Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Republica Moldova ramine blocata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La rindul ei, o mare coalitie anti-comunista a opozitiei nu poate alege presedintele, fara tradari din rindul comunistilor. Singurul cistigator din aceasta situatie este Vladimir Voronin, care poate ramine sef al statului pina in 15 iunie 2010. 

    Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) s-a clasat pe primul loc in urma scrutinului legislativ anticipat, obtinind 40,5% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale exi-pollului. Pe locul al doilea s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu 17,6% din sufragii, urmat de Partidul Liberal (PL) cu 16,5% si de Partidul Democrat (PD) cu 12,8 % din voturi. Cel de-al cincilea partid care a reusit sa treaca pragul electoral de 5% este Alianta Moldova Noastra cu 12,5%. Cinci partide vor intra in Parlament: PCRM-43 mandate, PLDM-19 mandate, PL-18 mandate, PD-13 mandate si AMN-8 mandate, conform datelor preliminare. Daca aceasta va fi situatia finala a distribuirii mandatelor, atunci Republica Moldova se indreapta spre o noua perioada de blocaj politic, pentru ca nici opozitia si nici comunistii nu string impreuna cele 61 de voturi in Parlament, necesare alegerii presedintelui. Astfel, o prima varianta posibila, aceea a aliantei dintre PCRM si PD, ar stringe doar 56 de voturi si ar avea nevoie ca 5 deputati ai opozitiei sa tradeze. Tradarea este destul de improbabila in conditiile in care comunistii au avut nevoie, dupa alegerile din 7 aprilie, doar de un singur vot pentru alegerea presedintelui, dar nu au reusit sa "convinga" prin nici un fel de mijloc un singur om al opozitiei.

    O a doua alianta, o mare coalitie anti-comunista, formata din PLDM, PL, PD, AMN ar stringe doar 58 de mandate, prin urmare ar fi nevoie de 3 mandate de la comunisti. Daca nici una dintre tabere nu obtine suficiente voturi pentru a alege un nou presedinte, Voronin va fi in continuare sef al statului pina in 15 iunie 2010 - la un an dupa dizolvarea Parlamentului anterior, act care a dus la alegerile anticipate.

    Cheia este la Marian Lupu

    Exista o singura posibilitate ca Opozitia sa formeze majoritatea parlamentara necesara sustinerii Guvernului, aceea de a bate palma cu Partidul Democrat (PD). Insa suspiciunile ca PD ar fi, de fapt, o alta falanga a comunistilor persista in rindul opozitiei. Ieri, opozitia parlamentara a cerut de la PD sa demonstreze ca "s-a rupt" de PCRM si impartaseste aceleasi valori. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat ca nu au nevoie de conciliatori. Intrebat de Gazeta.ru despre preferintele sale in privinta unei aliante postelectorale, Marian Lupu a ezitat sa raspunda la intrebare si a propus jurnalistilor sa astepte pina joi. "Cea mai buna varianta", considera el, "ar fi o coalitie larga de uniune nationala". Insa el recunoaste ca acesta este un scenariu nerealist, adauga publicatia rusa. Multi in Republica Moldova sint convinsi de faptul ca Lupu este gata sa se alieze cu oricine, doar sa devina presedinte, comenteaza Gazeta.ru, adaugind ca se crede ca motivul plecarii lui Lupu de la Partidul Comunistilor au fost neintelegerile cu Voronin legate de faptul ca acesta a propus candidatura Zinaidei Greceanii la presedintie, si nu pe a lui Lupu.

    Pe de alta parte, inainte de aflarea rezultatelor, liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a dat asigurari ca nu va forma o coalitie cu Partidul Comunistilor, asa cum se speculeaza. "O coalitie bilaterala cu PCRM nu este posibila", din cauza mentalitatii conducerii comunistilor, a declarat el.

    Nereguli numeroase la alegeri

    Scrutinul de ieri nu a fost lipsit de incidente, cel mai grav fiind in orasul Sangera, unde simpatizanti ai comunistilor au tras focuri de arma in doi membri ai opozitiei, din AMN. Viceprimarul din localitate si fiul sau au fost raniti. O persoana a fost retinuta, conform Jurnalului de Chisinau, care citeaza autoritati locale, potrivit carora impuscatura nu are nicio legatura cu scrutinul. Observatorii au denuntat nereguli la sectiile de votare, precum si intimidari si comportamente neadecvate ale presedintilor birourilor electorale. La deschiderea sectiilor de votare, in unele urne s-au gasit buletine de vot, pe care fusese aplicata stampila in favoarea Partidului Comunistilor. Observatorii au vorbit si de o serie de probleme legate de intocmirea gresita a listelor electorale - de exemplu persoane necunoscute proprietarilor erau trecute ca si cum ar locui in apartamentele acestora. Intr-unul din cazuri, intr-un apartament  a fost trecuta pe lista electorala o femeie de 95 de ani despre care proprietarul apartamentului nu stia nimic, in apartamentul liderului Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat au mai fost trecute doua persoane straine, iar unui cetatean i-a fost refuzat dreptul la vot in sectia de votare 62 din Chisinau, din cauza ca datele din buletinul sau erau trecute gresit.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri