Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scoala in functie de piata muncii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Reorganizarea retelei scolare preuniversitare si universitare trebuie sa tina cont de cerintele pietei fortei de munca, pentru a evita cresterea numarului de absolventi fara perspectiva obtinerii unui loc de munca, a declarat, simbata, ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga, la simpozionul cu tema "Reforma invatamintului si piata muncii", organizat la Sinaia. Aceasta este o idee mai veche a lui Marga, fiind afirmata si in urma cu citeva luni intr-un interviu acordat "Monitorului". "Reforma invatamintului trebuie sa urmareasca crearea unui parteneriat si, in general, a unei noi interactiuni intre scoli si universitati, pe de o parte, si mediul inconjurator economic, administrativ si cultural, pe de alta parte", a mai spus Marga.
    Analize recente, efectuate de specialisti ai Academiei de Studii Economice din Varsovia si publicate in 1998, la Geneva, avind la baza examinarea evolutiei economice a tarilor Europei Centrale si Rasaritene, arata ca, pentru a ajunge la actualul nivel de dezvoltare economica al tarilor Uniunii Europene, Slovenia are nevoie de 7-9 ani, Cehia de 9-12 ani, Ungaria de 19 ani, Polonia de de 24-29 de ani, Romania de 60-65 de ani, Albania de 48-63 de ani, Bulgaria de 80 de ani, adaugat Marga.
    Decalajul poate fi redus prin educatie, daca aceasta este in acord cu profesiile cerute de piata muncii si daca rezultatele cercetarii stiintifice si tehnologice au ca obiectiv dezvoltarea economica. La ora actuala, cercetarea este redusa, universitatile raminind mai mult institutii de invatamint decit centre autentice de cercetare. Potrivit lui Marga, invatamintul romanesc a evoluat decenii la rind fara a-si elabora explicit standardele profesionale, pentru a evita pregatirea fara finalitate pe piata muncii.
    Continuind idee, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Alexandru Athanasiu, a spus ca invatamintul romanesc ar trebui sa ofere accesul liber pentru pregatirea elevilor in mai multe domenii, astfel incit fiecare individ sa se adapteze usor ofertei fortei de munca mereu in schimbarel. Ministrul a adaugat ca pregatirea profesionala trebuie continuata pe toata durata vietii, astfel incit sa ofere absolventului posibilitatea sa-si gaseasca un loc de munca in diverse calificari. "In momentul de fata, piata muncii privilegiaza somajul tinerilor, ceea ce este mult mai grav decit rata somajului in ansamblul ei", a spus Athanasiu. (D. POPA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri