Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reconciliere ratata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Prima vizita esuata a Regelui Mihai se consuma in ziua de Craciun, in 1990. Intrat in tara fara acordul autoritatilor, fostul suveran este intors din drum pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In 1994, in timp ce facea o vizita in Franta, presedintele Ion Iliescu cere "un angajament ferm din partea ex-Regelui". Guvernul Romaniei a avut o atitudine deschisa in 1992, cind Regele Mihai I a fost in tara, dar in toamna lui 1993 i s-a solicitat o pozitie clara fata de regulile constitutionale. Tentativa Regelui Mihai de a vizita Timisoara, in 1994, de Pasti, a fost blocata de autoritati. Fostul monarh a apreciat ca, intrucit actuala putere nu a fost democratic aleasa, ea se teme de revenirea lui in tara. Un nou episod din acelasi serial are loc in octombrie 1994. Invitat in Romania pentru a participa la un simpozion international cu tema "23 August 1944 -Restituirea adevarului istoric", fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai, a sosit la Otopeni. Deoarece autoritatile nu i-au permis intrarea in tara, acesta a fost nevoit sa plece cu avionul, dupa o ora si jumatate, de pe Otopeni. Intr-un comunicat, Guvernul Romaniei a declarat ca nu este un moment potrivit pentru o vizita in Romania a fostului suveran.
    "Cetateanul strain Hohenzollern"
    Ion Iliescu declara, la momentul respectiv: "Daca doreste sa vina in Romania, cetateanul strain Hohenzollern trebuie sa adreseze o cerere Ambasadei romane din Elvetia". Desi Regele Mihai prezentase o scrisoare din 1993 prin care recunostea ordinea constitutionala actuala, seful statului cerea, de asemenea, ca fostul monarh sa precizeze ca "poporul este suveran". In 1995, Ion Iliescu si Mihai de Hohenzollern nimeresc, pentru prima oara, in aceeasi incapere. La Londra, cei doi participa, fara a se intilni, la un dineu cu ocazia ceremoniilor care marcau 50 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.
    Acelasi moment aduce o declaratie pozitiva a lui Iliescu: "Nu am contestat rolul pozitiv pe care fostul rege l-a avut la vremea sa. Eu nu sint de acord cu unele aprecieri care ii dau rolul central fostului suveran. Era un tinar de 22 de ani si a fost manipulat de toti. In acelasi timp, insa, in 1944, la 23 august, faptul ca a acceptat actiunea initiata de fortele lucide (...) a fost un act pozitiv".
    Nici dupa ce Ion Iliescu a pierdut alegerile (1996), disputa dintre cei doi nu si-a pierdut din vigoare. In martie 1997, pe cind Regele Mihai vizita Romania, liderul PDSR spunea ca a asistat, astfel, la un spectacol "jalnic" si ca guvernantii "ling talpile fostului suveran". Iliescu afirma ca vizita particulara a Regelui Mihai nu era a unui simplu cetatean, deoarece a fost tratat cu onoruri regale, oferindu-i-se ca resedinta Palatul Elisabeta, pe care l-a detinut inainte de plecarea din tara. Doi ani mai tirziu, momentul in care fostul monarh si-a revendicat proprietatile din Romania, confiscate in 1945, l-a facut pe Ion Iliescu sa spuna ca, de fapt, Regele Mihai declarase in urma cu citiva ani ca "nu are nici un fel de pretentii". (Catalin COSMACIUC)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri