Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Radu Vasile renunta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Incapatinarea lui Radu Vasile de a accepta demn o infringere impinge Romania intr-o postura ridicola. Majoritatea agentiilor de presa din lume titreaza stiri despre existenta a doi premieri la Bucuresti, situatie ce pare unica in lumea civilizata. Dupa ce, alaltaseara, presedintele a decis revocarea lui Radu Vasile din functie si numirea ca interimar a lui Alexandru Athanasiu, fostul premier a anuntat ca are in vedere formarea unui nou Guvern deoarece, in opinia sa, "actualul Executiv nu este legal constituit". Vasile a reiterat faptul ca, in opinia sa, singura modalitate de a fi indepartat din functie este depunerea unei motiuni de cenzura de catre PNTCD. "Daca motiunea are succes, inseamna ca ma retrag, conform Constitutiei, daca nu, PNTCD va fi intr-o mare dificultate", a precizat Vasile. Nervoasa pe intorsatura pe care au luat-o lucrurile, conducerea taranista a decis ieri suspendarea lui Radu Vasile din functia de secretar general al PNTCD, pe o perioada de doi ani. In aceasta functie a fost numit Constantin Dudu Ionescu. Aseara, Radu Vasile a cedat totusi la unele din pretentiile sale, anuntind ca se va intoarce in Senat, el fiind si senator PNTCD. La Palatul Victoria, ieri, domnea haosul. Primul venit de dimineata, Alexandru Athanasiu, s-a instalat in biroul fostului premier. Radu Vasile, venit mai tirziu, a ocupat o latura marginasa a cladirii, unde are intilniri cu apropiatii sai din PNTCD, ba chiar, intre timp, spune ca negociaza cu "unii lideri sindicali".
    In Parlament, liderul PDSR Adrian Nastase a suspendat lucrarile Camerei Deputatilor pe motiv ca deputatii nu pot munci cita vreme nu stiu care este componenta Guvernului. La fel, si senatorii PDSR s-au retras de la lucrari "pe toata perioada crizei". "Din punct de vedere constitutional, Radu Vasile este inca premier", a precizat Nastase. Ieri, sustinatorii lui Radu Vasile din partid au decis formarea unui Grup Popular in PNTCD, pentru reforma interna a partidului.
    Cine va fi viitorul premier?
    PNL - Presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, si prim-vicepresedintele Valeriu Stoica au fost mandatati de catre Biroul Permanent Central al partidului, intrunit aseara in sedinta extraordinara, sa negocieze cu partenerii de coalitie variantele de iesire din criza guvernamentala, au declarat surse din conducerea liberala. Cei doi lideri ai PNL au cerut conducerii partidului sa-i mandateze pentru a negociza urmatoarele variante: in cazul unui prim-ministru taranist, PNL il va sustine pe Radu Sirbu; in cazul desemnarii unui premier independent, PNL l-ar putea accepta pe Mugur Isarescu, insa mai multi membri ai BPC au obiectat ca actualul guvernator al BNR ar putea sa nu puna in aplicare programul de relaxare fiscala si forma conceputa de PNL sau sa-si asume creditul pentru acest pachet de masuri. Daca liderii coalitiei si presedintele Emil Constantinescu decid desemnarea unui premier care sa nu fie membru al PNTCD, PNL il va sustine pe prim-vicepresedintele Valeriu Stoica pentru conducerea Guvernului. Ultima varianta, cea a alegerilor anticipate, a fost respinsa in unanimitate de liderii liberali. Sursele citate au precizat ca PNL va pune drept conditie obligatorie pentru participarea la guvernare includerea in programul de guvernare al noului Cabinet a masurilor de relaxare fiscala. Presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat, dupa sedinta extraordinara a conducerii partidului, ca noul premier ar trebui desemnat in maximum doua zile pentru evitarea unei crize politice "periculoase". "Ar fi bine ca joi noul premier sa prezinte Guvernul si programul de guvernare", a spus Quintus. El a precizat ca "in nici un moment nu s-a luat in calcul varianta schimbarii vreunui mnistru. "Guvernul ramine acelasi, primul ministru se schimba", a afirmat presedintele PNL. Quintus a spus ca PNL nu a putut lua nici o hotarire in problema desemnarii noului premier, deoarece PNTCD trebuie sa faca propuneri pentru aceasta functie.
    Quintus le-a recomandat taranistilor sa propuna o singura candidatura si a precizat ca desemnarea noului premier s-ar putea face la intilnirea de marti dintre liderii coalitiei si presedintele Constantinescu.
    PNTCD - Pina acum, PNTCD nu a desemnat un candidat la functia de premier, in discutiile din cadrul partidului fiind avansate numele lui Constantin Dudu Ionescu, Radu Sirbu, Mircea Ciumara si Ulm Spineanu. Surse din conducerea spun ca la nivelul conducerii partidului nu se poate pune inca problema desemnarii unui nou premier si inceperii negocierilor cu partenerii de coalitie, deoarece principalul obiectiv in acest moment este "anihilarea" lui Radu Vasile, pentru a nu se ajunge la fractionarea PNTCD. Toti cei patru au fost prezenti ieri la discutia dintre seful statului si conducerea PNTCD, ultimii doi prezentindu-si si aptitudinile pe care le au pentru o asemenea functie. De asemenea, se pare ca, pe parcursul discutiilor, vicepresedintele Ciumara ar fi sustinut ca Radu Sarbu nu are suficient sprijin in interiorul partidului pentru a accede in fruntea Cabinetului. Or, asa cum se stie, preferintele lui Emil Constantinescu se indreapta catre Radu Sarbu.
    PD - Consiliul Politic al PD s-a reunit in cursul zilei de ieri, dar nu a putut lua o decizie, tot din cauza faptului ca PNTCD nu s-a decis asupra candidatului pentru functia de premier. Surse din PD au declarat ca exista putine sanse ca PNTCD sa propuna un premier bun, care sa fie si taranist si, in aceasta situatie, o solutie ar fi guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
    PDSR profita de degringolada
    In ambele Camere ale Parlamentului activitatea a fost blocata ieri ca urmare a interventiei PDSR. Ion Iliescu il acuza pe Emil Constantinescu ca a incalcat grav Constitutia si a anuntat ca PDSR va boicota lucrarile Legislativului pina cind va fi lamurita situatia lui Radu Vasile. Iliescu a apreciat ca "primul-ministru nu poate fi revocat decat de Parlament, printr-o motiune de cenzura". . Pe de alta parte, liderul PDSR a tinut sa precizeze ca partidul sau nu are nici un motiv sa sustina Guvernul Radu Vasile, avand in vedere practica acestuia de ocolire a Parlamentului prin ordonante de urgenta, insa nu poate sa accepte incalcarea Constitutiei.
    In viziunea lui Iliescu, noul guvern ar trebui sa fie nepartizan, "de tipul Guvernului Stolojan", care a fost desemnat pe baza consultarilor intregului arc politic. "PDSR nu are de gind sa participe la un astfel de guvern, dar vrem sa participam la negocieri, ne intereseaza primul-ministru si ministrul de Interne, astfel incit sa se organizeze alegeri corecte", afirma Iliescu.
    PDSR a acceptat spre seara o invitatie la Cotroceni, dar a mentionat ca discutia trebuie concentrata doar pe "situatia anticonstitutionala creata in urma revocarii de catre presedintele Constantinescu a primului-ministru Radu Vasile".
    Radu Vasile a format Grupul Popular din PNTCD
    Sustinatorii lui Radu Vasile au format, ieri, Grupul Popular al PNTCD, care va avea ca obiectiv reformarea acestui partid. Sorin Lepsa a anuntat ca Radu Vasile nu va parasi PNTCD. Sedinta de constituire a avut loc intr-o aripa a Palatului Parlamentului, in timp ce in alta aripa se desfasura o intrunire a restului grupului parlamentar al PNTCD. Vicepresedintele PNTCD Remus Opris considera ca vicepresedintele Sorin Lepsa inventeaza noi articole in Regulamentul Camerei Deputatilor prin anuntul privind constituirea unui grup popular in cadrul grupului parlamentar PNTCD civic-ecologist din Camera Deputatilor. Opris a aratat ca in fiecare Camera a Parlamentului nu exista decit un grup parlamentar al PNTCD, "care se manifesta si se va manifesta unitar".
    Romania, o tara cu doi premieri
    Decizia de revocare din functie a premierului a fost luata de presedintele Emil Constantinescu dupa o intilnire cu liderii coalitiei ce se s-a desfasurat la Cotroceni ieri dimineata. In locul lui Radu Vasile a fost numit interimar ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Alexandru Athanasiu.
    Argumentul constitutional invocat de presedinte este urmatorul: "primul-ministru Radu Vasile se afla in imposibilitate de a-si exercita atributiile, datorita demisiei majoritatii membrilor Guvernului, ceea ce pune Guvernul in imposibilitatea de a functiona". In comunicatul remis presei presedintele constata ca toate partidele din coalitia guvernamentala, care au fost consultate, in conformitate cu articolul 102 din Constitutie, cu ocazia desemnarii domului Radu Vasile in calitate de prim-ministru, i-au retras acestuia sprijinul politic". In final, se anunta ca ministrii demisionari au acceptat sa-si reia activitatea in Guvernul interimar condus de domnul prim-ministru interimar, Alexandru Athanasiu.
    A doua lovitura a venit din partea PNTCD. Pentru ca Radu Vasile anuntase ca isi va relua atributiile de secretar general al PNTCD, conducerea taranista a decis, ieri, supendarea lui din functiile detinute in PNTCD, pe o perioada de doi ani.
    "Nu ma supun"
    Radu Vasile a anuntat imediat dupa revocarea din functie, luni noaptea, ca nu se va supune decretului prezidential. Vasile a spus ca nu se afla in situatia invocata in comunicatul Presedintiei. Noul Guvern va fi, potrivit lui Vasile, condus de la Cotroceni, deoarece presedintele manifesta simptomele unui regim prezidential de tip Eltin sau Lukasenko. Ieri dimineata a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala decizia de revocare din functia de premier, desi Potrivit Constitutiei si Legii Curtii Constitutionale, Curtea nu are printre atributii in analizarea constitutionalitatii decretelor prezidentiale. A adaugat ca are in vedere constituirea constituirea unui nou Guvern, deoarece, in opinia sa, actualul Executiv provizoriu nu este legal constituit. El nu a dorit sa faca publice numele membrilor guvernului pe care intentioneaza sa-l formeze, precizind doar ca secretarul de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Norica Nicolai, face parte din acest cabinet. Vasile a reiterat faptul ca, in opinia sa, singura modalitate de a fi indepartat din functie este depcunerea unei motiuni de cenzura de catre PNTCD. "Daca motiunea are succes, inseamna ca ma retrag, conform Constitutiei, daca nu, PNTCD va fi intr-o mare dificultate", a precizat Vasile.
    Lupta pentru birouri la Palatul Victoria
    Decis sa isi exercite in continuare atributiile de premier, Radu Vasile a venit la Palatul Victori. Aici si-a gasit deja biroul ocupat de Athanasiu. Noul guvern tinea deja o sedinta in care dezbatea chestiuni de functionare a Executivului in urmatoarea perioada, in limitele pe care le confera legea pe perioada interimatului. Athanasiu a declarat ca actualul Guvern interimar nu poate elabora proiecte de lege sau ordonante. El spera ca perioada interimatului sa dureze cit mai putin.
    Imperturbabil, Radu Vasile s-a intilnit cu sustinatorii sai din PNTCD si a avut o intrunire cu liderii centralelor sindicale. Ex-premierul spera inca in sprijinul PD mai ales ca ministrii democrati nu par a fi demisionat, fapt afirmat de Traian Basescu. Radu Berceanu a avut o exprimare ambigua, initial declarind ca nu a demisionat, insa, la insistentele jurnalistilor, a raspuns, in final, afirmativ. Berceanu a declarat ca Romania ar fi avut nevoie de cu totul altceva in aceste zile decit aceste schimbari care nu folosesc nimanui.
    In tabara ex-premierului a intervenit o fisura grava, o parte a tinerilor - cei din organizatia universitara a PNTCD - amendind refuzul lui Radu Vasile de a renunta la functie si cerind excluderea din partid a presedintelui Organizatiei de Tineret, Alexandru Popescu.
    "Vasile era un tip simpatic"
    Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa extraordinara ca deciziile lui de partid privind schimbarea premierului si suspendarea lui din toate functiile din partid pe timp de doi ani, sunt irevocabile. Liderul taranist a derulat filmul evenimentelor din ultima vreme precizind ca "Radu Vasile a facut stingacii care ne-au enervat". Diaconescu a mai declarat cu sinceritate: "Personal, imi pare rau ca s-a ajuns in aceasta situatie. Radu Vasile era un tip simpatic, facea bancuri, glume...". Cit priveste intentia lui Radu Vasile de a constitui un grup popular in interiorul PNTCD, Ion Diaconescu a declarat ca "fostul premier" in manifestarile lui excentrice a spus mai de mult ca va face un partid popular.Cu toate aceste,a presedintele PNTCD nu crede in posibilitatea scindarii partidului. In opinia sa, sustinatorii lui Vasile din partid nu vor fi "vinati", cu conditia sa nu faca "declaratii aiurea" si sa nu participe la "manifestari dizidente".
    Am avut cu Radu Vasile o colaborare buna
    Interviu cu primul ministru interimar Alexandru Athanasiu
    - Domnule Athanasiu, de unde a venit, concret, propunerea desemnarii dumneavoastra ca premier interimar?
    - A venit si din partea presedintelui Constantinescu, dar si din partea unor lideri politici.
    - Ati acceptat greu sau imediat postul oferit?
    - Am acceptat cu inima grea, nu neaparat greu. Eu am avut cu domnul Radu Vasile o colaborare personala buna. Sigur ca acestui Guvern i se pot imputa foarte multe si nu numai neaparat premierului. Insa era evident ca Radu Vasile nu mai avea sprijinul propriului partid si nici al PNL, deci al Conventiei Democratice, in numele careia fusese sustinut. Deci, din punct de vedere politic, lucrurile sint clare, chiar daca Constitutia nu straluceste prin expresivitate si claritate in acest domeniu.
    - Dar un nou premier desemnat si validat de Parlament nu ar presupune si un nou program guvernamental?
    - Faptul ca dumneavoastra, presedintele PSDR, ati fost desemnat premier interimar ar putea fi interpretat ca o reflectare a discutiilor si, eventual, a neintelegerilor intre presedintele Constantinescu si conducerea PNTCD? In mod normal, in momentul in care s-a hotarit debarcarea premierului, numele succesorului trebuia deja stiut, hotarit si investit.
    - Este o posibila interpretare, dar nu va pot da un raspuns bazat pe o informatie, sa zic, din interiorul PNTCD.
    - Nu din interiorul PNTCD, ci din tonul discutiilor de ieri noapte de la Cotroceni.
    - Au fost si propuneri pentru alte persoane, inclusiv din partea PNTCD, dar, contactate telefonic, aceste persoane au refuzat. Unul dintre nume este si cel al domnului ministru Nicolae Noica, pentru postul de premier interimar.
    - Dar, odata Radu Vasile debarcat, trebuia desemnat imediat premierul, nu premierul interimar.
    - Nu, nu. Astazi, probabil, va fi anuntata persoana premierului
    .- Acea persoana este Radu Sirbu ?
    - Este posibil, dar nu este obligatoriu
    - Din punct de vedere strict personal, cum apreciati metodele folosite fata de Radu Vasile, de catre PNTCD si de catre presedintele Constantinescu?
    - Eu cred ca intre cei doi a fost de la inceput o lipsa de comunicare si nu era vorba numai de persoane, ci de institutii. Aceasta situatie s-a agravat in timp. Cele doua institutii trebuie sa fie in conlucrare, nu in competitie. (A consemnat Marian Ghiteanu)
    AFP: Romania pare sa aiba doi premieri
    "«Refuz sa demisonez! Invit fortele politice interesate sa depuna o motiune de cenzura in Parlament!», a tunat dl Vasile, invocind la gramada sustinerea premierului britanic Tony Blair si sanatatea sa ruinata din cauza muncii asidue. Dl Vasile se ferea, marti, sa iasa in evidenta, dupa ce in ajun calificase decizia presedintelui de a-l demite ca anticonstitutionala".
    REUTERS: Premierul roman, rasturnat prin revolta
    "Revolta condusa de conservatorii din formatiunea crestin-democrata a izbucnit luni, la aproape zece ani de la miscarea prin care a fost rasturnat dictatorul comunist Nicolae Ceausescu. Cei sapte ministri crestin-democrati din Guvern au dezertat, spunind ca vor demisiona, dar Vasile a replicat la televiziune, refuzind sa plece."
    Associated Press: Romania, aruncata intr-un haos politic
    "Guvernul Vasile a fost incomodat de luptele politice interne si acuzat de multi ca blocheaza reformele economice. In ultimii trei ani, standardele de viata au scazut pentru multi dintre cei 23 de milioane de romani. In ultimele luni, in tara au izbucnit conflicte de munca si proteste de strada, pe fondul prabusirii salariului mediu lunar la un nivel echivalent cu 89 de dolari, in timp ce preturile erau in crestere."
    BBC: Premierul roman refuza sa plece
    "Dl Vasile s-a confruntat cu tot mai multe critici referitoare la ritmul lent al reformelor economice, in timp ce Romania se pregateste pentru viitoarea calitate de membru al Uniunii Europene. Dl Vasile si dl Constantinescu sint membri a aceluiasi partid - crestin-democratii. Dar cei care au demisionat au fost membrii Cabinetului din alte doua partide ale Coalitiei - sapte social-democrati si trei liberali - si ei sunt acum gata sa formeze un guvern interimar cu sprijinul presedintelui Constantinescu. Desi sabiile politice au fost scoase demult impotriva dlui Vasile, se spune ca liderii celor patru partide din Coalitia guvernamentala s-au abtinut pentru a nu crea o impresie proasta la Helsinki."
    Financial Times: Vasile, rasturnat de o revolta partial
    "Nemultumirea politica mocnea in Guvern de mai multe luni, in timp ce se exprima public ingrijorarea pentru performantele economice slabe ale Romaniei, care au propulsat popularitatea opozitiei ex-comuniste a PDsR. Politicienii din Coalitie au aminat, totusi, asaltul asupra premierului pina dupa momentul in care cererea Romaniei de a incepe negocieri de aderare cu UE a fost aprobata la Helsinki".
    Radu Vasile - evacuat din Guvern
    Surse SPP din Palatul Victoria sustin ca premierul Radu Vasile nu va mai avea acces, incepind de astazi, in sediul Guvernului. Ieri, spp-istii erau la un pas de a-i interzice sefului revocat al Executivului sa mai intre in cladire, in baza unui ordin emis de secretarul general al Guvernului prin care se interzice accesul lui Radu Vasile in Palatul Victoria dupa revocarea din functia de prim-ministru. Ordinul insa a fost revocat, cel putin pentru ziua de ieri, mai sustin sursele citate.Potrivit acestora, Radu Vasile nu a putut insa sa patrunda in biroul sau de la etajul al II-lea, spp-istii avind, in acest sens, instructiuni clare. Radu Vasile a fost nevoit sa-si caute un scaun, undeva la etajul IV, unde niste functionari l-au gazduit vreme de citeva ore. Nici Athanasiu, premierul interimar, nu a avut ieri propriul sau birou de prim ministru. Athanasiu a lucrat ieri, pina si dupa sedinta, in anticamera biroului ministrului de stat, Valeriu Stoica. Aghiotantii lui Radu Vasile au strins in doua valize obiectele personale ale fostului prim-ministru, aflat la un pas de evacuare.
    S-a respecat sau nu Constitutia?
    Potrivit comunicatului Presedintiei, premierul a fost revocat din functie din cauza ca Radu Vasile este "in imposibilitate de a-si exercita mandatul. Textul concret din constitutie este urmatorul: "Daca primul-ministru este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pina la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern."
    Opiniile pro si contra ale juristilor
    Premierul Radu Vasile nu se poate adresa Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea revocarii sale, intrucit Curtea Constitutionala nu are o asemenea atributie, insa ar putea ataca in contencios administrativ Decretul Presedintiei Romaniei de revocare a sa din functia de prim-ministru, a declarat Emil Boc,profesor la Facultatea de Stiinte Politice din Cluj-Napoca. Boc a precizat ca, din cel putin doua motive, comunicatul Presedintiei Romaniei de luni noaptea este neconstitutional. El a spus ca presedintele Romaniei nu poate revoca premierul, intrucit, potrivit art.108, alin.1 din Constitutie, raspunde politic numai in fata Parlamentului, nu si in fata presedintelui Republicii; premierul Radu Vasile nu se afla in imposibilitatea exercitarii atributiilor, "imposibilitatea" vizind starea fizica si nu politica a premierului; potrivit art.106 alin.2 din Constitutie, presedintele Romaniei nu poate revoca primul-ministru atunci cind acesta se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, ci poate sa desemneze (nu sa numeasca, asa cum se arata in comunicat) un alt prim-ministru interimar pentru a indeplini atributiile primului-ministru pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, dar nu mai mult de 45 de zile. El nu poate fi revocat, intrucit, tot potrivit art.106, alin.2, interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca prim-ministrul isi reia activitatea in Guvern.
    O opinie contrara are presedintele Ligii Apararii Drepturilor Omului, filiala Romania, avocatul Nicolae Stefanescu Draganesti. El considera legala decizia sefului statului de a-l revoca din functie pe premierul Radu Vasile, insa, in acelasi timp, apreciaza ca acesta are dreptul sa conteste hotarirea la Curtea Constitutionala, chiar daca "nu are nici o sansa". Draganesti a explicat ca premierul trebuia revocat din functie, pentru ca, prin demisia majoritatii membrilor Guvernului, Executivul se afla in imposibilitatea de a mai functiona. El a adaugat ca situatia era critica daca premierul Vasile nu se mai bucura "nici macar de increderea presedintelui tarii" si ca, "fortind putin anumite articole din Constitutie", aceasta a ales solutia optima si, de altfel singura posibila, pentru "bunul mers al tarii si pentru interesele poporului roman".
    De la Suceava, Vasile Lupu organizeaza o revolta in PNTCD
    Avind mai tot timpul o pozitie evaziva in cadrul disputelor din partid, vicepresedintele PNTCD Vasile Lupu, care este deputat de Iasi, a decis, se pare, sa ia taurul de coarne. Departe de Bucuresti, la Suceava, el a declarat pentru Mediafax ca este absolut necesara organizarea unui Congres al PNTCD pentru calificarea situatiei in partid. "Partidul inseamna un program, un statut, o doctrina si nu numai demnitati", a spus Lupu. El a adaugat ca, in situatia in care presedintele partidului nu a mai putut comunica cu premierul, actuala conducere a PNTCD trebuie sa-si asume raspunderea in fata Congresului. "Daca nu este in masura sa conduca activitatea politica a partidului intr-o perioada de guvernare, Congresul este singurul for competent care sa aprecieze activitatea actualului Birou de Conducere Coordonare si Control si, eventual, sa aleaga altul", a spus liderul PNTCD. "Voi invita organizatiile judetene sa intruneasca numarul necesar de semnaturi pentru convocarea Congresului", a mai spus Vasile Lupu.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri