Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Psihiatrii se opun obligativitatii examenului psihiatric pentru anumite profesii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Intr-un comunicat comun de presa al Asociatiei Psihiatrice Romane si Ligii Romane pentru Sanatate Mintala, se afirma ca o asemenea modificare a proiectului legii contravine principiilor cuprinse in Anexa Rezolutiei ONU 46/119, din 1991, in spiritul carora a fost elaborat proiectul de lege, ea conferind psihiatrilor atributii ce depasesc limitele si statutul profesiunii de medic si deschizind calea abuzurilor psihiatrice.
    Miercuri, deputatul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de sanatate, a trimis presei un comunicat in care aprecia ca legea privind sanatatea mintala trebuie sa prevada obligativitatea evaluarii psihiatrice pentru exercitarea unor anumite profesii, cum ar fi cele de parlamentar, profesor, medic si magistrat.
    In comunicatul elaborat dupa sedinta de audieri si dezbateri generale asupra acestei legi, Mircea Ifrim afirma ca ar trebui facuta o evaluare pshiatrica si in cazul candidatilor la admiterea in facultate, deoarece studentii schizofrenici pot deveni un pericol pentru colegi si profesori.
    In ceea ce-i priveste pe parlamentari, profesori, medici si magistrati, comunicatul arata ca aceste profesiuni necesita integralitate psihica, iar persoanele bolnave psihic, cu un comportament inadecvat manifestat periodic, pot deveni un pericol public.
    La audieri au participat sase specialisti in domeniu, concluzia fiind ca o astfel de propunere legislativa reprezinta o necesitate, deoarece creeaza conditii optime de ingrijire a pacientilor cu tulburari psihce de catre medicii psihiatrii si societatea civila.
    Comisia de sanatate doreste ca aceasta lege, care este o initiativa in premiera Romania, sa fie promovata in acest an, mai ales ca 2001 este "Anul medical al sanatatii mintale".
    Legea sanatatii mintale incorporeaza cele zece principii de baza pentru protectia persoanelor cu tulburari psihice ale OMS, precum si prevederile Rezolutiei ONU, din 1991, referitoare la protectia persoanelor suferind de o maladie mintala si la ameliorarea ingrijirilor in domeniul sanatatii mintale, se arata in comunicat.
    Cele doua asociatii precizeaza, insa, ca in Anexa Rezolutiei ONU nr. 46/119/17.12.1991 intitulata "Principii pentru protectia persoanelor care sufera de o boala mintala si pentru imbunatatirea ingrijirilor in domeniul sanatatii mintale", la principiul numarul IV intitulat "Decizia asupra diagnosticului de boala mintala", in cadrul articolului 2 se spune ca "decizia de boala mintala nu trebuie niciodata sa se bazeze pe considerente politice, economice sau de situatie sociala, nici de apartenenta la un grup cultural, rasial sau religios, nici pe oricare alt considerent care nu are legatura cu starea de sanatate mintala".
    De asemenea, potrivit articolului 4, "Faptul ca in trecut o persoana a fost tratata sau spitalizata nu poate prin el insusi sa justifice diagnosticul prezent sau viitor al bolii mintale" iar in articolul 5 se afirma: "Nici un individ si nici o autoritate nu poate clasa o persoana ca suferinda de o boala mintala, nici sa indice sub alta forma ca aceasta persoana sufera de o asemenea boala decit daca aceasta se face in scopuri direct legate de boala mintala si de consecintele ei".
    Aceste principii se regasesc in forma propusa de catre expertii psihiatri ai celor doua organizatii intrucit ele se reflecta in principiile eticii medicale in general si a eticii psihiatrice in special care pun pe prim plan respectul demnitatii umane, consimtamintul liber al persoanei de evaluat si confidentialitatea datelor obtinute, se precizeaza in comunicatul semnat de Vasile Chirita si Bogdana Tudorache, presedintii celor doua organizatii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri