Punct final in afacerea Columna
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Punct final in afacerea Columna

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Fostul director general si fostul contabil sef de la Combinatul de ingrasaminte chimice "Turnu", Voinea Oprea si Marta Toader, acuzati ca au sponsorizat cu trei miliarde de lei Fundatia "Columna" din banii combinatului, au fost condamnati la opt ani de inchisoare, respectiv sapte ani, Curtea de Apel Bucuresti considerind ca cei doi sint vinovati de gestiune frauduloasa. Initial Tribunalul Teleorman ii condamnase pe cei doi la cite 14 ani de inchisoare pentru inselaciune. Oprea si Toader au contestat sentinta Tribunalului la Curtea de Apel, unde s-a luat in dicutie schimbarea incadrarii juridice a faptelor celor doi.
  Potrivit rechizitoriului, la 15 octombrie 1996, FPS - actionar majoritar al SC "Turnu Magurele" SA - a oferit la licitatie spre vinzare o parte din actiunile sale, pentru ca societatea cu capital majoritar de stat sa se privatizeze. Astfel, 51% din actiunile FPS au fost vindute societatilor "Eurotrading Chemicals" si "PAS Chim Turnu" (Asociatia salariatilor combinatului Turnu Magurele). In contractul de vinzare-cumparare se mentioneaza ca "Eurotrading Chemicals" a obtinut 41% din actiuni, iar "PAS Chim Turnu" 10%. In urma privatizarii s-a constituit SC "Turnu" SA, ai carei actionari sint: "Eurotrading Chemicals"- 41%, FPS - 34,6%, SIF Oltenia - 10,2%., "PAS Chim Turnu" - 10% si PPM - 4,2%.
  Oprea Voinea (49 ani) a fost numit director general, iar Marta Toader (45 ani) a fost numita in functia de director economic. Potrivit contractului de management, Voinea nu avea voie sa incheie acte, unde era necesara aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). La sfirsitul anului 1996, desi bilantul economic nu era intocmit, Oprea Voinea si Marta Toader cunosteau cu aproximatie rezultatele financiare, respectiv ca societatea inregistrase pierderi de 32 de miliarde de lei. Totodata, ei stiau ca urma sa realizeze un profit de trei miliarde de lei.
  In decembrie 1996, Voinea a avut o discutie cu Victor Dobrescu, presedintele Fundatiei "Columna", in urma careia s-a decis ca cele trei miliarde de lei profit sa fie transferate din contul combinatului, in cel al fundatiei, cu titlul de "sponsorizare". Voinea si-a depasit atributiile, cind a semnat actele pentru transferarea celor trei miliarde de lei, deoarece o astfel de decizie trebuia luata in AGA. La 18 aprilie a.c., dupa intocmirea bilantului, AGA hotaraste ca "profitul inregistrat, in valoare de 3,79 de miliarde de lei, sa fie utilizat pentru acoperirea pierderii inregistrata in 1996", iar SC Turnu nu datoreaza dividente actionarilor sai. La 10 decembrie 1996, inainte ca AGA sa decida asupra profitului, Voinea ii da dispozitie economistei Marta Toader sa intocmeasca un ordin de plata si sa transfere suma de 100 de milioane de lei in contul SC "Eurohouse 2000", conform intelegerii dintre directorul general al combinatului si presedintele Fundatiei "Columna". Voinea si Toader au hotarit ca la semnificatia platii sa fie trecuta mentiunea "plata marfa magazin".
  Banii care au fost transferati in contul SC "Eurohouse 2000", au fost folositi de aceasta societate pentru a cumpara produse alimentare, care, in numele Fundatiei "Columna", au fost oferite ca ajutor social, atit angajatilor SC "Turnu", cit si altor persoane defavorizate.
  Conform anchetatorilor, asa-zisa sponsorizare catre Fundatia "Columna", nu este intimplatoare. Mai exact, Fundatia "Columna", SC "Eurohouse 2000", Banca "Columna" si SC "Eurotrading Chimicals" fac parte din grupul de firme "EuroColumna". Cu fiecare dintre aceste societati, SC "Turnu" a avut raporturi economice strinse. (Dan POPA)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Temă

  Cătălin ONOFREI

  Temă

  Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Epilare inghinală

  Briscan ZARA

  Epilare inghinală

  Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Ciprian IFTIMOAEI

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

  New York, metropola vizionară

  Mihai DORIN

  New York, metropola vizionară

  Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

  pulspulspuls

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

  Caricatura zilei

  Urna

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.