Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Romania atenteaza la sudul Ucrainei

Nezavisimaia Gazeta:

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Romania atenteaza la sudul Ucrainei, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta in editia de ieri, referindu-se la declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit caruia, in anumite conditii, sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta Republicii Moldova.

    Ucraina a ajuns pe neasteptate in centrul unui scandal declansat cu ceva timp in urma intre Romania si Republica Moldova, scrie publicatia rusa in articolul cu titlul "Romanii atenteaza la sudul Ucrainei. Traian Basescu ar vrea sa puna punct in disputa teritoriala privitoare la fostele teritorii romanesti". Traian Bascescu s-a aratat convins de faptul ca o parte a regiunii Odesa ar trebui sa treaca in proprietatea Chisinaului, scrie publicatia rusa, adaugind ca presedintele roman este cunoscut pentru declaratiile sale referitoare la apropiata revenire a teritoriilor moldovenesti sub controlul Bucurestiului.

    Ministerul de Externe ucrainean a cerut explicatii Bucurestiului, noteaza publicatia rusa. Simbata, ministrul de Extene al Ucrainei, Vladimir Ogrizko, a anuntat ca institutia pe care o conduce a cerut partii romane explicatii cu privire la declaratia lui Traian Basescu aparuta in presa, referitoare la o posibila alipire a sudului ucrainean la Republica Moldova. Ogrizko a refuzat sa comenteze cuvintele sefului statului roman pina la primirea acestor explicatii, dar a mentionat ca in acest an Kievul si Chisinaul urmeaza sa semneze Tratatul de frontiera, document care va pune punct speculatiilor privitoare la teritoriile transfrontaliere.

    Potrivit publicatie ruse, ministrul ucrainean si-a exprimat regretul pentru faptul ca un asemenea Tratat de frontiera nu este semnat intre Republica Moldova si Romania. Iar refuzul Bucurestiului de a semna cu tara sora Tratatul de frontiera, dar si Tratatul de baza - de prietenie si cooperare - este chiar esenta scandalului care a ajuns deja si la tribunele europene, adauga Nezavisimaia Gazeta.

    "Declaratiile presedintelui roman nu au nici o baza"

    Publicatia rusa afirma ca, la sfirsitul saptaminii trecute, in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a fost inregistrata o rezolutie prin care se propune initierea unei proceduri de monitorizare a atitudinii Romaniei fata de Republica Moldova. "Chisinaul incearca sa influenteze oficial, prin intermediul reprezentantilor sai in APCE, conducerea vecinei sale Romania, care declara cit e lumea de mare ca nu exista o asemenea tara - Moldova - ci exista doar o parte a Romaniei Mari, care in curind, in interiorul Uniunii Europene, se va uni cu patria-mama. Ca nu exista limba moldoveneasca, la fel cum nu exista nici popor moldovenesc - exista doar limba romana si poporul roman divizat de Pactul Molotov-Ribbentrop in 1940", mai scrie publicatia de la Moscova.

    "Aceste afirmatii ar putea fi calificate drept produse ale national-radicalismului si trecute cu vederea, dar problema este ca ele vin din partea primilor oameni in statul roman, inclusiv din partea presedintelui. Iar Ucraina «a incasat-o» pentru ca nu impartaseste pozitia Bucurestiului in «chestiunea basarabeana», declarind prin intermediul lui Ogrizko ca porneste de la premisa ca Moldova este un stat suveran si independent", scrie ziarul rus. Mai mult, Kievul a devenit in ultimul timp mult mai activ in ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean, proces la care Bucurestiul si-a dorit sa se alature, dar nu a reusit.

    In ajunul vizitei presedintelui Ucrainei Victor Iuscenko la Chisinau, Traian Basescu i-a acuzat practic pe politicienii ucraineni de intentia de a incerca sa-si reintre in posesia Transnistriei, care pina la Al II-lea Razboi Mondial intra in componenta Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, continua Nezavisimaia Gazeta. Presedintele roman a declarat ca in Ucraina "exista destule forte care, chiar daca nu la nivel oficial, vorbesc despre revenirea Transnistriei in componenta Ucrainei, dar aceste forte uita de sudul Ucrainei, care in acest caz ar trebui sa revina in componenta Moldovei". Este vorba despre o parte a regiunii Odesa, inclusiv fosta Cetatea Alba, in prezent Blegorod-Dnestrovsk. Restituirea acestei "iesiri spre mare" este de mai multa vreme pusa pe tapet de partidele de extrema dreapta din Republica Moldova, dar si din Romania, care pledeaza pentru unirea celor doua tari. Dar in afara de Basarabia de Sud, Ucrainei, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, i-a revenit si Bucovina, de care de asemenea nu uita Bucurestiul, mai scrie Nezavisimaia Gazeta.

    Publicatia aminteste ca "romanii nu au semnat nici pina in prezent Tratatul de baza cu Moldova". Basescu considera ca nu este nevoie sa se consfinteasca rezultatele unui pact din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, iar Romania a propus tarii vecine sa semneze un Acord, dar cu conditia includerii in textul acestuia a unui punct care condamna consecintele Pactului. "Dar procedind in acest fel, insasi statalitatea Moldovei ar fi pus sub semnul intrebarii", este de parere publicatia rusa.

    Potrivit publicatiei ruse, declaratiile presedintelui Romaniei sint discutate la Kiev. "Declaratiile presedintelui roman nu au nici o baza", este de parere directorul centrului ucrainean de studii politice "Penta", Vladimir Fesenko. Potrivit lui, "in Romania exista de multa vreme dorinta de a smulge o bucata din Ucraina, si acest lucru este bine cunoscut". "Dar practica moderna europeana, inclusiv calitatea Romaniei de membru NATO, nu permit acestor dorinte sa se materializeze", considera analistul ucrainean citat de publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri