Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Revolutia de pe Nil", un "tsunami pentru lumea araba", scrie presa internationala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Marsul Egiptului spre libertate politica nu face decat sa inceapa", scrie Wall Street Journal. "Dar acest nou Egipt este cea mai buna ocazie dupa 11 septembrie de a schimba lumea araba sclerozata si ar trebui ca egiptenii si prietenii lor sa profite de ea".

    New York Times apreciaza ca Statele Unite si celelate tari democratice trebuie acum sa fie pregatite sa faca presiuni "pentru o schimbare democratica completa" in Egipt.

    Washington Post considera de asemenea ca SUA si celelate tari occidentale ar trebui sa inceapa sa faca presiuni asupra militarilor egipteni: "Puterea (militara) ar putea decide o foaie de parcurs spre democratie si alegeri".

    Potrivit cotidianului britanic The Times, caderea lui Mubarak aduce "bucurie, speranta si libertate Egiptului, dar si amenintarea incertitudinii si schimbarii intr-o regiune volatila".

    "Acesta a fost momentul caderii Zidului Berlinului pentru aceasta generatie. Egiptul, Orientul Mijlociu si politica din lumea araba au fost schimbate pentru totdeauna", apreciaza cotidianul, considerand ca "nu vor cadea toate piesele de domino. Dar multe Guverne se vor grabi acum sa evite aceleasi conditii care au adus revolutia" egipteana.

    The Daily Telegraph se arata insa mai prudent: "Sa nu aveti nici o indoiala, ceea ce este salutat ca un triumf al poporului este o preluare a puterii militara". Demisia lui Mubarak "poate marca debutul crizei tarii, nu sfarsitul ei", avertizeaza cotidianul.

    The Independent constata ca armata este de acum la conducere. "Totul depinde acum de maniera in care armata va utiliza puterea", scrie ziarul, amintind ca, "din nefericire", precedentele sugereaza ca regimurile militare pot fi la fel de reticente privind cedarea puterii ca si presedintii autocrati.

    Dupa fuga lui Ben Ali din Tunisia si demisia lui Mubarak, editorialistii francezi se intreaba "cine este la rand", iar primul pe lista pronosticurilor vine presedintele algerian Abdelaziz Bouteflika.

    "Frica schimba tabara si angoasa se strecoara in capul dictatorilor", noteaza Liberation. "Si chiar doua. In mai putin de o suta de zile, la Tunis si Cairo, doua regimuri despre care se credea ca sunt invincibile au cazut in capcana istoriei".

    "Numeroase regimuri autoritare vor trebui sa se adapteze la noua ordine, sau chiar sa se pregateasca sa predea stafeta", apreciaza Le Figaro.

    La Tunis, presa se intreaba de asemenea: "Cine este la rand?". "Aceasta revolutie este si a noastra", titreaza Le Temps. "Presedintele-dictator (Mubarak) a inteles in sfarsit ca nici o forta, oricat de puternica ar fi, nu se poate opune vointei poporului. Din pacate pentru el, a inteles prea tarziu si nu a asimilat lectia tunisiana foarte recenta".

    Asharq Al-Awsart, un ziar de la Londra al carui proprietar este Arabia Saudita, saluta demisia lui Mubarak si scrie ca "ritmul revoltei din Egipt zguduie Iranul".

    "Revolutia de pe Nil", titreaza Financial Times, care apreciaza ca in "Egipt si in lumea araba nu mai exista motive" sa nu se aplice principiile democratice.

    Cotidianul spaniol El Pais subliniaza ca "dupa 18 zile de efort colectiv exemplar, egiptenii au atins primul obiectiv fundamental al revoltei lor, caderea lui Hosni Mubarak". Acest "numar de echilibristica promitator poate fi inceputul drumului libertatii, dar el este de asemenea plin de riscuri".

    Pentru ziarul conservator ABC, este vorba despre un "tsunami pentru lumea araba", iar "Occidentul trebuie sa influenteze constructia viitorului Egipt si a altor tari din regiune, pentru a limita influentele islamistilor".

    Presa oficiala chineza a insistat la randul sau asupra necesitatii de a se "restaura stabilitatea" in Egipt.

    Presa guvernamentala din Egipt, care afisa de obicei un sprijin constant pentru Mubarak, a salutat sambata "Revolutia tinerilor", care au "invins" regimul.

    "Trebuie sa ii dam un nume si nu putem sa o numim decat «revolutia web-ului», pentru ca generatia blogurilor, a Facebook si a Twitter este cea care a dat foc pulberii si a dus la caderea liderului", conchide cotidianul italian La Repubblica. (Mediafax)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri