Razboiul unilateral este caz penal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Razboiul unilateral este caz penal

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Judecatorul spaniol Baltazar Garzon a apreciat in urma cu doua zile ca in cazul unui atac asupra Irakului fara mandat ONU, oficialii politici si militarii tarilor implicate ar putea fi adusiinfata Curtii Penale Internationale (CPI). Judecatorul, devenit celebru dupa arestarea, laLondra, a fostului dictator chilian Augusto Pinochet, in 1998, a precizat ca statutul CPIprevede ca, desi autoritatile unei tari nu pot fi considerate responsabile, "oficialii politici similitari sint pasibili de a fi trasi la raspundere", in caz de crime de razboi sau crimeimpotrivaumanitatii. "Daca va fi cazul, fara indoiala ca CPI se va sesiza", a adaugat judecatorul. "Desifaptele s-ar petrece intr-o tara in afara jurisdictiei CPI, sa nu uitam ca printre tarile care vorinterveni exista unele care au semnat tratatul de aderare la CPI si prin urmare sint supusejurisdictiei acestei instante (...) ceea ce inseamna ca liderii politici, militari si civili pot ficonsiderati raspunzatori", a subliniat judecatorul.Judecatorul Garzon a apreciat ca fiind "de-a dreptul paradoxala si grava" coincidenta intreinaugurarea CPI, marti, la Haga, si criza irakiana. Un atac fara aprobarea ONU ar fi ilegal, aspus Garzon, inainte de a critica atitudinea Statelor Unite care refuza sa adere la CPI.Washingtonul a avertizat "mereu ca nu va adera la CPI", iar actuala administratie americana"sfideaza dreptul international", a afirmat Garzon. "Important este ca va exista o instantajudiciara internationala permanenta, guvernata de principiile dreptului, ale impartialitatii siindependentei, avind rolul de a judeca delictele cele mai grave comise impotriva comunitatiiinternationale".CPI, infiintata prin Tratatul de la Roma, in iulie 1998, este primul tribunal permanent carepoate judeca persoane acuzate de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. CPInu poate fi sesizat decit in legatura cu cazuri care au avut loc dupa 1 iulie 2002. Pina inmomentul de fata, 89 de state au semnat tratatele de aderare la CPI, instanta care seconfrunta cu opozitia clara a Statelor Unite.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.