Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rotatie de cadre la CSM

Sefii magistratilor si-au ales liderii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Seful statului a asistat ieri la sedinta in plen flancat de vechea conducere a CSM - Anton Pandrea si Nicolae Dan Chiujdea. In stinga, noul presedinte al Consiliului confirmat ieri, Lidia Barbulescu

    Procurorul general a stricat legea nescrisa a unanimitatii

    Rivalii fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, au pus stapinire pe Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). La alegerile de ieri pentru sefia institutiei, presedinte al CSM a fost desemnata judecatoarea Lidia Barbulescu, vicepresedinte devenind procurorul Gratiana Isac.

    Lidia Barbulescu a candidat singura, primind 15 voturi pentru si doar unul impotriva. Votul contra a venit chiar din partea Procurorului general al Romaniei, Laura Kovesi. "Imi asum acest vot. Asa am crezut de cuviinta. As fi preferat mai multe candidaturi si as fi preferat planul de actiune al noului presedinte inainte de votare. Spun acest lucru deoarece chiar si eu cind am fost validat ca procuror general a trebuit sa prezint CSM-ului un plan de actiune", a declarat Kovesi, considerata un apropiat al Monicai Macovei. De altfel, rezultatele alegerilor de ieri pot fi interpretate drept o infringere a taberei "Basescu - Macovei".

    Controversele noului presedinte al CSM

    Noul sef al CSM, Lidia Barbulescu este cunoscuta drept o veche adversara a Monicai Macovei. In 2007, fostul ministru al Justitiei a cerut CSM cercetarea Lidiei Barbulescu pentru trafic de influenta. Aceasta ar fi intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, pentru modificarea regulamentului la examenul de intrare la Institutul de Criminologie, cerind sa se scoata Dreptul civil. Fiica sa urma sa dea concurs la Institut. CSM a stabilit insa, cu 16 voturi contra si 2 pentru, ca nu este necesara o ancheta.
    De asemenea, judecatoarea Barbulescu este cea care i-a dat o replica acida presedintelui, care de Ziua Justitiei a criticat dur CSM. Mai mult, s-a razboit chiar cu Comisia Europeana. "Nimeni, nici chiar presedintele Romaniei si nici o autoritate internationala, indiferent de rang, ca de exemplu, Comisia Europeana, nu poate sugera ori comenta solutiile pronuntate de judecatori, fara a fi pasibili a li se reprosa incalcarea principiului independentei Justitiei", declarase atunci Barbulescu.

    Reprosuri si pentru noul vicepresedinte

    Un trecut controversat are si noul vicepresedinte al CSM. Gratiana Isac este cea care s-a abtinut la votul pe care CSM trebuia sa-l dea pentru anchetarea penala a doi dintre procurorii acuzati de DNA ca au luat mita pentru favorizarea candidatilor la examenul pentru sefia instantelor si parchetelor. De mentionat, Isac este nasa unuia dintre procurorii pentru care s-a cerut arestarea preventiva.
    De asemenea, pina in vara lui 2005 Isac a fost adjuncta controversatului procuror Gheorghe Muscalu, sef al DIICOT, si a fost data afara din Ministerul Public de Monica Macovei.

    "Presedintele este cel care decide un ministru"

    La sedinta de plen a CSM de ieri a participat si presedintele Traian Basescu. Seful statului nu a scapat ocazia sa-si reafirme opozitia fata de numirea Noricai Nicolai la portofoliul Justitiei. El a declarat ca, potrivit Constitutiei, presedintele este cel care decide un ministru, premierul putind doar sa faca propuneri. Basescu a reiterat ca nu va accepta sa numeasca pe oricine in fruntea Ministerului Justitiei, declarind ca va numi pe functie doar un „bun specialist si un om cu o morala ireprosabila".
    In ceea ce priveste CSM, presedintele a afirmat ca institutia are pirghiile necesare pentru a controla sistemul de justitie, insa evaluarea individuala a magistratilor ar trebui sa devina o prioritate. Seful statului a sustinut ca, in prezent, CSM ar accepta, in mod tacit, incalcarea independentei justitiei. "Am senzatia ca vorbiti despre independenta, dar va cautati stapin", a acuzat Basescu.

    Guvernul a omis sa se consulte cu CSM in cazul a 40 de acte normative

    La bilantul prezentat ieri in deschiderea sedintei CSM, fostul presedintele al Consiliului, Anton Pandrea, a acuzat Guvernul ca a emis 40 de acte normative fara avizul de specialitate de la CSM. "Situatia cea mai dramatica este cind nu se acorda aviz de catre Guvernul Romaniei. Am in fata o lista cu 40 de acte normative si toate se refera la sistemul judiciar din Romania. Nu ni s-a cerut punctul de vedere. Sigur, este un aviz consultativ, dar este un aviz de specialitate", a declarat Anton Pandrea.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri