Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Razboi pe fata la virful Justitiei: Joita da peste nas Curtii Supreme

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Eliberarea judecatoarei Andreei Ciuca stirneste controverse fara precedent in lumea justitiei. A doua zi dupa sentinta data de cei noua judecatori ai Curtii Supreme de Justitie, Parchetul a redactat un comunicat in care pune sub semnul intrebarii total decizia luata in cazul Ciuca. Decizia, citita in sedinta publica de un magistrat asistent, preciza "punerea in libertate de indata daca nu este arestata in baza unui alt mandat emis de un judecator". Or, ieri, Ministerul Public a invocat faptul ca, potrivit dispozitiilor din Codul de procedura penala, masura arestarii preventive poate fi luata fata de inculpat, in cursul urmaririi penale, exclusiv de catre procuror, pe un termen limitat la cel mult 30 de zile. Legea prevede si posibilitatea cenzurarii legalitatii acestei masuri de catre judecator, daca este sesizat cu plingere de catre cel arestat, situatie in care procurorul este obligat sa trimita instantei dosarul in termen de 24 ore, iar cel arestat este in mod obligatoriu adus in fata instantei, asistat de aparator.
    "Pe de alta parte, art.5 paragraful 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede ca persoana arestata sau detinuta trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau a unui alt magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare", sustine Ministerul Public. Acesta sustine ca, prin Nota de serviciu din 11 iunie 2003, conducerea Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie a recomandat ca nu mai tirziu de 3 zile dupa punerea in executare a mandatului de arestare preventiva, sa prezinte judecatorului, din oficiu, persoana arestata, solicitind instantei sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia arestarii.
    Joita: "Decizia contravine dispozitiilor interne si internationale"
    In aceste conditii, sustine Parchetul, decizia de speta (Andreea Ciuca - n.r.) care se refera la „dreptul” exclusiv al judecatorului de a lua masura arestarii preventive "contravine flagrant dispozitiilor interne si internationale mentionate, cita vreme acestea din urma impun doar obligatia aducerii celui arestat in fata magistratului judecator, dupa luarea acestei masuri de catre organul abilitat prin lege."
    Potrivit Ministerului Public, "este evident ca instanta care s-a pronuntat in sensul aratat a dat o proprie interpretare, extensiva, acestor dispozitii, stabilind in sarcina judecatorului o competenta care nu ii este atribuita de legea interna si nu este prevazuta de cea internationala, care face parte din dreptul intern".
    Ministerul Public adauga ca "hotarirea pronuntata nu constituie insa izvor de drept si nu este obligatorie pentru instante, judecatorii supunindu-se numai legii, nu si precedentului judiciar. De altfel, preluarea ei in practica instantelor, distinct de aspectul nelegalitatii invederat, ar fi de natura sa duca la perturbari in procesul de administrare a justitiei, afectind grav buna desfasurare a procesului penal."
    Cu toate acestea, pe 6 iunie, la doar trei zile de la decizia CEDO in cazul Pantea, secretarul de Stat in Ministerul Justitiei, Iulia Tarcea, a explicat ca precedentul Pantea poate duce la solutionarea favorabila si a altor cazuri asemanatoare. Iulia Tarcea s-a referit la lipsa calitatii procedurale a procurorului pentru a emite mandate de arestare. "Reluind principiile deduse din jurisprudenta sa anterioara, Curtea a aratat ca pentru ca un magistrat sa exercite functii judiciare in sensul Conventiei europene, el trebuie sa indeplineasca anumite conditii care reprezinta tot atitea garantii pentru persoana detinuta: independenta fata de Executiv si fata de parti; delimitarea functiei de urmarire penala de cea de decizie cu privire la privarea de libertate (interdictia ca aceeasi persoana, dupa luarea masurii arestarii, sa intervina in continuare in procedura, in conditii in care impartialitatea sa sa nu poata fi pusa la indoiala)", a spus secretarul de stat Tarcea.
    Ciuca:"Doar arestarea m-a redus la tacere"
    Imediat dupa sosirea la Tirgu Mures, judecatoarea Andreea Ciuca a declarat ieri dimineata, la ora 3:00, la biroul unuia din avocatii sai, ca ceea ce i s-a ?ntimplat a fost o ?nscenare, si a recunoscut ca doar arestarea sa a determinat-o sa nu se mai concentreze la dezvaluirile pe care intentiona sa le faca. ?ntimpinata cu aplauze de mai multi magistrati mureseni, judecatoarea Andreea Ciuca a declarat ziaristilor ca apreciaza profesionalismul si curajul judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie care, ?n opinia sa, s-au aplecat cu constiinciozitate asupra dosarului sau. Judecatoarea, arestata ?n urma cu doua saptamini de PNA, pentru luare de mita, a relatat ca pe scurt ca a fost supusa la tratamente inumane, ?ncepind cu arestarea, ancheta, care a durat 13 ore, urmata de transportarea sa de la T?rgu Mures la Penitenciarul Rahova. Judecatoarea a mai spus ca orice cauza bine judecata este un punct crucial ?n istoria Justitiei unui popor.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri