannis "s-a recuzat". Primarul Sibiului a anuntat ieri dimineata ca nu se mai pune problema sa fie premier dupa ce Traian Basescu a recistigat Presedintia.

    Alegerile in cifre. Mircea Geoana a cistigat in Rusia si Belarus

    Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale cu un scor de 50,33%, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,66% din voturi, arata rezultatele finale provizorii date publicitatii de Biroul Electoral Central ieri dupa-amiaza. Pentru ca ele sa devina definitive, trebuie validate de Curtea Constitutionala. Practic, Traian Basescu a obtinut 5.275.808 voturi, cu 70.048 mai multe decit Mircea Geoana. Prezenta la vot a fost mai mare decit la primul tur: 58,02%. Rezultatele finale anuntate ieri de BEC sint provizorii, ele urmind sa devina definitive in urma solutionarii eventualelor contestatii si a validarii de catre Curtea Constitutionala.

    Votul romanilor din strainatate l-a favorizat net pe actualul presedinte, care a obtinut 78,86%, respectiv 115.831 de voturi, in timp ce Geoana a fost votat de 31.045 romani. Astfel, in Spania, Traian Basescu a obtinut 81,1% din voturile exprimate, iar in Italia - 77,76%. In Republica Moldova, din cei aproximativ 12.000 de votanti, 94,82% au fost sustinatori ai candidatului PDL. Romanii americani, dar si cei din Franta, Germania si Grecia, au tinut tot cu Traian Basescu.

    In schimb, Mircea Geoana a obtinut peste 50% din voturi in teatrele de operatii: in Kosovo - 52,05% din cele 292 de voturi valabil exprimate, iar in Afganistan - 57,54%. De asemenea, Geoana a obtinut victoria in Rusia, fiind ales de 54,93% din cei aproximativ 150 de romani care s-au prezentat la vot. Liderul PSD a mai cistigat alegerile in Albania, Algeria, Angola si Bosnia si Hertegovina. De asemenea, in Belarus, Geoana a obtinut peste 76%.

    Observatorii internationali: neregulile observate trebuie cercetate de urgenta

    Turul doi al alegerilor prezidentiale a confirmat aspectele pozitive notate in primul tur, indeosebi faptul ca in general s-au respectat angajamentele fata de OSCE si alte standarde internationale pentru alegeri democratice, libertatile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv si administrarea eficienta a alegerilor. In timp ce autoritatile au luat masuri pentru a remedia unele neajunsuri observate in primul tur al alegerilor si pentru a investiga neregulile suspectate, sint necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slabiciunile ramase astfel incit sa fie imbunatatit procesul electoral si sa fie intarita increderea publica. In special, informatiile privind presupuse nereguli observate in al doilea tur ar trebui cercetate de urgenta.

    OSCE a remarcat ca ambele parti si-au intetit campaniile negative, inclusiv sub forma unor materiale electorale care, incalcind legislatia existenta, au fost concepute intr-o asemenea maniera incit sa semene cu materialul real de campanie al candidatului atacat.

    In ansamblu, media a continuat sa acopere in mod variat si amplu alegerile prezidentiale, ceea ce a permis alegatorilor sa opteze in cunostinta de cauza. Candidatii au putut avea acces in media fara restrictii. In general, felul cum televiziunea publica a acoperit alegerile a fost echilibrat, neutru si corect. In schimb, la unele televiziuni private - Realitatea TV si reteaua Antena - a lipsit echilibrul si obiectivitatea, iar acestea au abordat o atitudine agresiva impotriva presedintelui in exercitiu. In presa scrisa, Evenimentul Zilei, Gindul si Romania libera au fost mai echilibrate, in timp ce Jurnalul National si Cotidianul au fost impotriva presedintelui in exercitiu, apreciaza OSCE.

    Enigma exit-poll-urilor

    Dumica seara, la ora 21, patru televiziuni au prezentat rezultatele sondajelor facute pe parcursul zilei, in sectiile de votare, de patru institutii de chestionare publica. Astfel, CURS a l-a dat cistigator pe TVR pe Mircea Geoana, cu 50,8% din voturi, Insomar l-a scos cistigator tot pe Mircea Geoana la Realitatea (51,6%), CCSB i-a dat 51% aceluiasi Mircea Geoana la Antena3, insa CSOP l-a situat la B1TV pe Traian Basescu pe primul loc, cu un scor izbitor de exact: 50,4%. Reprezentantii institutelor de sondare a opiniei publice au dat, toti, vina pe votul romanilor din strainatate pentru eroarea aparenta dintre rezultatele anuntate duminica seara si schimbarea de luni dimineata, dupa numaratoarea voturilor.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri