Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Romania se pregateste pentru lansarea primului satelit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Noua racheta europeana Vega va lansa, la zborul inaugural, sapte sateliti, intre care si cel romanesc.

    Romania va lansa, cel mai probabil la sfirsitul a acestui an sau la inceputul lui 2009, primul satelit realizat la noi in tara. "Pina acum, Romania a facut doar experimente stiintifice, dar «Goliat» este primul satelit romanesc care va fi lansat in spatiu. In afara de faptul ca este primul satelit, important este si ca este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru a face acest satelit si care, in acest moment, reprezinta un grup cu o capacitate tehnologica semnificativa", a precizat presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, citat de Rompres.

    Satelitul va furniza informatii stiintifice despre fluxul de micrometeoriti la nivelul orbitei joase, informatie pretioasa pentru Organizatia Natiunilor Unite - unde se discuta de multa vreme despre deseurile spatiale. De asemenea, satelitul va furniza informatii despre doza de radiatii la nivelul aceleiasi orbite joase. Satelitul romanesc va fi dotat si cu o camera de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezolutie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, intr-un timp ceva mai lent, ale teritoriului Romaniei.

    "Sint foarte putini sateliti in spatiu si orice informatie este utila", a precizat prof. dr. Piso, precizind ca pe orbita sint aproximativ 5.000 de obiecte cosmice operationale. "Ginditi-va la 5.000 de senzori amplasati pe toata suprafata globului. E foarte putin!" - a apreciat Piso.

    Lansarea satelitului va fi efectuata odata cu zborul rachetei Vega - noul lansator al Agentiei Spatiale Europene. "Este o racheta foarte eleganta, cu patru trepte de dimensiuni ceva mai mici decit Arianne (o racheta dintr-o generatie anterioara). Cu prilejul acestui zbor se va lansa un satelit mai mare impreuna cu alti sase de dimensiuni mici. Lansarea se va efectua, probabil, pe o orbita eliptica, cu perigeul la 350 km, iar apogeul la 1.200 de km, dar acest lucru nu este inca confirmat" - a tinut sa precizeze directorul ASR.

    Inainte nu aveam bani, acum nu avem specialisti

    Desi botezat "Goliat" - dupa numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante - satelitul romanesc cintareste 1 kilogram si se prezinta sub forma unui cub cu latura de 10 cm. Conceptul de nano-sateliti este insa extrem de modern, el fiind posibil in urma miniaturizarii electronicii. Prof. Piso afirma ca miniaturizarea a fost impusa de exigentele razboiului rece, concretizat, intre altele si de cursa spatiala militara. "Prin acest sistem, accesul la spatiu este facilitat. Trebuie sa ai inteligenta si mai putin bani" - sustine seful ASR.

    Fondurile pentru acest proiect - 1.500.000 lei - au fost asigurate cu ajutorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Programul Spatial National - sectiunea Program Cercetare de Excelenta. La acest proiect trebuie adaugate si lucrarile efectuate pentru realizarea spatiilor de la sol, antene cu diametru de patru metri pentru posibilitatea de urmarire rapida, precum si asigurarea de tehnologii pentru o noua generatie de sateliti pe care partea romana se pregateste sa-i realizeze.

    Prof. dr. Piso spune ca pentru ASR "investitia" cea mai mare este formarea unor tineri specialisti in acest domeniu. "Problema noastra majora in domeniul spatial nu este ca nu avem bani, ci oameni", a subliniat Piso, care a adaugat ca aceasta este prioritatea Agentiei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri