Serbia intra in cursa cu obstacole pentru intrarea in UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Serbia intra in cursa cu obstacole pentru intrarea in UE

La noua ani de la plecarea lui Milosevici,

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Boris Tadici le-a aratat sirbilor drumul spre integrarea in UE

  Dupa noua ani de la caderea lui Slobodan Milosevici, care izolase Serbia pe plan european, Belgradul se orienteaza definitiv catre UE depunindu-si ieri oficial candidatura pentru a adera la organizatie, insa integrarea in blocul european va insemna un drum lung si anevoios. Presedintele sirb Boris Tadici s-a aflat ieri la Stockholm pentru a prezenta candidatura tarii sale. Suedia este tara care asigura presedintia Uniunii Europene pina la 31 decembrie.

  Odata cu depunerea candidaturii, Serbia, tara cu 7,5 milioane de locuitori, confirma "obiectivul sau strategic" de a se alatura Uniunii, procesul de aderare dindu-i un "puternic avint pentru continuarea reformelor politice si economice", se spune intr-un memorandum guvernamental. "Confirmam pentru prima oara oficial ca sintem gata sa acceptam toate valorile si sa ne achitam de toate obligatiile pe care le necesita transformarea unei societati ce vrea sa faca parte din UE", sublinia, in cotidianul Blic, Milita Delevici, sefa Biroului sirb pentru integrare europeana. "Este cu atit mai important cu cit determinarea Serbiei in ceea ce priveste UE a fost pusa in cauza in repetate rinduri", a adaugat ea.

  Memorandumul guvernamental avertizeaza, totusi, ca "drumul catre aderare nu va fi nici usor, nici rapid". Estimarile in ceea ce priveste aderarea propriu-zisa a Serbiei la UE oscileaza intre 2014 si 2018. Coruptia, lupta impotriva criminalitatii organizate, o economie mai competitiva, reforma puterii judiciare, consolidarea capacitatilor administrative pentru aplicarea reformelor cerute de Europa, dezvoltarea bunei guvernari, protectia mediului sint citeva dintre sarcinile care stau in fata guvernului de la Belgrad.

  Problema nerezolvata a proclamarii independentei Kosovo constituie un alt mare semn de intrebare. Aderarea pare putin probabila atit timp cit aceasta chestiune nu-si va gasi o solutie. Belgradul considera in continuare Kosovo drept provincia sa sudica, dar proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, in februarie 2008, a fost recunoscuta de 22 dintre cele 27 de state ale Uniunii.

  O alta piedica in parcursul european al Serbiei ar fi soarta lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sirbilor din Bosnia, in continuare cautat, fiind sub incidenta actului de inculpare emis de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.